Prema jednoj afričkoj legendi, neki stari poglavica želeo je da iskuša mudrost mladića kojeg je odabrao za svog naslednika na mestu plemenskog vođe. Stoga ga je zamolio da mu priredi dva jela. U prvom su se trebali naći svi najbolji sastojci koje život nudi; a u drugom – najgori.

Dogovorenog dana poglavica je seo kako bi testirao prvo jelo. Pred njim se tako našao slasno pripremljen kravlji jezik s povrćem. Poglavica je bio oduševljen jelom, a kad je završio, upitao je mladića zašto je odabrao jezik.

“Jezik je jedan od najprofinjenijih delova našeg bića”, odgovorio je mladić. “Može izgovarati predivne reči istine koje našim ljudima mogu pomoći u razvoju i napretku. Ispravne reči našim ljudima mogu dati hrabrost i podupreti njihovo poštenje. Jezik može govoriti o ljubavi i skladu i održati zajedništvo našeg sela.”

Poglavicu je to poprilično dojmilo i sada je jedva čekao da proba i ono drugo jelo.

Ponovo dogovorenog dana sede za sto, te se nemalo iznenadio uvidevši da je drugo jelo identično prvome.

Završivši s jelom, upitao je mladića zašto je dvaput pripremio isto jelo.

Mladić mu je odgovorio: “Jezik može biti najbolji, ali i najgori deo nas. Jezik može izražavati bes i obeshrabrivati, što čoveka može sasvim razoriti i oduzeti mu nadu. Može varati, može izgovarati neistine koje mogu izazvati nesklad. Jezik bi, lakše od bilo kojeg drugog oružja, mogao uništiti život u našem selu.”

Stari je poglavica pomno slušao te reči polagano klimajući glavom. Znao je da je dobro odabrao novog vođu.

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s