Fariseji su, prema Bibliji, skupljali poreze u metvici, kopru i kimu, a Karlo Veliki, koji je jako voleo bilje, naredio je njeno uzgajanje. Rimljani su je nosili uz sebe marširajući Evropom, te su je doneli u Britaniju, odakle je stigla i do Amerike.

U čemu se krije njena čarolija…

Višegodišnja biljka metvica, latinskog imena Mentha, iz porodice usnatica, poreklom je iz Evrope. Danas se uzgaja širomm sveta, a u našim krajevima.

Metvica, menta ili nana ima gotovo 30 vrsta, koje su ukrštanjem dale nove podvrste. Može narasti od 30 do 80 cm i pruža brojne podzemne i nadzemne izdanke koji se lako ukorene.

Pronađena je čak i u egipatskim grobnicama, dok je Japanci uzgajaju više od dve hiljade godina radi dobijanja mentola.

Ime joj se prvi put se spominje u grčkoj mitologiji, a postoje dve različite priče. Prva priča kaže da je nimfu Mentu zavodio Had, bog podzemlja, čija je kraljica Perzefona postala ljubomorna, te ju je pretvorila u biljku, metvicu, dok je prema drugoj priči Menta bila nimfa koju je voleo Pluton. Kako bi udovoljio ljubomornoj supruzi, Pluton ju je pretvorio u mirisnu biljku.

Osetljiva je na sušu i niske temperature, uzgaja se u vrtovima, ali će vrlo dobro uspevati i u malo većoj posudi u vašem domu. U prirodi se najčešće može naći kao divlja metvica.

Najrasprostranjenije su zelena i engleska metvica sorte mitcham, koju nazivaju i paprena ili crna metvica. Paprena se službeno koristi kao lek kod probavnih tegoba, kao što su dispepsija, nadutost, gastritis i grčevi. Nastala je ukrštanjem klasaste i zelene metvice u pokrajini Mitcham početkom 16. veka.

Lekoviti listovi metvice i eterično ulje dobijeno destilacijom paprene metvice upotrebljavaju se u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji.

Čaj od zelene metvice smiruje živce, migrenu, utiče na izlučivanje urina, želučanih sokova i žuči, te je odlično sredstvo protiv povraćanja.

Rastvor ulja u alkoholu koristi se spolja protiv bolova od neuralgije, reumatizma i nazeba. Mentol, naime, draži nerve u koži, lako isparava i zbog toga hladi. Nana se koristi za  groznicu, slabost i znojenje, pospešuje krvotok, leči prehladu, promuklost i kašalj.

Upravo zbog svojstva smanjivanja nadutosti, list metvice dodaje se pri kuvanju grahorica. Upotrebljavaju se mladi svetlozeleni listovi, dok donje, starije listove treba izbegavati zbog gorkog ukusa.

U jelo se stavlja na kraju kuvanja, a odličan je dodatak sirćetu i želeu.

Zabluda je da se koristi samo kao desert ili u osvežavajućim pićima i koktelima. Kombinuje se u jelima od mesa i ribe, a često se dodaje jogurtu i svežem voću.

Izvrsno se slaže s paradajzom i koristi se i u umacima za testenine. Dosta se koristi u francuskoj kuhinji u pripremi slatkih, ali i slanih jela.

Preuzeto sa http://www.magicus.info

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s