U naše vreme, kada je krompir na lošem glasu kao nezdrava namirnica i bezvredno povrće, koje ne sadrži vitamine, moramo stati u njegovu odbranu, jer to jednostavno nije istina.

Ni jedno povrće nije toliko mnogostrano, kao skroman krompir. Jednako fin u kuvanom, pečenom ili prženom obliku, krompir retko dobija pohvale koje zaslužuje.

Zaboravljamo da je ova skromna namirnica igrala važnu ulogu u istoriji čovečanstva. Puno puta spašavala je ljude od gladi tokom rata ili u područjima loših klimatskih uslova.

U mnogim zemljama krompir je pogodovao rastu stanovništva i ekonomskom razvoju.

Krompir su prvi počeli uzgajati Indijanci iz Perua pre više od 4000 godina. Iz Amerike u Evropu krajem 16. veka ga je doneo Sir Francis Drake – pomorski istraživač i vojskovođa.

Naziv krompir potiče od bavarske reči Gruntbir – „kruška iz zemlje“. Engleski naziv potato potiče od američko-indijanske reči „batata“.

11 činjenica koje niste znali o krompiru

1. Krompir je ekološki čista namirnica. Uzgajati krumpir je lako i jeftino. Za njegov uzgoj  nije potrebno veštačko đubrivo ni pesticidi (iako ih mnogi poljoprivrednici svejedno koriste).

2. Krompir je dobar za zdravlje pod uslovom da ga ne konzumirate u prženom obliku.

3. Krompir je savršena kultura za uzgoj u  siromašnim zemljama. Ova jeftina i hranjiva namirnica raste čak i u lošim klimatskim uslovima.

4. Krompir je prva namirnica koja je uspešno uzgojena u svemiru.

5. Po količini fenolnih veza, krompir se može takmičiti sa brokulom, španaćem i kelj pupčarom. Flavonoidi koje sadrži krompir, štite od bolesti srca i krvnih sudova, bolesti disajnih puteva i raka.

6. Engleski naučnici su  u krompiru  pronašli poseban sastojak – kukoamin – koji štiti od visokog pritiska.

7. 2008 godina je proglašena godinom krompira. UN smatra da je krompir namirnica budućnosti, koja bi mogla suzbiti glad u svetu.

8. Postoji preko 1000 vrsta krompira. Krompir je četvrta najviše uzgajana kultura u svetu. Ova namirnica se danas koristi u svakom delu sveta.

9. Evropljani konzumiraju duplo više krompira nego Amerikanci.

10. Tokom zlatne groznice u Klondajku, krompir se koristio kao valuta. Krompir je bio toliko cenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga menjali za zlato.

11. Čips od krumpira je najprodavanija zakuska u svetu.

Nutricionističke karakteristike

  • krompir je jedna od najhranjivijih biljaka u svetu
  • krompir ima manje kalorija od hleba, pirinča i testenine
  • krompir sadrži više kalijuma nego banana
  • krompir sadrži više iskoristivog gvožđa od bilo kojeg drugog povrća
  • krompir sadrži složene zdrave ugljenohidrate i vlakna
  • krompir je dobar izvor vitamina B, magnezijuma, fosfora i niacina
  • krompir ne sadrži masnoće i holesterol
  • nekoliko krompira pokriva dnevne potrebne količine vitamina C

Krompir ne goji

Fitness gurui su proglasili krompir namirnicom koja goji. Tvrde da zbog visokog glihemijskog indeksa i velikog sadržaja skroba, krompir nije pogodan za mršavljenje.

Međutim to nije istina. Provedena su istraživanja o uticaju krompira na telesnu težinu. Osobe koje su tokom 6 nedelja svakodnevno konzumirali 7-9 krompira zapravo se nisu gojile, nego mršavile!

To se objašnjava time da krompir izaziva osećaj sitosti, dok sadrži relativno malo kalorija. (Jedan krompir u proseku sadrži 100-120 kalorija – 2,5 puta manje nego hleb).

Ali ako svakodnevno konzumirate pomfrit ili čips svakako ćete se udebljati, jer ova hrana sadrži puno kalorija zbog velikog udela masnoća.

Pomfrit nije zdrav!

Kada govorimo da je krompir zdrav, ne mislimo na pomfrit. Pomfrit je najnezdravija hrana na našoj planeti!

1. Pomfrit sadrži velike količine „loših“ masnoća, koje povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, debljanja i visokog holesterola.

2. Zbog prženja u ulju na visokoj temperaturi, pomfrit sadrži akrilamid – poznati kancerogen i neurotoksin. Pretpostavlja se da samo u SAD-u akrilamid prouzrokuje nekoliko hiljada slučajeva raka svake godine.

Krompir kao lek

Krompir se koristi ne samo kao hrana, nego i kao lek. Nekoliko primera primene krompira u svrhe lečenja:

  • obloge od kuvanog krompira koriste se kod reume, gihta, ozeblina
  • umivanje sa sokom od krompira leči akne, ekcem i mrlje na licu
  • obloge od sirovog krompira koriste se kod groznice, opekotina, glavobolje
  • kora kuvanog krompira snižava krvni pritisak
  • kod gastritisa uzima se 1 kašika soka od krompira 3 puta dnevno pre obroka

Kako napraviti sok od krompira

Operite i naribajte krompir, stavite ga u lanenu krpu i stiskanjem iscedite sok. Sok možete pripremiti i u sokovniku. Koristite uvek sveže pripremljen sok.

Zbog njegove pristupačne cene, izvrsnog ukusa, hranjivosti i bogatstva nutrijenata, krompir itekako zaslužuje da ga stavimo na popis super-namirnica, koje su prijatelji našeg zdravlja.

Saznajte više: http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/krumpir-beskorisno-povre/#ixzz1bDNT2eEN

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

One response »

  1. […] Krompir: beskorisno povrće ili dar prirode? […]

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s