PRAGUE – Predsednik Češke Vaclav Klaus ponovo je kritikovao Evropsku uniju ocenivši kako demokratija ne može biti u EU od 27 država.

„Ne slažem se sa danas pomodnim mišljenjem da zbog globalizacije treba stvoriti i globalnu upravu. Činjenica da slični problemi postoje u mnogim zemljama, ne znači da su oni globalni”, kazao je predsednik tokom predavanja u Enterprise institutu u Vašingtonu, preneli su danas češki mediji.

Centralizacija državne uprave u Evropi je po Klausovoj oceni potpuno pogrešan put.

„To znači slabljenje osnovnog stuba demokratije – nacionalne države”, rekao je Klaus i ocenio da američka država Albama ima više mogućnosti nego Portugalija – koja je u EU, da sama donosi zakone.

Za sadašnju finansijsku i dužničku krizu u Evropi Klaus je optužio vlade, a ne tržište: „To nije bilo greška tržišta, kako se sada rado tvrdi. Neosporno je da se u krizi našla i cela koncepcija evropske integracije a dužnicka kriza evrozone je samo vrh ledenog brega”, kazao je predsednik.

U diskusiji posle predavanja Klaus je istakao da je u evrozonu – koja je, po njegovim rečima veštačko stvaranje evropske monete, uloženo toliko kapitala da će preživeti.

„Biće to, međutim, po cenu masivnih fiskalnih transfera i dugoročne stagnacije celog kontinenta”, smatra Klaus.

Kao najveću opasnost i pretnju slobodi građana u celom svetu, u predavanju nazvanom „Da li je u današnje zapadnom svetu garantovana sloboda” Klaus je ponovo označio razne „-izme”, odnosno pojave koje on označava novim kovanicama koje ne postoje u češkom jeziku.

„Svima je stalo da se poštuju ljudska prava, ali mnogi od nas se boje ‘hjuman-rajtizma’. Obogaćuju nas razne kulture, ali ne i multikulturalizam. Moramo da obezbedimo jednaka prava za žene ali imamo mnogo razloga za kritiku feminizma. Kada govorim o environmentalizmu ne govorim o racionalnoj diskusiji o zaštiti životne sredine, što je naša dužnost. Mislim na environmentalizam kao ideologiju”, objasnio je Klaus.

Češki predsednik je zaključio u govoru u Vašingtonu rekavši da danas živi u mnogo boljem svetu nego za vreme komunista, ali da ni danas slobode nisu unapred garantovane.

„Ali to je svet koji me je razočarao mnogo više, nego što sam mislio u vreme pada komunizima”, kazao je Klaus.

Autor/izvor: SEEbiz/Beta

Datum objave: 20.09.2011. – 16:32:41

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s