Аутор: Данило Тврдишић

Како су Румуни систематски економски развлашћени од ММф-а и ЕУ

06.09.2011

Почетком септембра представници Двери боравили су у Темишвару у Румунији. У току посете имали смо прилику да од локалних Срба, али и Румуна са лица места сазнамо неке „фасцинантне“ чињенице о економском „просперитету“ који се десио у Румунији након њиховог уласка у ЕУ 2007. године.

Просечна плата 167 евра, хирург 250 евра

Прво на шта се пожалио сваки наш саговорник  јесте вртоглави пад животног стандарда. Од уласка Румуна у обећани рај „Европске уније“ просечна плата пала је са 300 на 167 евра по становнику. Наиме, као један у низу неопходних услова за добијање кредита од ММФ–а јесте снижавање зарада у читавом јавном сектору. Здравство и просвета су најочитији пример непрестаног „стезања кајиша“, буквално до изнемоглости. Тако на пример хирург у Румунији има почетну плату од само 250 евра!

Са друге стране, паралелно са падом стандарда, повећан је порез на додату вредност са 19 на невероватних 24%. Тако висок ПДВ је такође био један од услова за добијање кредита ММФ-а, као неопходна мера у циљу смањења буџетског дефицита. Повећање ПДВа праћено је повећањем цена, смањењем потрошње и растом инфлације (у јулу 2010. год. стопа инфлације је скочила са 4,38 на 7,14). Ово је био велики удар на приватни сектор који је мотор економског развоја у Румунији. Наиме,  румунски привредници нису могли изаћи на крај са толико високим наметом на вилајет. Као резултат поменутог процеса велики број румунских предузећа је морао да стави катанац на своје пословање, док су, са друге стране,  широм отворена врата за стране „инвеститоре“ којима су омогућене многобројне пореске олакшице, привилегије и стимуланси.

Очигледно, овакав драконски ПДВ је за последицу имао директну и циљану ликвидацију румунске производне моћи од стране ММФ-а. Реч је о класичном примеру примене двоструких економских стандарда који се у пуном обиму, нажалост, примењује и у Србији.

Последица овакве економске политике јесте да се од  2007. до данас преко два милиона Румуна иселило у друге земље Европске уније! Углавном је реч о најобразованијим кадровима. Шпанија, Велика Британија и друге земље ЕУ су широкогрудо прихватиле најбоље румунске здравствене раднике (лекаре, хирурге) и друге високообразоване кадрове. Развијене земље ЕУ добиле су бесплатно, на тацни, најбољи и најквалификованији кадар у који је улаган огроман новац и средства током много година.

ММФ – финансијски гроф Дракула у Румунији

Услов ММФ је, поред поменутих, и улагање већег дела средстава добијених од кредита у област услуга, банкарски и целокупан непроизводни сектор. Производња и производни сектор је, по ММФ и ЕУ усрећитељима, Румунима непотребан баласт. Овде је реч о чувеној пауковој мрежи ММФ-а, Брисела и Вашингтона чијом политиком се транзиционим економијама дугорочно онеспособљава производња и којом се те економије бесповратно увлаче у колонијалну зависност највишег степена.

Производња ракије нпр. (и за личну употребу) у Румунији законом је најстрожије забрањена. Ко се одважи да се њоме бави, мора да испуни веома строге услове и стандарде кроз веома бирократизован процес и  огромну папирологију. И у осталим случајевима домађе производње, испуњавање високих стандарда са собом повлачи наравно и огромне трошкове коју велика већина ситних произвиђача нису у могућности да задовоље и испуне. Велики револт код узгајивача изазвао је нови пропис о успављивању свиња и говеда, који  са собом, наравно, повлаче додатне трошкове…

На овај начин се отварају врата страним и домаћим монополистима да под оваквим условима лако уништавају домаћу производњу.

Од дуго очекиваних приступних фондова ЕУ Румунија је добила незнатна средства и то за: уређење паркова, кречење фасада централних градских тргова и, наравно, за грађански невладин сектор…

Просто је невероватно колико је овај сценарио идентичан и у  Србији. Ко год је имао прилике да прати последње „преговоре“ наших стручњака са ММФ-ом и Албертом Јегером могао је да се увери колико је сличност у условљавањима намерна.

Порука Србима

На самом крају овог осврта из Румуније је и порука коју смо чули од многобројних Румуна док смо били у посети Темишвару – Уколико имате снаге да се одупрете „спасоносном“ загрљају ЕУ одуприте се. Уколико за тако нешто немате снаге макар успорите тај улазак што дуже можете. Немојте журити у ЕУ, јер ми смо добили само могућност да путујемо по земљама ЕУ, али са чиме и по коју цену?! Улазак у ЕУ, како за Румуне, тако и за Србе јесте најбољи пут за економску и националну пропаст.

Несхватљиво је да наша владајућа политичка елита не жели да учи из трагичних економских и политичких искустава последњепримљених чланица ЕУ. Поред Румуније имамо сличан пример Бугарске, Пољске, Чешке, Мађарске … О тим катастрофалним искуствима Двери су активно указивале још пре неколико година кроз кампању Косово изнад Европске уније и истоимени специјал часописа Двери српске који је био посвећен теми уласка у ЕУ. Али нажалост све је то тада личило на „глас вапијућег у пустињи“. Сада када су Двери постале озбиљан политички покрет ове чињенице се даље чују. Али још увек не онолико далеко колико би требало.

Због наведених и многих других разлога јасно је да ова несретна и купљена политичка елита мора бити замењена по хитном поступку. Док заиста не буде касно, и за Србију и за српски народ.

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

3 responses »

  1. […] Паукова мрежа ЕУ и ММФ!. […]

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s