POGLEDAJMO PRVO ŠTA PIŠE NA DNU PLASTIČNE AMBALAŽE:

Verovatno pre deset i više godina niko još nije pomišljao, da ćemo običnu vodu piti iz plastične boce. Još danas je to više iz navike nego potrebe, jer je voda iz većine vodovoda još uvijek pitka. Ipak, često  pijenjem vode iz plastične ambalaže sebi činimo medvjeđu uslugu. Zašto? Zbog hemijskog sastava plastike i njene rastvorljivosti u vodi. Na dnu svake ambalaže potražite trougao sa brojem u sredini. On govori, koliko je opasna vaša plastika.

1 – PET ( često i PETE ) – Te su boce u većini slučajeva namenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogućnost, da ispuštaju teški metal antimon i hemijsku tvar EPA, koja ometa delovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogena jedinjenja.

2 – HDP ( nekad i HDPE ) – Radi se o „dobroj“ plastici, za koju postoji najmanja verovatnoca ispuštanja hemikalija u vodu.

3 – PVC ( nekad i 3V ) – Ova plastika ispušta dve otrovne hemikalije, a obe ometaju delovanje hormona u ljudskom telu. Uprkos tome, to je još uvek najčešće upotrebljavana plastika za boce.

4 – LDPE – Plastika, koja ne ispušta hemikalije u vodu. Uprkos tome se ne koristi za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice.

5 – PP – Još jedna od „dobrih“ plastika, obično bele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakuju sirupi, ili čašice za jogurt.

6 – PS – Plastika koja ispušta u vodu kancerogenu materiju  STIREN. Najčešće se koristi u čašicama za kafu za jednokratnu uporabu, ili u ambalaži brze prehrane.

7 – PC ( ili bez oznake ) – To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje hemikaliju BPA. Na žalost, koristi se u bočicama za novorodjenčad, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

Plastične mase, koje ne otpuštaju hemikalije u vodu su, dakle, 2, 4 i 5, ili s oznakom HDP, HDPE, LDPE, PP. Kod svih drugih radije razmislite o njihovoj upotrebi. Još je uvek najbolje čuvati vodu u staklenim bocama.

Dolazi vrijeme, kada ćemo na žalost, vodu sve češće nositi sa sobom. Najlošiji je način njeno prenošenje u plastičnoj ambalaži; posebno u onoj s oznakama 1,3,6 ili 7. Voda u takvim bocama je podložna hemijskom ili temperaturnom delovanju, a kod naknadnog punjenja i bakteriološkom. Poželne bi bile staklenke, ali su nepraktične, zato preporučamo aluminijske boce ( ne plastične, jer su zbog cene obično od najlošije plastike ) sa zaštitnom košuljicom koja odvaja sadržaj od aluminija. Za pijenje vode u kancelariji najbolje je da kupite malu staklenu bocu, kojih ima na tržištu, pa tako napravite nešto korisno za svoje zdravlje i okolinu.

Domaći zadatak: U svojim ormarima proverite u kakvu je ambalažu upakovana  „zdrava hrana“ kupljena u prodavnicama specijalizovanim za promet zdrave hrane!

Verujte, bićete neprijatno iznenađeni !

U nastavku pogledajte kratak  film o flaširanoj vodi

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Jedno reagovanje »

  1. zlatko kaže:

    odlicno bar neko da brine o potrosacima

    Sviđa mi se

  2. Igor kaže:

    Uceloj firmi imamo aparate sa „izvorskom“ vodom veoma poznatog i rasprostranjenog distributera. Kada sam ovo procitao pogledao sam na boci oznaku………..PC……sta reci……

    Sviđa mi se

  3. Plastika Stara Pazova kaže:

    Ovo stoji, nema dileme. Reciklaza je bitna, zaista je tako.

    Takodje, treba obratiti paznju na to sta pise na poledjini plasticne ambalaze, posebno plasticnih flasica. Cinjenica je da su proizvodi od plastike stetni ali su opet i izuzetno korisni… 🙂

    Mi ih imamo nekoliko u ponudi, kliknite na nase ime i overite ih sami! 😉

    Ili ovde: https://plastikastarapazova.blogspot.com/

    Sviđa mi se

Postavi komentar