Pošto je potpuno okrugla, jabuka predstavlja potpunost, apsolutnost i jedinstvenost, nasuprot mnoštvu koje predstavlja nar. Takođe je simbol zemaljskih strasti ili zadovoljstva usled ove vrste strasti.
Neobjašnjivo, jabuka je u hrišćanskom svetu postala simbol ploda sa drveta znanja, iako u spisima za to nema osnove (jer se plod sa ovog drveta opisuje kao ‘plod’, bez ikakve naznake o prirodi tog ploda). Shodno tome, jabuka je postala simbol strasti prema materijalnom, nasuprot božanskoj zapovesti koja je zabranjivala da se ona jede. Stoga, ona predstavlja i znanje i žeđ za njim. Uz ovo značenje koje, kao što je navedeno, nije zasnovano na zapisima nego pre na nekoj vrsti tumačenja, jabuka simbolizuje i ljubav, plodonosnost, veseo duh, nebesnost, ali i prevaru i smrt – kao što se može videti u okviru priče o Rajskom vrtu.

Moguće je da pojava jabuke kao rajskog voća potiče od činjenice da je ona bila zabranjeno voće Zlatnog doba. Tokom tog perioda, ona je bila plod sa drveta života, koje je svoje rumenilo davalo bogovima. I u keltskoj tradiciji jabuka ima slično značenje. Ona je voće onoga sveta. Takođe, predstavlja plodnost i brak. Svečanost jabuke – Svi sveti – označava smrt stare godine.
Kao jabuka Esperida (Esperide = čuvarke drveta sa zlatnim jabukama, koje je Gea poklonila Zevsu i Heri prilikom venčanja) i voće iz Frejinog vrta, ona simbolizuje besmrtnost. U različitim kulturama ponuditi nekome jabuku znači izjaviti mu ljubav. Kao i pomorandžin cvet, koji označava plodnost, i cvet jabuke se koristi da se ukrasi mlada. U kineskoj tradiciji, jabuka označava mir, saglasje i sporazum.

Smatra se jabukom koja je kriva za proterivanje Adama i Eve iz Raja; jabukom razdora iz dramatične antičke legende; zlatnom jabukom, voćem besmrtnosti iz vrta Hesperida; jabukom iz ‘Pjesme nad pjesmama’ koja simbolizuje plodnost, ukus i miris Božje Reči. U zlatnom je dobu bila zabranjeno voće.
U alhemiji zlatna je jabuka simbol sumpora, a neki jabuku – zbog pet krakova i pet semenki smeštenih u njenom središtu – smatraju i simbolom slobode i spoznaje. U keltskim predanjima, ona je sveto stablo s drugog sveta, koje daje plodove znanja, magije i otkrovenja. Plod jabuke ili kora jabukova drveta koriste se u vilinskoj magiji, osobito u ljubavnim čarolijama i zaštiti od neprijatelja. Smatrali su je voćem s drugog sveta, simbolom plodnosti i braka. Ipak, jabuka se najčešće smatrala simbolom ljubavi, plodnosti, mladalačke snage i lepote. Tragajući za vodom života u Indiji, Aleksandar Veliki je navodno pronašao jabuke koje su životni vek produžavale čak i do 400 godina!
U hrišćanstvu postoji ambivalentan stav prema jabuci kao simbolu. S jedne strane ona je voće iskušenja i greha koji je vodio čovekovom padu; s druge, kada je prikazuju uz Isusa ili Bogorodicu, simbol je novog čoveka i iskupljenja. Majmun sa jabukom u ustima označava pad, tj. proterivanje iz raja.
U starogrčkoj tradiciji, jabuka je posvećena Veneri kao ljubav i strast, simbol braka i bračne ponude.

Jabuka nije samo simbol ljubavi već i simbol plodnosti i blagostanja. Postoji jako puno priča u kojima jabuka igra jednu od glavnih uloga u rađanju ljubavi. Dionis, grčki bog vina, ponudio je boginji Afroditi jabuku kako bi je zaveo i osvojio njenu ljubav. Jabuka takođe simbolizuje žensku lepotu i ljubav. U Kini je jabuka simbol obožavanja i mira.

Jabukovo drvo se povezje sa zdravljem i besmrtnošću i posvećeno je Apolonu.

Jabukov cvet je kineski simbol mira i lepote.

Plod jabuke kao simbola zdravlja ,sreće i napretka, u svim našim sredinama, u Božićne praznike polaženik stavlja na badnjak.

A Vukov Veliki Rječnik kazuje i sledeće: ”Jabučica koju ljudi imaju u grlu (a žene je nemaju) postala je od jabuke koju je Eva dala Adamu, pa je on, (od straha kada je ugledao Boga) nije proždro nego mu ostala u grlu”.

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s