U tradicionalnoj simbolici predstavlja, slično leptiru, dušu, regeneraciju i besmrtnost.

Pošto se, prolazeći kroz stanje rastakanja iz ovozemaljske gusenice pretvara u nebeskog krilatog stvora, simbol je rođenja i uskrsnuća.

Ovo je jedan od nešto manje poznatih simbola koji se koriste u Feng Shui-u. Takođe, nema određeno mesto na koje ga je potrebno postaviti da bi delovao. Možete ga koristiti bez straha da ćete u nečemu pogrešiti, jer pravila određujete sami.

Vilin konjic je simbol prosperiteta, sreće, snage, promene, mudrosti, mira, harmonije i čistoće.

Povezan je s našom podsvešću i snovima. Pomaže nam  da osvestimo svoje skrivene misli i motive, obrasce ponašanja, koji utiču na naš život i doživljaj života bez da na njih možemo uticati. Jednom kada ih osvestimo, njihova moć nad nama nestaje, jer smo tada u stanju svesno i aktivno delovati na lični način razmišljanja i ponašanja.

Sposobnost da uočimo loše obrasce i učinimo tu promenu u načinu razmišljanja i ponašanja ukazuje da smo mudri, ali i snažne volje. A promena na bolje, na kraju nam donosi sreću, čiji temelj se nalazi u miru, koji osećamo u sebi kada smo postigli harmoniju i ravnotežu.

Odatle i verovanje da videti Vilinog konjica u prirodi, donosi sreću i nova shvatanja, nove početke. No on nam može ukazivati i da je trenutak prilagoditi se situaciji i pratiti struju, ne ići glavom kroz zid.

Kinezi veruju da je Vilin konjic manifestacija Zmaja, njegova duša u današnjem svetu. A znamo da je Zmaj simbol najviše sreće. Zanimljivo je i to da se Vilin konjic na engleskom zove “ Dragonfly“, što opet ukazuje na Zmaja.

Jeste li kada posmatrali Vilinog konjica u letu? Njegove kretnje vrlo su nežne i graciozne. U stanju je proizvoljno menjati smer letenja u sekundi. Čak po potrebi leti prema natrag. Sam prizor Vilinog konjica u letu stvara mir i spokoj, te umiruje emocije.

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

2 responses »

  1. Anonimni kaže:

    Dopada mi se.I mene je inspirisala njegova tananost i lepota pa sam uz pomoc grilona i zice napravila nekoliko broseva.A oni su nasli put i odleteli na neciji rever i krase ga.

    Liked by 1 person

  2. Ans kaže:

    Meni je upravo (oko 2 ujutru) uleteo u sobu a na 2km sam od najbliže vodene površine (od Dunava). Slikala sam ga. Ovo mi se nikad nije desilo 🙂

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s