Latinski naziv: rosa canina

Sinonimi: šipak, šipurika, divlji šipak, divlja ruža, pasja ruža, srbiguzica, šipurina, šepurika.

Opis biljke: šipurak je grm visine od 2 do 3 metra. U prvoj godini pojavljuju se uspravni izdanci koji se u narednim godinama granaju i obrazuju mnogobrojne povijene i viseće grane. Ceo grm obrastao je oštrim i prema dole svijenim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvetovi su bele do belo-ružičaste boje. Plodovi su jajastog oblika, svetlocrvene boje, sa  velikim brojem tvrdih semenki. Cvetovi su prijatnog mirisa, a plodovi kiselo-slatkog ukusa.

Stanište: šipurak raste svuda, a najviše po obodima šuma i kao živa ograda pored puteva i po međama u celoj Evropi, severnoj Africi i severnoj i zapadnoj Aziji. U našim je krajevima ga ima u velikim količinama. Raste po živicama, uz rubove šuma, u šikarama i na sličnim mestima.

Šipak treba brati po lepom i suvom vremenu i odmah preraditi ili sušiti. Svež šipak je čvrst, sočan, gladak i sjajne crvene boje, a osušen je tvrd, crveno-mrk i malo naboran. Ukusa je prijatno nakiselo-slatkog i pomalo oporog. Plod divlje ruže je jajast, a od drugih je više okruglast. Šipak je nepravi, sočan, jagodast plod; cvetna loža se pretvorila u mesnat sočan, ovalan oklop u kome se nalaze mnogobrojne čekinjaste dlake i uspravno, pravilno poređani, vrlo tvrdi i sjajasto čekinjavi plodovi, koje svi pogrešno nazivamo semenkama (Cygosbati semen). Šipak je dugačak oko 2 cm. Plodovi su kao kost tvrdi, sivkasto-žućkasti, oko 5 mm dugački i 2—3 mm debeli, glatki, jajasti, ćoškasti, bez mirisa..

Treba brati još tvrd, nedozreo plod sjajne crveno-narandžaste boje. U zelenom šipku, a isto tako i u prezrelom (mekanom, tamne, mutne boje), ima manje vitamina nego u poluzrelom. Šipak se bere početkom jeseni ili krajem leta, što zavisi od kraja, nadmorske visine i godine. .

Lekoviti deo biljke: za lek se koriste plodovi i cvetne latice šipurka.

Nađena je velika količina vitamina C, mnogo vitamina P, karotena (provitamina A), vitamina B2 PP i oko 40 bioloških jedinica u gramu vitamina K. Šipci imaju još i flavonoida, tanina, limunove i jabučne kiseline, pektina, šećera (invertnog i saharoze), malo masnog ulja i vrlo malo etarskog ulja (sa aldehidima), od koga potiče prijatan miris čaja, koncentrata i raznih galenskih preparata od šipuraka. U lišću ima oko 0,4% vitamina C.

Lekovito delovanje: šipurak čaj se preporučuje majkama za vreme dojenja. Proizvodi od šipka otklanjaju tzv. prolećni umor, malaksalost, bledilo kože i nevoljnost kao i ostale tegobe uzrokovane nedostatkom vitamina C. Šipurak blagotvorno deluje na sistem organa za varenje, na izlučivanje mokraće (bez ikakvih nadražaja bubrega).

Čaj od šipurka se preporučuje za sprečavanje nastanka kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima. Takođe, čisti krv, a koristi se kod upalnih procesa bubrega, bubrežne nakapnice i mokraćnog mehura.

Čaj od cvetnih latica šipurka koristi se za pripremanje čaja kod krvarenja iz želudca, creva, pluća i hemoroida kao i protiv proliva i želudačnih grčeva. Pomešan sa drugim biljkama koristi se u lečenju mnogih drugih bolesti.

Čaj je efikasan i za smanjenje telesne težine.

Blagotvorno deluje i na kožu, pa se preporučuje jutarnje umivanje u mlakom čaju bez ispiranja.

Od šipurka pravi se i odlična marmelada.

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

2 responses »

  1. Šipurak kaže:

    Prirodni domaći džem od šipurka spreman prema tradicionalnoj recepturi!
    Za više informacija posetite našu web prezentaciju http://sipurak.6te.net/Dzem_od_sipurka.html ili nas pozovite na broj telefona: 011/40-60-890

    Sviđa mi se

  2. Hello very cool web site!! Guy .. Beautiful ..
    Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also?
    I’m glad to find numerous helpful info right here within the post,
    we need develop extra strategies in this regard,
    thanks for sharing. . . . . .

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s