Aуtop:   Миљан Радоњић   

Ако  издржите до краја овог текста потражите утеху у неком интензивном задовољству ограниченог временског трајања, напуните се адреналином и експлодирајте у екстази јер сте пристали да будете само потрошачи и конзументи информација…  
Знам вас већину јако добро и мало вас не одговара опису идеалног потрошача…но, како ствари стоје, управо из тог разлога већина вас овај текст неће никада ни прочитати у целини па сам сигуран да већина никада ни неће знати шта мислим о њима……

…За убиство око 100 људи било је потребно испалити барем 80 оквира муниције.Ако је пуцао један то је 2400 секунди и то је барем 60 килограма муниције.Момак са слике тешко да може једном руком да понесе 60 килограма терета.За све то је потребан савршени аутоматизам стрелца и потпуно непокретне мете.И једно и друго је невероватно…

.
Власт у Србији и поред низа озбиљних проблема има неодољиву потребу да се бави маргиналним стварима и тиме само појачава конфликтност друштва. Сада је,медијски најважније, законски регулисати истополне бракове и дати могућност таквим паровима да усвајају децу.Власт у Србији само уме и жели да се улагује систему власти који влада Европом,надам се да то раде за добру плату јер ко је видео да се национални и државни интереси издају за ситниш… Мада,таштина је чудна ствар… и веома потцењена… С друге стране интензивно се ради ,под патронатом власти,над пројетима насеља за Цигане. Власт подстиче сегрегацију становништва и ради на системској гетоизацији становништва.
.
А у Норвешкој,тој прелепој и можда најорганизованијој земљи пре два дана извршен је двоструки терорист ички акт – пукла је бомба пред зградом Владе и убијено је око 100 младих људи у летњем кампу који организује владајућа партија. И све је то смислио,организовао и извео један 32 годишњак, Норвежанин, образов​ан и на слици,веома симпатичан,мада нешто кржљав.
.
Трагично али истинито,људи су мртви и ништа их не може вратити.Дело лудака задојеног идејама национализма( национализма, то је најбоље у свему јер шовинизам се више и не помиње јер је потпуно политички некоректан, а бити Норвежанин а тек потом потрошач је такође потпуно неприхватљиво ) .Међутим,сложеност дела искључује деловање појединца. Овако нешто може да осмисли један човек али да организује и изведе је готово немогуће. Ради се о управљању великом количином променљивих, великом количином ресурса, о прецизном тајмингу,о различитим дејствима различитим средствима. Направити тако разорну бомбу усмереног дејства први пут у животу и успешно је активирати је невероватно а онда отићи на острво и убити око 100 људи са два аутомата за пар минута превазилази и најсмелије сценарије акционих филмова са Сталонеом и Стетхамом заједно.
.
Тај масакр личи на чувени масакр из филма Сема Пекинпоа када добри момци,у једном дворишту пококају за три минута око 200 злих мексичких војника. Њих је петорица а број убијених злоћа је ,барем мени, до данас непознат .Гледао сам филм барем 15 пута и сваки пут кад бројим мртве забуним се на броју 160 а кокачина траје после тога још око 30 секунди.
.
Покушаћу да вам објасним шта значи убити око сто људи за пар минута ватреним оружјем. Оквир аутомата има 30 метака.Рафална паљба је брза али непрецизна,мало метака погађа циљ а још мање смртоносно. Испалити цео оквир је довољно 5-10 секунди али заменити оквир захтева барем 20. Од 30 метака из оквира максимално 5 погађа циљ  а само 1 до 2 погађају тако да је исход смртоносан.
.
За убиство око 100 људи било је потребно испалити барем 80 оквира муниције.Ако је пуцао један то је 2400 секунди и то је барем 60 килограма муниције.Момак са слике тешко да може једном руком да понесе 60 килограма терета.За све то је потребан савршени аутоматизам стрелца и потпуно непокретне мете.И једно и друго је невероватно. Даље,његов национализам се одређује кроз реченицу Мила,америчког мислиоца 19 века која гласи- један  са идеалом вреди колико и 100000 са интересом. Благо бесмислена веза.
.
Људи опседнути било којом мржњом не читају либералне мислиоце из простог разлога што у њиховим текстовима мржње нема.Најбоља особина либерала је то што су ослобођени мржње.Мил припада хуманистима,просветитељима и либералима. А са друге стране,шта ми сви у опште знамо о Норвешкој? Искрено,ја веома мало…
.
По норвежанину Квислингу се сви домаћи издајници и сарадници нациста у другом светском рату зову квислинзи,Норвешка је земља Викинга,земља фјордова,лепа земља,земља високог стандарда живота,земља која живи од нафте и гаса из северног мора,чланица НАТО-а,земља са малим бројем становника и великим богатством.И ту се моја знања о Норвешкој завршавају.
.
Реално,појма немам о Норвешкој… али и у том кратком списку ствари постоји једна која привлачи пажњу – земља са малим бројем људи и великим богатством. Личи на Либију,зар не? Али није погодна за оружану побуну и страну интервенцију.Онда само појачати тензију и учинити да се људи осећају непријатно и несигурно.За људе таквог стандарда и начина живота то је више него стресно.Сада ће све могуће безбедносне структуре Норвешке да појачају свој рад и људи ће осетити још већи мањак слободе и стрес ће се повећати а и тензија са њим заједно. То је фина спирала која сваку заједницу вуче на дно.
.
Земље европске уније су изложене у овом тренутку разним притисцима – Грчка финансијска криза која подстиче социјалне немире а социјални немири колико год изгледали као стихија веома се лако контролишу и каналишу,Шпанија,Португалија и финанасијска криза ,Италија и покушај изазивање веће економске нестабилности. А са друге стране имамо Америку која се бори са великим тешкоћама и не зна како да из њих изађе.
.
Оптуживати Америку да све то смишља и организује било би погрешно и неправедно. Да се у томе користе ресусри Америчке државе,то је несумњиво али их користи неко други коме баш ни до Америке,као земље слободних и срећних људи,није много стало.
.
И тако стигосмо да мултинационалних компанија које имају један циљ – профит који се остварује кроз прекомерну потрошњу без икакве контроле и самоконтроле. Грчка је принуђена да продаје државну имовину приватним компанијама да би вратила дугове а приватне компаније немају потребе да ту имовину чувају и развијају него само имају потребу да из ње извуку профит.То следује и осталим државама,прво европске уније а потом и осталима,редом.
.
Суштина је да ништа не остане. Зараде ће бити увек а то је једино важно. Европа,колевка наше цивилизације,данас више није у стању сама себе да репродукује и то је њен основни  проблем.Она увози људе са свих страна а они ,хтели или не,под моделом мултикултурализма који се продаје Европи а за њу је крајње неприхватљив,постају врло лако незадовољни Европом , а стрес се лако преноси са човека на човека и староседеоци Европе постају незадовољни и ето конфликта.
.
Обим,размера,дејство​,циљеви конфликта нису битни,што су више ирационални то је боље јер то користи прекомерној потрошњи а она је ултимативна.Није у питању уништење малих народа или целе Европе,у питању је уништавање једне цивилизације.Сва средства су добродошла у реализацији таквог плана. Када су у питању мале и сиромашне земље то се лако изводи,са два скупа ручна сата,аутомобилом са 8 цилиндара и неколико квалитетних јебачина можеш да купиш било ког охолог и у дубини душе јадног представника власти.Спирала је веома убрзана.
.
За уништење Европске цивилизације веома је важно уништење једног народа – Цигана. Клишее о Циганима знате сви – Цигани су људи али само из далека,Цигани су прљави,Цигани су лопови,Цигани су лењи… а колико вас познаје бар једног Циганина?
.
Цигани су последњи и већ дуго времена једини номадски народ Европе. Они су народ богате али нематеријалне културе. Они су већ 15 векова крвоток Европе који преноси знања и вештине кроз Европу и обезбеђују свакодневну повезаност култура народа Европе.О тој изузетној особини и квалитету Цигана је писао и амерички писац Семјуел Дилејни који је ,ако је некоме то интересантно,био црнац и педер.
.
А шта данас Европа ради са Циганима?Депортује их у земље из којих су дошли а у тим земљама се граде насеља само за Цигане.Цигани се трпају у гета а од гета до концентрационог логора је кратак пут ( историја нам је то врло експлицитно показала). У Словачкој се око циганских насеља граде зидови а Србија се занима пројектовањем циганских насеља. То није у интересу Цигана а ни било ког народа Европе нити саме европске цивилизације.
.
Мултикултурални модел убија Европу. Поликултурални модел је модел по коме је Европа живела свој живот све до 28.2.1986. када је убиством Улофа Палмеа било срушено реално упориште организованог и слободног друштва и отворен простор за дивљаштво које је наступило падом Берлинског зида и падом комунизма.
.
Данас у Европи,од Атлантика до Чукотке влада систем који негира све осим профита. Све што доноси профит је добро а шта је добро то је и корисно.Смркава се а струје нема… Наравно,фронтални напад је увек добар јер је театралан али да би се обезбедио успех мисије мора постојати још неколико тачака које се нападају истовремено.
.
Битна тачка напада на Европску цивилизацију је породица.Она је нуклеус друштва,она даје потомство,чува га,васпитава,социализује потомство,учи га љубави и солидарности,припрема га за живот у времену.Породица обезбеђује континуитет и трајање. Она је функционална и репродуктивна заједница.И она је по истраживањима мултинационалних компанија основна препрека прекомерне потрошње а самим тим и остваривању профита.
.
Та породица,то је нешто врло,врло некорисно.Потребно је уништити је и то брутално и најважније је од свега да појединац осећа одвратност према породици а кад осећа одвратност неће му пасти памет да је прави.Нико није толико луд да ради оно што му је одвратно.
.
Све je почело крајње безазленим формирањем потпуно некохерентне групе људи која је себе назвала YAPPI. Млади,образовани,стручни људи са примањима далеко вишим од просечних је почела да ствара тренд живота који се састоји од свакодневног и целодневног хедонизма(али после радног времена,када су били у обавези да некоме доносе профит). То је живот јурњаве за доживљајем,живот брзине и скупих ципела,провода и журки…То је живот натољен храном,пићем,сексом,наркотицим​а,адреналином и обожавањем самог себе у циљу реализације самог себе. То су људи за које сутрашњи дан не постоји и они су распојасани и насмејани експоненти необуздане потрошње али и потпуног песимизма.За њих постоји само тренутно задовољство које се понавља из дана у дан.
.
Планирање се своди на планирање следећег провода који има једино форму прекомерне потрошње као новаца тако и себе самог. Јапији су колатерална штета сопственог начина живота…Трагични ликови огромног потенцијала…
.
Наравно,такав живот искључује породицу и децу а подстиче себичлук и неодговорност и то у првом реду према себи самом.Ако погледамо како власт у Србији рекламира Србију – Место за најбољи провод у Европи,зезање нон стоп,журке ,фестивали,клопа,пиће,пичка,ку​рац и дупе(зависи од афинитета) најјефтинији у Европи.Дођите да потрошите свој новац и дефинитивно да престанете да будете људска бића.
.
Тако се рекламира моја Отаџбина… И уз све то да би и дупета могла да се продају што лакше педери морају да постану најважнија ствар у друштву ( штета би било да нешто што може да доноси профит не буде искоришћено).У свему томе је од максималне важности легализовати једнополне бракове и нанети удар породици јер породица мора бити неутралисана јер спречава прекомерну потрошњу.
.
Данас Европа а полако и цео свет тоне у корпоративни фашизам где појединац нема никакву улогу ни значај. Потрошња и профит,што више то боље али све има своју границу.Свет постаје место са све мање људи способних на стваралаштво и усмерених на добробит људскости а нас је на планети све више и више…Планету очекују лоша времена ако се људи од вештине и знања не пробуде…Основна особина корпоративног фашизма је негација било каквог континуитета, постоји само сада и овде.
.
Сутра је забрањен појам за све који не припадају владајућој олигархији. Али ја ХОЋУ сутра јер има сјајне идеје за сутра и нисам спреман да се повинујем. Ако сте издржали до краја овог текста потражите утеху у неком интензивном задовољству ограниченог временског трајања,напуните се адреналином и експлодирајте у екстази јер сте пристали да будете само потрошачи…Знам вас већину јако добро и мало вас не одговара опису идеалног потрошача…но,како ствари стоје,управо из тог разлога већина вас овај текст неће никада ни прочитати у целини па сам сигуран да већина никада ни неће знати шта мислим о њима.
.

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

5 responses »

 1. Dragana kaže:

  procitah! sjajan i gorka istina je tu napisana…

  Sviđa mi se

 2. Прочитах, али само ово подебљано. Па идемо редом:

  1. Не каже из које пушке је Викинг пуцао – то што Калаш има оквир с 30 метака, не значи да сваки аутомат има исто. Можда је имао Х&К МП5 – користи пиштољску муницију, лаган је.

  2. Заменити оквир за 20 секунди? Једино ако се други оквир налази у фиоци. Ако је други оквир везан селотејпом за први и трећи, треба 3 сек. максимално.

  3. Онда иде рачуница „ако је пуцао рафално колико муниције би му требало“. Прочитао сам (у новинама) да је пуцао око сат ипо времена, што како ја видим ствари је било, један по један метак, ‘ловећи’ сваку мету натенане.

  4. Рафалном ватром можда треба 80 оквира да се скину појединачне мете, али ако су збијене не. А поготово ако гађа једну по једну. Тако му треба око 100 метака (1 метак може више живота да угаси).

  5. Момак са слике је Стив МекКвин

  Остатак текста можда и ваља нешто, али кад је почетак овако лоше постављен, прескачем га.

  Sviđa mi se

 3. ljubavcespasitisvet kaže:

  Одличан да-кажем-текст, мада мислим на начин постављања и разумевања ствари.
  Не разумем се у муницију и оружје.

  Али: Сат ипо пуцати и пуцати и само пуцати у децу? А пре тога направити масакр у центру града? Ту се дешава нека чудна, лудачка енергија. Тиме се не би могли „похвалити“ ни највећи кољачи психопате у историји.

  Друго ако је „националиста“ и мрзи муслимане- зашто онда убија своје сународнике? Хришћане?

  Треће:Зашто у свом манифесту помиње србе, бомбардовање 1999. и правда овај злочин називајући га осветом за српску браћу? Зашто на српске жртве навлачити гнев и бес Европе и читавог света убијањем невине деце..Као да смо ми освету тражили, поготову у жртвама деце пријатељске нам Норвешке. У Горњем Милановцу стоји кућа Југословско-Норвешког пријатељства из 2. Св. Рата. Ти норвежани су многе српске главе спасили у заробљеништву. Тако да ово све нема никакве логике..Мислим да би се многи профајлери намучили да све те разлоге уклопе у један профил и једну особу.И много више ми личи на прање мозга и циљану операцију неких тајних служби. А знамо да их има превише у свету и да и Ватикан има своју.

  Четврто: Дотични антијунак не показује ни трунку кајања, жаљења..Он као да није свестан последица свог злодела..Значи, не би се могло рећи да је био у некој врсти афекта из кога се касније тргнуо. Значи да он још увек „живи“ то изненада пробуђено стање ума, које ту није било присутно пре само 2 дана.

  Sviđa mi se

 4. Saučešće porodicama nastradalih ne samo u Norveškoj. Glavni „krivac“ je profit, ma kako zamaskiran bio. I dokle god se budemo okretali samo materijalnim stvarima, svaki ovakav zločin će nas samo kosnuti jer je u tuđem „dvorištu“, i nećemo shvatiti da se moralno srozavavanje civilizacije uveliko događa i u nama. Raspad porodice i moto „svako na svoju stranu pa ćemo uživati“, ogolio nas je i oslabio i lako nas je kupiti za „tablu čokolade“ da se utešimo. Ne poznajemo komšije ni rođake, a kad se ne poznajemo, mi se i ne prepoznajemo kao duhovna bića. Lutamo životom kao utvare maskirani u kobajagi firmiranu garderobu, uz „Lav“ ili „Jelen“, ubeđeni da je to jedino ono pravo.

  Sviđa mi se

 5. Dragan kaže:

  Malo zbrda zdola, ali ima i ponesto da se ubere.

  Deca su deca,NIKAD nema dovoljne kazne ni oprostaja i ne treba komentara, bila ona iz Kragujevca, Tripolija Somalije, Iraka ili Norveske. Najgore je kad postanu broj poginulih, pa statistika skrene paznju sa zlodela i zlocinaca na uvrnutu matematiku. To je 7000 plus X plus X plus X plus 100 gnusnih pojedinacnih zlocina u samo tom trenutku nad pojedinacnom, mladom, jedinstvenom, nevinom i nemocnom dusom sa dva bistra oka koja zadnji put hvataju zrak sunca.
  Molim vas nemojte o kilogramima municije potrosnji gasa i visini dimnjaka na krematorijumu – iz pristojnosti ako vec ne iz ljudskosti i pijeteta
  Tehnika ubijanja se usavrsava stalno. Selekcija i obuka danas pocinje video igricama, pa dalje bez granica.

  Porodica se brani ispricanom bajkom, (nikako mirnom decom pred ekranima odakle njima manipulise profit, politika…), fudbalicom na livadi, basketom u sladoled, zajednickim kuvanjem rucka . . . Razmislite koliko ste vremena bas danas bili u istinskom kontaktu sa svojom decom. Malo zar ne. Vise iskrene i jednostavne ljubavi i paznje u porodici i bice manje pedera, lezbejki, sadista, nacista, grabljivih, gramzivih, i svakojako iskrivljenih, nezadovoljnih i nezadovoljenih. Cim prestanemo da budemo statisticki primerak potrosaca, dobijamo slobodu na dar. Pomozite deci da shvate da su jedinstveni, da su NEKO.

  I meni se cini da je musterijsko drustvo (sto bi rekao Zuko Dzumhur) otislo predaleko u gladi za profitom i pravdanju svih zala primenjenih da ga poveca. Ne moze se do beskraja stiskati africki, iracki, srpski, libijski … cir a da gnoj negde ne spricne – ovog puta malko u Norveskoj. No na zalost mislim da ce se samo pojacati paznja kojom se manipulise svetom, jos malo bolje ofarbati kulise, zameniti poneki glumac, doneti jos neka rezolucija u besmislenim organizacijama iza cijeg se broja nista nece videti ni razumeti i teraj dalje.

  STA DA SE RADI DA BUDE BOLJE ? Ajmo o tom da pricamo ljudi, valjda ce neko od nas reci neku pametnu.

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s