Anders Behring Breivik
Napadi u Norveškoj pripremani dve godine

Breivikov video na YouTube-u

Napadi koji su prekjuče izvedeni u Norveškoj, u kojima je ubijeno 92 ljudi, pripremani su bar od jeseni 2009. godine, sudeći prema jednom elektronskom dokumentu na 1.500 strana, čiji je autor, kako se smatra, Norvežanin koji je uhapšen u vezi sa ovim ubistvima, prenosi AFP. 

Ovaj dokument postavljen na Internetu kombinacija je dnevnika, uputstva za pravljenje eksplozivnih naprava i političkog traktata u kojem Anders Behring Brejvik(32) detaljno izražava svoju islamofobiju, napada marksizam i govori o svojoj inicijaciji u red vitezova Templara.

On takođe objašnjava kako je od jeseni prije dve godine počeo da se bavi poljoprivredom kako bi pripremio napade.

„To sam odlučio kako bih imao uvjerljivo pokriće ako me uhapse zbog kupovine i krijumčarenja eksploziva i sastojaka eksploziva – đubriva“, navodi se u tekstu.

„Proglasiće me najvećim (nacističkim) čudovištem od Drugog svetskog rata“, napisao je tada autor, koji se potpisao pod pseudonimom „Endrju Bervik“, ali je i objasnio porijeklo svog pravog imena.

„Moje ime, Brejvik, vodi porijeklo još od prije vikinške ere. Behring je prehrišćansko germansko ime izvedeno od Behr, njemačke reči za medvjeda… Anders (Andreas) je skandinavski ekvivalent za ime Endrju“, piše on.

Autor, takođe, piše o svojim prijateljima, njihovim navikama, djevojkama i seksualnim navikama, kao i o brojnim uobičajenim stvarima iz svakodnevnog života, uključujući ispijanje skupog vina prije napada.

„Sam sam napisao približno polovinu ovog priručnika. Ostatak je skup djela nekoliko hrabrih pojedinaca širom svijeta. Sadržaj priručnika istinski pripada svakome“, navodi se u tekstu.

Autor, takođe, govori o svojoj sve većoj agresivnosti prouzrokovanoj upotrebom preparata za razvijanje tela, a tekst sadrži i nekoliko pitanja koja sam sebi postavlja.

Tako na pitanje koju bi osobu volio da upozna, on odgovara da bi to bili ili papa ili ruski premijer Vladimir Putin, za koga kaže da djeluje kao „pravedan lider vrijedan poštovanja“. 

Do jula ove godine, autor vidno gubi strpljenje, a pripreme za napade su u jeku, pa tako u tekstu od 17. jula navodi da čisti iznajmljeni automobil acetonom.

„Mislim da će ovo biti moj posljednji post. Sada je petak 22. jul, 12,51. Srdačni pozdravi, Endrju Bervik, vitez zapovednik Justiciar, vitezovi Templari Evropa, vitezovi templari Norveška“, posljednji je unesen tekst.

http://sutra.ba/m/novost/37721

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s