Ljute papričice ili feferoni pripadaju porodici paprika, ali su manje i znatno ljuće. Nutritivni sastav sličan je sastavu paprika, a razlikuju se u sadržaju nosioca ljutog ukusa – kapsaicinu. Feferoni se koriste širom sveta kao dodatak jelima. Uglavnom su crvene ili zelene boje, a obe vrste imaju jednake zdravstvene prednosti. Zbog različitih ukusa – blagog, blago-ljutog i ljutog – spadaju u grupu povrća koja uvek ima svoje potrošače.

Količina ljutine

Količina eteričnih ulja u semenu paprike zavisi o količini prisutnog alkaloida kapsaicina. Kapsaicin je specifična materija i sastavni deo eteričnih ulja roda Capsicum, a daje ljutinu plodovima paprike. Prema količini kapsaicina, koja je obrnuto proporcionalna veličini ploda, sprovedena je klasifikacija na slatke i ljute sorte paprike.

Kapsaicin u feferonima ima lekovit učinak jer deluje antiseptički, a u organima za varenje sprečava razvoj bakterija truljenja i poboljšava varenje  hrane draženjem sluzokože creva. Ima i protivupalno delovanje te se posebna pažnja polaže u delovanje kapsaicina na olakšavanje bola izazvane artritisom. Štaviše, sprovode se brojna istraživanja koja nastoje rasvetliti vezu konzumacije feferona sa aktivacijom telesnih mehanizama za bol. Takođe, neka preliminarna istraživanja pokazala su da kapsaicin u feferonima utiče na smanjenje masnog tkiva. Dok čekamo konkretne rezultate istraživanja, nije naodmet povremeno dodati malo ljutih feferona u supe, variva, na pizzu ili ih poslužiti uz mesne specijalitete te jela s roštilja.

Iako konzervisanjem gube deo nutrijenata, posebno vitamina C, i konzervisani se feferoni mogu smatrati izvorom vitamina, minerala i biljnih hemikalija koje sadrže sveži plodovi.

Lekovitost feferona

Feferoni u sebi sadrže visok nivo vitamina C, čak sedam puta veći nego u narandžama. Osim vitamina C, feferoni su bogat izvor A, B i E vitamina, te su takođe bogati mineralima kao što su mangan, bakar i kalijum. Vitamini su organski spojevi, delotvorni u vrlo malim količinama, potrebni za normalno odvijanje mnogih metaboličkih procesa u organizmu. Čovek ih, uz neke izuzetke ne može sam sintetizovati pa ih mora primati hranom. Vitamini  A i C su jaki antioksidansi koji sprečavaju oštećenje telesnih ćelija kao najmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju. Regulišu i nivo holesterola.

Feferoni pospešuju sagorevanje kalorija. Dobri su za apetit i pomažu u čišćenju probavnog sistema, održavajući ga zdravim i efikasnim. Oni su takođe izuzetno dobri u lečenju depresije jer podstiču stvaranje hormona sreće – endorfina.

Ljuti feferoni mogu smanjiti rizik razvoja raka prostate, objavili su naučnici u stručnom medicinskom časopisu Aerzte-Zeitung, a grupa američkih farmakologa nedavno je utvrdila da kapsaicin u ljutim feferonima ima antikancerogene efekte i kod tumora gušterače. Studije su pokazale da on uzrokuje programiranu ćelijsku smrt (apoptozu) tumorskih ćelija prostate, ali i gušterače. Apoptoza je normalan proces koji omogućuje da se oštećene ćelije redovno uklanjaju.

Američki naučnici su miševima sa rakom prostate davali kapsaicin, koji je efikasno napao kancerogene ćelije. Kapsaicin je izazvao umiranje tumorskih ćelija i znatno smanjio veličinu tumora.

Odrasli pacijent bi trebao uzimati oko 400 miligrama kapsaicina tri puta nedeljno, odnosno od tri do osam ljutih papričica. Naučnici veruju da bi rezultati navedenih istraživanja uskoro mogli dovesti do proizvodnje derivata kapsaicina kao novog pametnog citostatika.

Pruzeto sa http://www.magicus.info

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s