“BITKA ZA BEBE” B92 ILI…“Oni koji prose i/ili mole ne mogu da budu ti koji biraju” (DONALD TRUMP)

Kako je elektronski medij B92 preneo (ref 1) u Skupštini Srbije 17.11.2011 dodeljena su ordenja i priznanja svim donatorima koji su učestvovali u velikoj humanitarnoj akciji Fonda B92 „Bitka za bebe“, a kojom je obezbeđeno 160 inkubatora za 40 zdravstvenih ustanova u Srbiji. Ova količina inkubatora zadovoljava „tri četvrtine potreba zdravstvenog sistema, a sredstva je doniralo više od 80 kompanija, više od 500 pojedinaca i oko 170 malih preduzeća, vrtića, škola, radnji, udruženja gradjana, fakulteta i sportskih klubova“.

Lepoj svečanosti su prisustvovale bebe „čija su lica učestvovala u kampanji“, predsednica skupštine Slavica Đukić Dejanović, predsednik Srbije Boris Tadić, ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković.

U tipičnom majčinskom duhu, gđa Slavica Đukić Dejanović je videla ovu plemenitu akciju kao šansu za naš „nacionalno kompromitovan“ natalitet, odnosno za nadomeštanje nedostajućih 380000 građana u nedavnom popisu građana (kao da na planeti nema 7 milijardi ljudi!).
U tipičnom političkom duhu, međutim, gdja Slavica je opisala ovu humanitarnu akciju kao način za „pravljenje statusa Srbije“ jer će „prevremeno rodjene bebe, nakon što su uspešno savladale svoju prvu životnu borbu, kada za to dodje vreme sesti u poslaničke klupe i biti bolji nego njihovi roditelji“. (Tome se i sama nadam, zato što: Ne tako davno testirala sam svoju petogodišnju bratanicu u poređenju sa gradskom i državnom Advokatskom komorom po pitanju čitanja Izjave o lojalnosti i njena pismenost ih je nadmašila!).

Predsednik Fonda B92, Veran Matić, (u koga zaista verujem da će, shodno nedavno dobijenoj Legiji časti Francuske, uraditi pokajni prikaz o „pravnoj logistici“ B92) istakao je „da je akcija „Bitka za bebe“ najbolja koju je taj fond realizovao. jer je rešen problem koji je nastao dugogodišnjim zapuštanjem i stvoren nacionalni konsenzus za rešavanje jednog gorućeg društvenog problema“.

Nakon „dodeljenog“ nacionalnog javnog servisa televiziji PINK koja inkasira novčiće iz svih krajeva sveta (dok ih RTB rasipa na sve strane), moram priznati da je za poštovanje i sama napomena nacionanog konsenzusa u trenutku kad i nacionalno i internacionalno u Srbiji jeste veoma teško prepoznatljivo!
A nadasve mi se dopala izjava gdina Verana da treba „slaviti život“, ne samo zato što počinje vreme veće koncentracije slava u nas, već i zato što sam ga odmah zamislila kao „violinistu na krovu“ sa inkubatorom u rukama, odnosno sa inkubatorom u jednoj, a najavljenim humanitarnim respiratorom u drugoj ruci, (a koje sam, respiratore, i ja bez pitanja „obećala“ našim sunarodnicima na Kosovu kojih počinje da hvata strah za pravo da disanje (ref 2)…

„To life, to life, Lechaim“! (ref. 3)

Samo da još svima, a ne samo bebama u inkubatorima (koji će, nadam se, imati ovlašćenog servisera i odgovornog „humanitarnog“ zastupnika) bude nesmrznuto oko srca kad prime sudske presude u Infostan računima, ili sopstvene profite kroz humanitarne donacije! „May all your futures be pleasant ones, not like our present ones!“ (strofa iz ref.3)…

„Bez podrške životu beba nema ni podrške starim ljudima, koji su i sami često nemoćni, ni ostalim stanovnicima ove zemlje. Mi smo bez obzira na sve razlike koje nas dele dužni da slavimo život i empatiju jer samo tako kao društvo možemo da preživimo“, poručio je Matić.

Za život, za život, gdine Verane! (ali bez cenzure „važnih“ prijateljskih komentara pri tekstovima „Kupoprodaja vakcine“, i bez promptnih pretnji tužbom protiv neistomišljenika! (ref 4)

Sa ministrom zdravlja Zoranom Stanković „koji je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će realizacijom ove akcije biti ispunjeni evropski standardi u oblasti neonatologije i što će najmladjim pacijentima biti pružen najbolji tretman“ složila bih se i da nisam nedavno bila na sastanku kod g Ministra, i saznala, otprilike, da „svi farmaceuti još uvek nikom ponikoše“!
Možda su u redu pred Skupštinom za novu šifru delatnosti: „humanitarni tender“?!…Ako je humanitarno ne znači da je na izvol’te (pa još prekoračena norma sa 100 na 160)!
Možda je još neko uspeo da ukapira nakon tolikih godina, osim nas nekolicine koji smo humanitarni rad obavljali legalno preko Crvenog krsta, da ni humanitarbno nije džabe!)

Pokrovitelj akcije „Bitka za bebe“ bio je sam predsednik Srbije Boris Tadić.
Baš lepo!
Em država nije pokrovitelj zdravstva, em dokazano voli decu…

I neka su baš „bebe“ prekinule glasanje poslanika u Skupštini Srbije!
(Ne znam šta su baš tada izglasavali, ali mogli su, ne daj Bože, da izglasaju da deci „poubijaju“ kućne ljubimce, ili ne daj Bože, dopuste maloletnicima da spravljaju lekove sami!-ha!).

Kako B92 dalje prenosi, „Bitka za bebe će sada prerasti u fondaciju, koja će i ubuduće pružati pomoć zdravstvenim institucijama širom Srbije u borbi za živote prevremeno rođenih beba.“ Čiju?

Kako se prerasta iz Fonda u Fondaciju, ja ne znam, niti je iko znao da mi kaže te davne 1999 kada je Komercijalna banka Beograd +„co“ stavila „veto“ na moj Solvay- Farmest nerezidentni humanitarni račun „Fonda za decu obolelu od cistične fibroze“ pre nego je ušao u „evropski inkubator“….

Zaista je lepo što dobitnik Ordena Legije časti, gdin Veran ima potrebu da deo tog blaženstva prenese kroz produkciju ordenja!…

Razumem i da je danas novac toliko bitan da čak i obični prosjaci više puta ponavljaju “hvala” za par novčića koje još samo prepoznaje poreski system Srbije i to na „monetarnim jadnicima“(ref 5) …

Razumem da ljudima koji odgaje bebu od manje od pola kilograma, kako su to uradili lekari u Leskovcu pre nekoliko godina, i to bez inkubatora, nemaju potrebu da dobiju orden, već …inkubator…

Razumem i Donalda Trampa koji je jednom izjavio da „the Beggars cannot be Choosers“ (prevod: Oni koji prose i/ili mole ne mogu da budu ti koji biraju).

Osim B92?

Jasna Zagorac Simonović

21.11.2011

References:
1. „Pobeda “Bitke za bebe”, 17.11.2011, http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=11&dd=17&nav_category=12&nav_id=558405)

2. „Ima nas više samo nas niste popisali“, 18.11.2011,

http://www.nspm.rs/komentar-dana/ima-nas-vise-samo-nas-niste-popisali.html

3. Fiddler on the Roof, YouTube

http://www.youtube.com/watch?v=Vvr8AjT0aD0

4. “Doktori protiv korupcije odbili Insajder”, 11, 11 2011, http://www.healthcareanticorruption.org/mi_korupcija/Hronologija%20medija/20111111e-novine.html

5. „Velika Gospa – ispružena ruka“, 30.08.2011, http://www.pravastrana.com/vest.php?prev=naslovna.php&post=198

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s