Превод:

У овом видеу ја ћу да вам илуструјем на врло прост начин зашто су са математичке стране долар и евро гарантовани да пропадну, и то од оног момента када су и створени. Не треба да сте економиста да разумете оно што ћу да вам покажем – мало просте памети ће бити сасвим довољно.

Долар и евро су валуте које су засноване на дугу и које су створене од “Федерал Ресерве” (америчке приватне Централне банке) као и од стране Европске централне банке. А централне банке, док се маскирају као да су народни непријатељи (тј. дата им је и улога паравана), оне су заправо сачињене од консорцијума неких од најмоћнијих приватних банака у свету.

Када кажем да су долар и евро монете које су засноване на дугу, шта то заправо значи јесте то да су долари и еври дати у позајмицу како би уопште и постојали. Централне банке стварају новац из пустог ваздуха тако што својим владама позајмљују новац који још није ни створен. Пошто је огромна количина новца која се сада налази у циркулацији дигитална (тј. користе се компјутери за транзакције) таква операција чак ни не захтева операцију штампања папирног новца у физичком смислу. Новац, као и дуг који га прати, се једноставно компјутерски укуца у постојање.

Е сада, ове банке у приватном власништву не позајмљују свој имагинарни новац за бесплатно; они наплаћују камату. Али, новац који је неопходан да се плати назад камата још увек не постоји у самом систему. Пошто је сав новац стваран на овакав начин, увек ћете имати више дуга са каматом која се мора вратити назад, него што ћете имати новца. Ово тера владе да се стално враћају тим банкама за додатне позајмице које заузврат стварају додатни новац и камату. Ово је сасвим очигледно “Понзи шема“ (“Понзи“ = име познатог италијанског преваранта који се у САД бавио преварама заснованим на непостојећем новцу), и као све “Понзи шеме“, она не може превише дуго да опстане.

Неизбежни резултат – када имате више дуга да се исплати захваљујући каматама него што имате правог новца у оптицају – јесте тај да ће дуг да се подигне до астрономских нивоа, и да ће онда бити немогуће да се сав тај дуг и отплати. То је разлог зашто сам рекао да је пропаст долара и евра једна математичка сигурност. Она је гарантована од самог почетка од стране саме природе нашег монетарног система.

Ви се можете питати зашто би неко здраве памети поставио један овакав систем који је гарантован да пропадне. Мој одговор је једноставан – из истог разлога зашто било који криминалац поставља “Понзи шему“. Постоји врло мала група банкара која постаје врло, врло богата на рачун јавности, и то пре него што сам систем почне да се саплиће; они онда употребљавају новац како би покуповали праве вредности у виду некретнина, које ће одржавати своју вредност и када саме монете пропадну. Да ли ово вама изгледа као једна криминална радња ? То је зато што и јесте. Знате ли још шта ? Они ће са овим и да успеју уколико ми овог момента не применимо сконцентрисани труд да образујемо јавно мњење о правој природи новца као и о приватним централним банкама које нас воде у покољ. Уколико их овог пута пустимо да са овим успеју, следећа “Понзи шема“ ће бити још већа.

Превео Бранко Филиповић

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

7 responses »

 1. agroekonomija kaže:

  Strašno je to što se dešava.

  Sviđa mi se

 2. […] ista druzina koja je danas zaduzena za svetsku monetarnu politiku ili u prevodu, za emitovanje  FIAT -lažnog novca. Svaka objava ovih agencija ima za cilj da unese paniku ili izvrši pritisak ili uceni  neku […]

  Sviđa mi se

 3. […] монетарну политику или у преводу, за емитовање  ФИАТ -лажног новца. Свака објава ових агенција има за циљ да унесе панику […]

  Sviđa mi se

 4. […] ЗАШТО ЈЕ ПРОПАСТ ДОЛАРА И ЕВРА ГАРАНТОВАНА […]

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s