Lan: Linum usitatissimum L-Linaceae

 Georg Friedrich pretrpeo je tri ozbiljna srčana udara od svoje 60. do 63. godine. Kad je počeo dobijati po jedan infarkt  godišnje, lekari mu nisu davali mnogo nade za  oporavak. Georgov je ceo kardio-vaskularni sistem bio zatrpan arterosklerotičnim pločama (plakovima) i to je ometalo protok krvi ka srcu i u srčani mišić. Propisali su mu vrlo jake lekove – uključujući i nitroglicerin zbog njegovih anginoznih bolova. Tako je on gutao po 15 tableta svakog dana.

Za vreme te tri godine posle svoje šezdesete, Georg je postao vrlo slab i očigledno je naglo stario. On je zaista bio na nizbrdici sve dok nije primenio recept dr. Johanne Budwig (nemačka biohemičarka).  Svako jutro on je za doručak jeo po jednu kašiku lanenog ulja koje je proizvedeno hladnim postupkom i nije rafinisano. To ulje mešao je s nemasnim svežim sirom (Skutom). Da bi bilo još ukusnije dodavao je razno začinsko bilje, sirovo sveže povrće ili voće. Georg je našao da mu je najdraža kombinacija sa sitno rezanim krastavcima, radičem i nekoliko narezanih komadića paradajza.

Nakon samo tri meseca jedenja ove „salate“ od nemasnog svežeg sira Georg je osetio da mu je lakše da diše i da više gotovo uopšte ne oseća anginoznu bol u grudima koju je tako dugo osećao. Godinu dana kasnije lekari koji su ga pregledali bili su potpuno iznenađeni njegovim potpunim oporavkom. Čak su i njegovi najtanji kapilari bili čisti kao oni kod mnogo mlađih ljudi. Danas u svojoj 65. godini Georg ne guta nikakve tablete, niti su mu potrebne. Suvišno je reći da je vrlo zadovoljan što je na vreme otkrio recept dr. Budwig.  

LANENE SEMENKE – prošlost i sadašnjost

Dakle, šta je zapravo ta lekovita masnoća koja čini osnovu za izuzetni recept dr. Johanne Budwig? Kakvo je to ulje u semenkama lana?

NEKADA – Od preistorijskih vremena cenila se graciozna stabljika lana s njenim pljosnatim semenkama eliptičnog oblika. Tu biljku cenili su zbog vlakana od kojih su pravili laneno platno i zbog ulja iz semenki.

Kad su ljudi naučili da cede ulje iz lanenih semenki ono je postalo vrlo traženo i cenjeno po čitavoj Evropi. Ljudi koji leče biljkama smatraju zrele, uljem bogate senke vrlo vrednim unutrašnjim demulcensom (materija koja omekšava), a koriste ih i kao oblog za lečenje reumatizma, gihta, gnojnih čireva i sl. Uljem se koriste i kao klizmom kod opstipacije. Ako se meša s krečnom vodom, ulje možemo primeniti za lečenje ozleda kože i za ublažavanje žestokog svraba od ekcema. Neki veruju da kora i lišće leče polne bolesti, osobito gonoreju.

Stari Grci i Rimljani koristili su smeđe sjajne semenke kao prirodni protein u svojoj ishrani. Kako su se oni širili po Evropi, tako se i lan proširio po čitavom kontinentu.

Biljka dobro uspeva u svakoj umerenoj klimi i bila je poznata u staroj Indiji i delovima Rusije,  u Južnoj Americi i ranim američkim kolonijama.

SADA – Laneno ulje i dalje proizvode i smatraju ga veoma vrednim biljnim uljem u mnogim krajevima današnjeg sveta.

Amerikanci ga uglavnom smatraju samo uljem koje se dodaje uljanim bojama ili služi za ishranu stoke.

U Kanadi, kada iscede ulje iz semenki, ono što ostane daje se stoci kao stočna hrana bogata proteinima i mineralima.

Lekovitost:

Bez esencijalnih masnih kiselina ne može doći do sinteze prostaglandina. Životna važnost prostaglandina je zbog njihove vrlo velike aktivnosti, različitosti njihovih metaboličkih aktivnosti i široke rasprostranjenosti u telu. Ove hemijski aktivne materije deluju na kardio-vaskularni sistem, nalaze se u prostati, menstrualnoj tečnosti, u mozgu, plućima, bubrezima, thymusu, semenoj tečnosti i u gušterači. Ima više od 12 krajnje važnih prostaglandina i svi nastaju od esencijalnih masnih kiselina. Bez esencijalnih masnih kiselina (koje su prisutne u sirovom lanenom ulju) telo ne može proizvoditi prostaglandine koji su mu nužno potrebni za zdravlje. Ako znamo koju važnu ulogu imaju esencijalne masne kiseline u proizvodnji prostaglandina, onda je lako uvideti zašto je laneno ulje toliko terapijski važno.

·       smanjuje rizik od infarkta mozga (apopleksija, moždani udar)

·       smanjuje rizik od infarkta srca

·       održava savitljivost eritrocita, poboljšavaju stvaranje hemoglobina

·        na jetri leči masnu degeneraciju

·        kod pluća smanjuje bronhijalne spazme

·        pospešuje rad creva

·        leči „želučani čir“ jer normalizuje  želučanu kiselinu

·        olakšava rad prostate (hipertrofija prostate – zbog povećane prostate otežano je mokrenje)

·        povoljno deluje kod upale zglobova

·        za lečenje ekcema (pomaže kod svih kožnih bolesti)

·        u starosti ublažava mnoge tegobe

·        pojačava aktivnost mozga

·        multiplaskleroza

·        autoimune bolesti

Masnoće deluju na svaki deo tela

Svaka ćelija u ovom čudu koje mi nazivamo telo, pokrivena je zaštitnim opnama načinjenim od lipida. Telo ćelije (plazma) ispresecano je žilicama lipida, često nazvanim „živci ćelije“. Ove lipidne žilice veza su između jezgra i spoljne membrane. One utiču na hranjenje ćelije i na proces deljenja ćelije korišćenjem sitnih električnih impulsa. Da bi delotvorno funkcionisala, ćelija traži višestruko nezasićene žive lipide bogate elektronima, a kojih ima obilno u sirovom lanenom ulju. Polinezasićene masne kiseline apsorbuju proteine i kiseonik. Dokumentovana je činjenica da mnogi ljudi trpe od nedostatka kiseonika jednostavno zato jer nemaju dovoljno ovih kiseonik-aktivnih lipida.

Lipidi su rastvorljivi u vodi i slobodno plutaju samo onda kad su vezani s proteinom, tako stvarajući električni protivpol u odnosu na njihove proteinske nosioce. Ova životno važna vrsta masnoće sadrži nagomilanu energiju u svojim elektronskim oblacima. Kad su vrlo kvalitetne masnoće bogate elektronima kombinovane s proteinima, elektroni su zaštićeni sve dok telu nije potrebna energija. Ovi energijski izvori potpuno su i odmah spremni za upotrebu čim to telu treba i to je prirodni poredak stvari.

Prisutnost ovih važnih lipida možemo uporediti s kapitalom (novčanim rezervama) jedne korporacije. Bilo koja vrsta rasta ili aktivnosti, bilo korporacije ili ljudskog tela, zahteva trošenje kapitala (novca ili energije). Svaka telesna aktivnost (mentalna ili fizička), svaki rast tela (tokom trudnoće, ili od deteta do odraslog) traži prisutnost lipida bogatih elektronima vezanih na proteine. Sve ćelije, u mišićima, mozgu, živcima, raznim organima, u krvi itd., traže električni nabijene lipide. Potrebe za ovim energijskim rezervama su ogromne.

Važne vrste hrane

Mnoge vrste hrane koje mi uobičajeno jedemo nemaju dovoljno ni esencijalnih masnih kiselina ni esencijalnih aminokiselina. Esencijalne aminokiseline (proteini) obilno su prisutne u svežem mladom siru, mlaćenici, tvrdim sirevima, celom zrnu žitarica, ribi, posnom mesu. Esencijalne masne kiseline za kojima telo gladuje obilno su prisutne u nerafinisanom sirovom lanenom ulju, žumancu jajeta i nekim biljnim uljima. Svakako, problem s biljnim uljima u našim trgovinama jeste taj da su ona prekomerno prerađena, zagrejavana, rafinisana, hidrogenizovana i puna hemijskih dodataka koji sprečavaju kvarenje. Budući da su esencijalne masne kiseline posebno osetljive na visoku temperaturu i oksidaciju, margarini i prerađena biljna ulja nemaju više u sebi esencijalnih masnih kiselina.

Samo onda kad je telo opskrbljeno esencijalnim masnim kiselinama i esencijalnim aminokiselinama u odgovarajućoj razmeri, metabolički sistem može funkcionisati onako kako to priroda traži. U prisutnosti ovih vitalnih elemenata zdrava krv kruži čitavim telom i opskbljuje  svaku ćeliju. Kad se esencijalne masne kiseline povežu u esencijalnim aminokiselinama, ono što nastane u ovom sretnom „braku“ nazivamo LIPOPROTEINI. Zdravi ljudi imaju lipoproteina u izobilju, a bolesni (uključujući žrtve raka) imaju uveliko smanjenju količinu lipoproteina u svojoj krvi, ili ih čak uopšte nemaju.

U potpunoj suprotnosti s hemijski napravljenim masnim kiselinama, ako i samo vrlo malu količinu (1 mikrogram) lanenog ulja dovedemo u krvotok bolesnika od raka, krv tog bolesnika oporavlja se u roku od 4 do 6 sati, jer se prirodne masne kiseline prisutne u lanenom ulju lako povežu s proteinima i kiseonikom. Aktivnost ovih prirodnih lipida možemo i mikroskopski posmatrati. Oštećenja prouzrokovana mastima očita su u srcu, jetri, arterijama i jasno su vidljiva u zloćudnim (i dobroćudnim) tumorima.

                Esencijalne elektronski nabijene masnoće kojih u izobilju ima u prirodnom lanenom ulju odlučujuće su važne za zdravo funkcionisanje tela.

Laneno ulje kod nas se prodaje u prodavnicama zdrave hrane. Kod kupovine važno je paziti na kvalitet, jer ga svetlost i kiseonik lako mogu uništiti. Zato laneno ulje treba držati u tamnim, dobro zatvorenim staklenim bocama. Uvek ga treba držati u frižideru i koristiti za hladna jela, nikad za kuvanje, jer visoka temperatura uništava omega kiseline.

Preuzeto sa http://www.magicus.info

 

 

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

3 responses »

  1. nedodjija kaže:

    odlican prilog !
    🙂

    Sviđa mi se

  2. srboljub kaže:

    Dragi prijatelji, Veoma sam zadovoljan pročitanim postom kao i drugim prilozima i uputima. Srećno vam bilo svima i srećna vam nastupajuća Nova 2013.Godina

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s