Cvekla je jedinstvena zbog visokog sadržaja anti-kancerogenih materija i karotenoida. Ovo povrće je takođe odličan izvor folne kiseline. Cvekla je prepuna antioksidanata, koji štite organizam od prevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.

Kad se približi  zima, ne preostaje nam ništa drugo, nego da  pređemo na „zimsko“ povrće – grickati šargarepu, seckati kupus i ljuštiti krompir. Ali ne zaboravimo cveklu – jedno od najboljeg povrća, koje je dostupno u zimi!

Prema ayurvedi, cvekla je namirnica koja ima zagrejavajuća svojstva, zbog toga je idealna hrana tokom hladnih zimskih meseci.

Cvekla je prirodni  antianemik, antibakterik, antikarcinom, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant.
Ova lekovita biljka je kao lek poznata već 2000 godina.
Sok od cvekle regeneriše jetru . Još u ranoj medicini cvekla predstavlja lek za krv, tačnije lečenje malokrvnosti, mada ima lekovito dejstvo na niz drugih oboljenja. Cvekla uspešno regulise krvni pritisak. Sok od cvekle koristan je antipiretik, jer snižava visoku telesnu temperaturu. Seme cvekle koristi se za terapijsko lečenje tumora genitalija i creva.

Cvekla je jedinstvena zbog visokog sadržaja anti-kancerogenih materija i karotenoida. Ovo povrće je takođe odličan izvor folne kiseline. Cvekla je prepuna  antioksidanata, koji štite organizam od prevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.

Betacyanin je pigment, koji daje cvekli njenu crvenu boju. Ovaj pigment se apsorbuje u krv i povećava sposobnost krvi da prenosi kiseonik i do 400%.

Nemojte baciti lišće cvekle. Ono je bogato beta-karotinom, folnom kiselinom, hlorofilom, kalijumom, vitaminom C i gvožđem. Od lišća cvekle možete napraviti zeleni kašasti sok ili pripremiti ga kao španać.

Lekovita svojstva cvekle:

·         Cvekla je tradicionalni lek  za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija cveklom, koja podrazumeva svakodnevno uzimanje soka od cvekle ili sirove rendane cvekle, ima pozitivan učinak na leukemiju i mnoge druge vrste raka.

·         Redovno konzumiranje cvekle pomaže protiv bolesti, uzrokovanih oksidativnim stresom.

·         Vlakna, koja sadrži cvekla, mogu smanjiti nivo holesterola u krvi i do 40%.

·         Poznato je da cvekla normalizuje krvni pritisak.

·         Cvekla pomaže u očuvanju elastičnosti arterija. Redovno konzumiranje cvekle može sprečiti proširene vene.

·         Iako količina gvožđa, koju sadrži cvekla, nije jako visoka, njegov kvalitet je izvanredan. Gvožđe iz cvekle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cvekla je efikasna u lečenju mnogih bolesti, uzrokovanih toksinima.

·         Cvekla se posebno preporučuje trudnicama zbog visokog sadržaja folne kiseline. Folna kiselina može sprečiti mnoge bolesti kod novorođenčadi.

·         Sok od cvekle stimuliše rad jetre i žuči i sprečava zatvor.

·         Sok od cvekle u kombinaciji sa sokom šargarepe je odličan lek za giht, bolesti bubrega i žučne kese.

·         Poznato je da cvekla može pomoći i kod mnogih drugih bolesti: glavobolje, zubobolje, dizenterije, krstobolje, kožnih problema, menstrualnih bolova itd.

Kako konzumirati cveklu?

Cveklu možete konzumirati u kuvanom ili sirovom obliku. Tokom kuvanja cvekla na žalost gubi neke vredne sastojke, zbog toga sirova cvekla ima najveća terapeutska svojstva.

Tokom zimskih meseci popularna je kisela cvekla, koju možete pripremiti i na sirovojelski način. Sirovu cveklu takođe možete narendati i dodati u Vašu omiljenu salatu.

 

Terapija sa sokom od cvekle

Sok od cvekle ima moćna lekovita svojstva. Ovaj sok je deo mnogih alternativnih metoda, posebno poznate terapije protiv raka Rudolfa Breussa.

Rudolf Breuss, alternativni lekar iz Austriji, celi svoj život je posvetio pronalaženju najboljeg prirodnog leka protiv raka. Napravio je poseban sok, koji je davao odlične rezultate u lečenju ove bolesti. Uz pomoć svoje metode izlečio je preko 45000 ljudi od raka i drugih neizlečivih bolesti.

Prema Breussu, rak može preživeti samo uz pomoć belančevina, koje sadrži čvrsta hrana. Zbog toga je razradio poseban post trajanjem 42 dana, tokom kojeg se piju samo čajevi i poseban sok od povrća, glavni sastojak kojeg je cvekla. Tokom ovih 42 dana ćelije raka gladuju i umiru, dok se zdravlje kompletnog organizma poboljšava.

Breussov sok se pravi samo od ekološki uzgojenog povrća. Sok se može napraviti kod kuće od domaćeg povrća ili od sokova, koje možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane

Sastav soka:

·         cvekla (55%)

·         šargarepa (20%)

·         celerov koren (20%)

·         krompir (3%)

·         rotkva(2%)

Moramo napomenuti, da terapija protiv raka prema Rudolfu Breussu uključuje ne samo 42-dnevni post, nego i mnoštvo drugih činilaca, kao što su eliminacija iz kuće svih otrova, izbacivanje iz prehrane šećera, regulacija varenja, fizička aktivnost itd.

Više o Breussovoj metodi možete pročitati u knjizi Rudolfa Breussa.

Napomena:

Ako odlučite uzimati sok cvekle, nikada nemojte započeti sa velikom količinom. Sok od cvekle je toliko jak, da tokom čišćenja možete osetiti vrtoglavicu. To je normalan znak eliminacije toksina iz organizma. Pijte više vode, da bi pomogli procesu čišćenja i postepeno povećavajte unos soka.

 

Kisela cvekla na sirovojelski način (sirova)

Svi znamo za kiselu cveklu. Ali kako pripremiti cveklu tako da sačuvamo njene vredne sastojke? Isprobajte ovaj recept kisele cvekle na sirovojelski način.

Sastojci:

·         2 cvekle

·         1 sveža čili papričica

·         1 čaša pirinčanog sirćeta

·         1/4 čaše smeđeg šećera

·         1 sveži list lovra

·         1/2 kašičice bibera

·         so

Priprema:

– Operite, oljuštite i tanko narežite cveklu. Stavite u steglu.

– U loncu prokuvajte sirće, naseckani čili, šećer, biber, so i lovorov list.

– Prelijte cveklu sa vrelim sirćetom i začinima.

– Dobro zatvorite teglu.

Držite cveklu na tamnom hladnom mjestu
Rok trajanja: mjesec dana

Pikantna cvekla sa belim lukom

Ovu pikantnu cveklu možete namazati na hleb ili servirati uz druga jela. Jednostavna je za pripremu, ali nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Sastojci:

·         2 cvekle

·         3-4 češnja belog luka

·         majonez veganski

·         so

Priprema:

– neoljuštenu cveklu kuvati u vodi sa malo sirćeta (da bi zadržala svoju boju) dok ne postane mekana

– izvaditi iz vode, ohladiti, oljušiti i narendati na sitnom ribežu

– cveklu promešati sa zgnječenim ili narendanim belim lukom, majonezom i soli.

U ovu salatu po želji možete dodati rendani sir (70-100 gr), drobljeni orah i/ili suvo grožđe. Salatu možete držati u frižideru nekoliko dana.

Preuzeto sa http://www.magicus.info

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

3 responses »

  1. agroekonomija kaže:

    Cvekla je zaista izuzetno vredno povrće. Još ponešto o cvekli pogledajte na:

    http://zacini.wordpress.com/2010/10/29/cvekla-beta-vulgaris-ssp-esculenta-l/

    Sviđa mi se

  2. Lilly Tatic kaže:

    Reblogged this on BELEŽNICA and commented:

    Sastav soka:

    · cvekla (55%)

    · šargarepa (20%)

    · celerov koren (20%)

    · krompir (3%)

    · rotkva(2%)

    Moramo napomenuti, da terapija protiv raka prema Rudolfu Breussu uključuje ne samo 42-dnevni post, nego i mnoštvo drugih činilaca, kao što su eliminacija iz kuće svih otrova, izbacivanje iz prehrane šećera, regulacija varenja, fizička aktivnost itd.

    Više o Breussovoj metodi možete pročitati u knjizi Rudolfa Breussa.

    Napomena:

    Ako odlučite uzimati sok cvekle, nikada nemojte započeti sa velikom količinom. Sok od cvekle je toliko jak, da tokom čišćenja možete osetiti vrtoglavicu. To je normalan znak eliminacije toksina iz organizma. Pijte više vode, da bi pomogli procesu čišćenja i postepeno povećavajte unos soka.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s