1365372-Krst-Melenci

Krst je jedan od najstarijih univerzalnih simbola. Predstavlja središte sveta – tačku opštenja neba i zemlje, vaseljensku osu ( zajednička simbolika sa drvetom, planinom, stubom, lestvama…). Simbol je univerzalnog arhetipskog čoveka, sposobnog za bezgranično i harmonično širenje, kako u horizontalnoj, tako i u vertikalnoj ravni. Vertikalna linija krsta je nebesna, duhovna, intelektualna, pozitivna, aktivna i muška, a horizontalna je zemaljska, racionalna, pasivna,negativna i ženska, a ceo krst stvara praiskonskog ANDROGINA. Simbol je dualizma u prirodi i jedinstva suprotnosti. Predstavlja integraciju čovekove duše u horizontalnom i vertikalnom vidu, neophodnu za ispunjen život. Predstavlja najviši identitet. Pošto se može bezgarnično proširiti u svakom pravcu, simbol je večnog života. Obrazuju ga četiri rajske reke koje teku iz korena drveta života. Krst gradi kardinalne ose, i predstavlja kvaternar u dinamičnim vidovima. Kvinkungs je, jer sjedinjava četiri elementa sveta u petoj tački-središtu.

Crux ansata-ANK – egipatski simbol života. Predstavlja kosmos, sve živo, ljude i bogove. Put je za saznanje tajni, misterija i skrivene mudrosti. Oličava moć, autoritet, zavet. Kombinacija muškog i ženskog simbola, Ozirisa i Izide, te sjedinjuje dva tvoračka ptincipa, nebo i zemlju. Označava i besmrtnost. U ruci ga nosi Maat, boginja istine i svetskog poretka.

Krst u krugu – simbol solarne pokretljivosti. Predstavlja točak promene ili točak sreće.

Krst u kvadratu – kineski simbol zemlje; predstavlja stabilnost.

Krst sa točkom u središtu – hinduska čakra; simbol je moći, veličanstva solaran.

Lopatasti krst – predstavlja raširena ptičija krila; amblem je vitezova Jovanovaca.

Krst putača – predstavlja savršenstvo; znači i broj deset To je krst svetog Andrije

Malteški krst – predstavlja četiri asirska boga – Ra, Anu, Vel, Ea.

Ružin krst – simbol srca, središta i harmonije.

Tau krst – predstavlja drvo života. Simbol je regeneracije, skrivene mudrosti, božanske moći i budućeg života. Predstavlja čekić bogova gromovnika.

Dvogubi krst – predstavlja solarni simbol Zevsa, kao boga neba.

Krst sa mesečevim srpom – simbol sjedinjenja muškog i ženskog, neba i zemlje. Obično se tako obeležava pričesni hleb.

U hrišćanskoj mitologiji – predstavlja spasenje putem Hristove žrtve. Simbol iskupljenja, pomirenja, patnje i vere. Dva kraka krsta predstavljaju milosrdnost i sud.

Izvor: Mali rečnik tradicionalnih simbola

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

One response »

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s