Da biste svakodnevno konzumirali neku od zdravih i nadasve lekovitih namirnica, ponekad je sasvim dovoljno da zavirite u vlastiti vrt.

Nakon što je otkriveno da samo sedam oraha na dan pruža zaštitu od srčanih bolesti, orasi su odmah proglašeni superhranom. No orašaste plodove već dugo smatraju najsavršenijom hranom u prirodi.

Otkriveno je da od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najveći nivo antioksidanata. A kad se govori o hrani koja je zdrava za srce, orasi se nalaze među tri najzdravije namirnice.

Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Ne čude stoga istraživanja koja pokazuju da redovno uzimanje oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.

Jedna od zanimljivosti jest i da ORAH izgleda kao mali mozak, čak su bore i uvijanja baš kao i neo-korteks. Danas je poznato da orah pomaže u razvoju više od tridesetak neuro-transmitera za moždane funkcije.

U najnovijem istraživanju naučnici sa Univerziteta Scranton u američkoj državi Pennsylvania analizirali su sadržaj antioksidanata u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistacijama, lešnicima, brazilskim orasima, pekan orasima, makadamija orasima i indijskim oraščićima.

Voditelj studije dr. Joe Vinson kaže: ‘Orasi su rangirani iznad kikirikija, badema, pekan oraha, pistacija i drugih plodova. Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. Nažalost, ljudi baš ne jedu puno oraha. Naše istraživanje ukazuje da u sklopu zdrave prehrane treba jesti više oraha.’

Tim dr. Vinsona otkrio je da su osim po količini antioksidanata orasi superiorniji i po jačini antioksidanata koje sadrže. Oni koji se nalaze u orasima su 15 puta snažniji od vitamina E koji je na glasu kao vrlo snažan antioksidant.

Naučnici ističu da je prednost oraha to što ih ljudi jedu neobrađene. Toplina od pečenja u pravilu smanjuje antioksidantska svojstva oraha i bilo kojeg drugog orašastog ploda.

Nažalost, mnogi izbegavaju orahe jer misle da su masni i debljaju. No orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti. Jedete li orahe nećete se udebljati, osim toga mogli biste i smršaviti jer oni izazivaju osećaj sitosti.

‘Sedam oraha na dan idealna je količina kako bismo dobili maksimalnu korist od njih’, dodao je dr. Vinson.

Orahova jezgra najviše sadrži ulja (55-65%), zatim visokovrednih belančevina (15%) te isto toliko ugljenohidrata, a bogata je i kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem te vitaminima B i C. List oraha sadrži čvrsto ulje žućkaste boje, tanin, kiseline te tvari ljutog i gorkog ukusa.

Pošto sadrži neraspadnute lkovite sastojke, od orahovog lišća se mogu spravljati sirupi, ekstrakti i slični preparati. Lišće je najbolje upotrebiti dok je zeleno i sveže.

LEKOVITO DELOVANJE

ČAJ

Čaj od mladog lišća oraha, uz dodatak meda, koristi se za čišćenje, poboljšanje krvne slike i jačanje krvi, zatim jačanje želuca, olakšavanje probave, protiv raznih čireva, kostobolje, gnojnih rana svih vrsta, te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju.

Efikasan je u lečenju rahitičnih oboljenja kostiju, opšte slabosti organizma, krvarenja zuba i bolesti desni.

Vrlo dobri rezultati postižu se u slučaju saniranja bubuljica, krastica na glavi, lišajeva na bradi, gnojnih osipa, prekomernog znojenja nogu i belog pranja.

SIRUP

Od zelenih nedozrelih plodova ili samo od zelene ljuske, uz dodatak meda, priprema se lekoviti sirup. Kod vanjske primene orah se koristi za obloge i kupanje, protiv upale očiju, hroničnog ekcema i nečistih rana, a može da posluži i kao odličan preparat za kosu.

Mladi, zeleni orasi su bogati vitaminom C te drugim vitaminima te se stoga stavljaju u med kao “slatko”. S obzirom na to da predstavlja pravu riznicu vitamina, proizvodi od oraha daju se bolesnicima, slabašnoj deci i slabokrvnim osobama. Kada se trljaju na zraku, svi delovi biljke potamne i „oboje“ ruke crnom bojom koja se teško skida. Međutim, upravo zahvaljujući toj osobini od oraha se dobiva kvalitetno ulje koje se nanosi na kožu pre sunčanja, kako bi se osiguralo ravnomerno i lako tamnjenje.

PROTIV ZNOJENJA NOGU

U 2 litre vode potopiti po 5 većih kašika usitnjenog orahovog lišća i kore mladog hrasta. Zakuvati i ostaviti na vatri 10 minuta. Kada pripravak postane mlak u njemu oprati noge. Ne brisati noge nakon pranja već ih ostaviti da se osuše na vazduhu.

ZA JAČANJE KOSE

Samleti 10 kašika orahovih jezgri i staviti u 1 litru alkohola (96%). Bocu sa mešavinom dobro zatvoriti i ostaviti je da stoji na toplom mestu 2 nedelje. Dobijenom tekućinom svake večeri masirati kožu glave, zatim oprati kosu i osušiti.

Zanimljivosti:

► Latinsko ime Juglans regia. dolazi od „Jovis glans“= Jupiterov žir, te „regia“= kraljevski dvor, što potvrđuje njegovu plemenitost.

► Zbog svoje vrednosti nazivali su ga „ kraljevskim orahom“, a u narodu se pojavila i izreka: „ Kao što nije sigurna semenka u ljusci oraha, tako je nesigurno i sve što čovek očekuje u braku“.

► Budući da jezgro oraha izgledom asocira na mozak, smatrali su je hranom koja potiče rad mozga!

► Poslovica kaže: „U kameno doba, dok je čovjek jeo žireve, bogovi su jeli orah!“

► Zanimljiva pojava kod oraha je tzv. apomiksis, plod sa semenom nastao bez oplodnje, čest slučaj i kod limuna.

► Od davnina su poznata lekovita svojstva oraha, sabiru se kora, rese i sok (april, maj),

listovi (jun), nezreli plodovi (jun, jul) te zreli plodovi (septembar).

Kao namirnica u ljudskoj prehrani orah se koristi od samog stvaranja sveta. Biblija već u samom svom uvodnom poglavlju orašaste plodove stavlja uz žitarice i voće među idealnu prehranu koju je Bog namenio čoveku.

Listovi oraha sadrže tanine, eterično ulje, inozit, kvarcetin, gorke tvari te juglan.

Ljuska sadrži tanin, masno ulje, oksalnu, limunsku i jabučnu kiselinu, emulzin, peroksidazu, hidrojuglan, inozitol, smole te mnoge soli.

Jezgra oraha sadrže preko 50 % masnih ulja, nezasićenih masnih kiselina, aminokiseline, belančevine (16%), ugljenohidrate (18%), mineralne soli, vitamin A, u manjim količinama vitamine C, E, B6, folnu kiselinu, Zn, Cu, Mn, K, Ca, P, J, S, Mg. U orasima su nađeni i flavonoidi (tvari antioksidativnog delovanja) a pomažu u borbi protiv karcinoma i srčanih bolesti.

Iako je kaloričan (na 100g ima 698 kcal ili 2924 kJ) i mastan, zbog brojnih lekovitih svojstava ipak se preporučuje njegova upotreba posebno stoga jer je dokazano da deluje na smanjenje sadržaja ukupnog i štetnog LDL holesterola u organizmu.

Orah jača imunološki sistem, uravnotežuje pritisak, pomaže kod slabe jetre, koristi se kao oblog za rane, te kod raznih kožnih bolesti kao što su akne, tvrdokorni ekcemi, ozebline, čaj se koristi za grgljanje te protiv proliva, u obliku kupki koristi se kod znojenja ruku i nogu, čaj od resa koristi se protiv pucanja kapilara i krvarenja hemoroida i za brojna druga stanja. Kao i kod svih droga koje sadrže treslovine, i ovdje je potreban oprez jer kod osetljivih ljudi može prouzrokovati slabost i povraćanje.

Njegova višestruka iskoristivost čini ga stvarno kraljem među voćem:

- sveži listovi koriste se za bojenje kose i kože (zbog juglana koji sadrže), juglon dobiven iz svežih listova i usplođa dodaje se kao boja kremama i uljima za sunčanje

- poznato je i da listovi deluju insekticidno, sveži listovi zbog jaka mirisa teraju kućne nametnike, osobito mrave, moljce, uši, stenice i druge kukce

- od omotača ploda oraha priprema se orahova rakija koja se smatra univerzalnim sredstvom za sve probleme sa želucem

- od mladih zelenih oraha proizvode se sirup, ekstrakt, tinktura, orahovo ulje

- od mladih pupoljaka pravi se mast protiv peruti i ispadanja kose

- orah je svoju upotrebu našao i u drvnoj industriji kao vrlo kvalitetno drvo za proizvodnju nameštaja, a drvenaste ljuske koriste se kao ogrevni materijal, nastirka pa čak i u cvećarstvu kod izrade aranžmana

- naravno orah je neizostavna namirnica za pripremanje kolača

Recepti:

RAKIJA OD ORAHA (ORAHOVAČA)

Sastojci:

1 l rakije

20 mladih zelenih oraha

1g klinčića

1 g cimetove kore

1 g suvog korena đumbira

250 g šećerne otopine

Priprema:

Operite orahe, narežite na četvrtine i prelijte rakijom, dodajte klinčić, cimet, đumbir, začepite pa stavite na sunčano mesto neka stoji mesec dana; sada dodajte u rakiju šećernu otopinu i ponovo stavite na sunce na mesec dana; nakon toga procedite i možete koristiti.

SIRUP

Sastojci:

½ kg zelenih oraha

1 l vode

2 kg meda

Priprema:

Sakupite mlade, zelene orahe, operite, narežite na četvrtine pa kuvajte 2 sata. Procedite pa dobijenu tečnost pomešajte s medom, a zatim ponovo kuvajte da se zgusne kao sirup.

Primjena:

Jedna kašičica za kafu sirupa na 1,5 dl vode ili čaja, 2 do 4 puta. Sirup se koristi za jačanje želuca i štitnjače te mišića i čitavog organizma. Razređen se koristi za grgljanje kod upale grla i usne šupljine.

MAST

Sastojci:

5 kašika mladih pupoljaka

½ kg svinjske masti

Priprema:

Pupoljke kuvati u masti pola sata, spremiti u ambalažu s poklopcem, ohladiti, čuvati u hladnjaku.

Primena:

Protiv peruti i opadanja kose.

Preuzeto sa:  magicus.info

About these ads

O Ljiljana Tatic

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

»

  1. TamoiOvde kaže:

    Lepo „otkrivanje“ korisnosti ploda oraha.
    Vama će se možda dopasti i ova priča:
    http://tamoiovde.wordpress.com/2013/03/05/leteti-lepo-je-umeti-i-smeti/

    Sviđa mi se

  2. penzos kaže:

    tek sam se ove jeseni najeo oraha, posteno. strina (1924) godiste je bila vrlo sebicna kada se mlatio orah. od njenog apetita ostali nisu dobijali ni mrvice. sada je strina morala hitno pre vremena u grad a orah je ostao na moju milost i nemilost, haha

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s