Karlos Kastaneda

“Mi bivamo uhvaćeni u sobi svakodnevnog života. Postoje druge opcije osim ovog našeg sveta, isto tako stvarne kao ova soba, mesta gde možete živeti ili umreti. Čarobnjaci to rade – kako uzbudljivo! Misliti da je ovo jedini sveobuhvatan svet … to je vrhunac arogancije. Zašto ne otvoriti vrata koja vode u sledeću sobu? To je prirodno nasledstvo svesnih bića. Vreme je da interpretiramo i konstruišemo novi rečnik. Idite na mesto na kome nema a priori znanja. Ne odbacujte stari sistem interpretacije-koristite ga, od devet do pet (radno vreme, op. prev.). Posle pet – magični sat.”

 

”Sila koja vlada sudbinom svih živih bića naziva se Orao, ne stoga što je to zaista orao, ili ima nešto zajedničko s orlom, već zato što se vidovnjaku prikazuje kao nemerljiv ugljenocrni orao, uspravna držanja baš poput orla što visinom dotiče beskraj. Dok vidovnjak zuri u tamu koja je Orao, četiri plamena svetla otkrivaju izgled Orla. Prvi plamen, koji je poput vijka munje, pomaže vidovnjaku da nazre obrise Orlova tela. Postoje komadići beline koji izgledaju kao orlovo perje i kandže. Drugi plamen munje otkriva lepršavu tamu što je nalik na orlova krila, a rađa vetar. Uz treći plamen munje, vidovnjak opaža pronicljivo, neljudsko oko. A četvrti i poslednji plamen otkriva šta Orao radi. Orao proždire svest svih bića koja su tren pre živela na zemlji, a sada mrtva lebde prema Orlovom kljunu, poput beskrajnog roja svitaca, da sretnu svog vlasnika zbog koga su nekad živela. Orao razmrsuje te sićušne plamičke, poravnava ih, baš kao što štavljač navlači kožu, a zatim ih jede; jer te svesti su Orlova hrana. Orao, ta sila koja vlada sudbinama svih živih bića, odražava podjednako i istovremeno sva ta živa bića. Prema tome, čovek se ne može moliti Orlu, tražiti blagonaklonost, nadati se milosti. Ljudski deo Orla je suviše beznačajan da bi pokrenuo celinu. Jedino iz Orlovih postupaka vidovnjak može reći šta on želi. Iako ga ne pokreću pojedine okolnosti bilo kojeg živog bića, Orao je svakom biću udelio dar. Po nekom svom načinu i pravu, svako od njih, ako to želi, ima snagu da zadrži plamen svesti i otkaže poslušnost pozivu da umre i bude pojeden. Svako živo biće, ako to želi, obdareno je snagom da pronađe izlaz u slobodu i prođe kroz njega. Vidovnjaku koji vidi izlaz, kao i biću koje prolazi kroz njega, jasno je da je Orao osigurao taj dar, kako bi ovekovečio svest.”

“Orlov dar”

Preuzeto sa http://www.mudremisli.com

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Jedno reagovanje »

  1. nedodjija kaže:

    sjajno, moram da priznam da sama nisam imala hrabrosti da kacim Kastanedu na blog….

    Sviđa mi se

  2. Jelena kaže:

    Bravo !
    Filozofija Karlosa Kastanede je vrhunska.Veliki Ratnik da, meskalito ne.

    Sviđa mi se

    • LillyT kaže:

      Kada pogledate ovaj dokumentarni film mislim da cete promeniti misljenje po pitanju meskalita 😉

      Ово је прича о ДМТ
      ДМTriptamin je monoaminski alkaloid pronađen u biljkama i životinjama. Njegova struktura sadrži indolni prstena, a prirodno se sintetizuje iz aminokiseline triptofan po čemu je dobio ime triptamin. Triptamin je u tragovima pronađen u mozgu sisara i smatra se da ima ulogu neurotransmitera.[1] Triptamin je takođe polazna osnova za grupu jedinjenja sa nazivom triptamini. U grupi triptamina se nalaze i razna biološki aktivna jedinjenja poput neurotransmitera ili halucinogena.

      Koncentracija triptamina u mozgu pacova iznosi otprilike 3.5 pmol/g.[2]

      Najpoznatiji triptamini su serotonin, važan neurotransmiter, i melatonin. Triptaminski alkaloidi su pronađeni u gljivama, biljkama i životinjama. Čovek ih često koristi zbog njihovih psihoaktivnih delovanja. Neki od takvih primera je i psilocibin iz magičnih gljiva, i DMT nekih biljaka. Poznati su i mnogi sintetički triptamini kao što je sumatriptan, lek za migrenu.

      Neki triptamini mogu biti i delovi kompleksnijih jedinjenja kao što su: LSD i Ibogain.

      Sviđa mi se

  3. Jelena kaže:

    Sudbinom neba personi dat tanani, prefinjeni, uzvišeni,genijalni,vizionarski …….
    fascinantan energetski kod. U zrnu svet i kosmos, celokupno otkrovenje.
    Drugi traže bar delić zrna tog kroz …….
    Pa i kad preterate sa slatkom od zelenih smokava sa morskim oraščićem
    smuči vam se ….
    Varijante …….
    Fatum.

    Sviđa mi se

Postavi komentar