KAKO ISKORISTITI BESPLATNU ENERGIJU VETRA po principu URADI SAM…

Mini vetrenjača od starog flopija je prilično jednostavan projekat za samogradnju. Iako deluje kao igračka, mini vetrenjača može imati praktičnu primenu u mnogim situacijama. Pogotovo ako ste na kampovanju, pecanju, u vikendici, čamcu ili negde gde Vam gradska električna mreža nije dostupna. U pitanju je izuzetno jednostavan vetrogenerator za punjenje AA/AAA baterija (NiCd, NiMh…), mobilnih telefona, MP3 plejera ili za direktno napajanje manjih sijalica, LED rasvete i sličnih malih potrošača. Srce mini vetrenjače je izradjeno od delova iz starog flopija 5.25″ (flopi za velike diskete)!

pogledaj i OSLOBODI SE ROPSTVA – VOZI AUTO NA VODU

OSLOBODI SE ROPSTVA  – Kako napraviti jeftin solarni kolektor od limenki

Više detalja na temu samogradnje jeftinih vetrenjača potražite na  forumu. Registrujte se, postavite pitanja autorima, podelite svoja iskustva i detalje o sličnim projektima izrade vetrenjača. Doprinesite razvoju ekološke svesti u svom okruženju!

Step motor iz flopi drajv-a smo izabrali iz više razloga. S obzirom da računarska tehnlogija veoma brzo zastareva, flopi drajv mozete nabaviti jeftino, najčešće potpuno besplatno. Step motori su izuzetno pogodni za manje vetrenjače jer im nije potreban nikakav prenosni mehanizam već se njihov rotor može direktno spojiti na turbinu (propeler) čime se pojednostavljuje samogradnja i smanjuje buka koju vetrenjača proizvodi. Step motor proizvodi stabilan napon i pri niskom broju obrtaja (oko 200 rpm) što mu daje veliku prednost u odnosu DC alternatore i motore koji zahtevaju 10 do 15 puta veći broj obrtaja. Ovo je veoma bitno, pogotovo kada imamo manju brzinu vetra.

Napajanje i punjenje potrošača regulise nešto malo elektronike (nekoliko dioda, otpornik, kondenzator i integralno kolo), svako ko je bar jednom koristio lemilicu će moći da napravi ovaj sklop.

Kada je vetrovito, generator naše male vetrenjače proizvodi struju koja je sasvim dovoljna da napoji jednu sijalicu ili napuni nekoliko baterija. Primene su praktično neograničene, mi smo na kraju postavili USB priključak (uz stabilisan napon 5V) na vetrenjaču tako da na jednostavan način možemo spojiti i puniti sve uredjaje novije generacije (Ipod, MP3 player, HTC telefon…) koji se inače pune preko USB porta računara.

VETRENJAČA OD STAROG FLOPIJA – POSTUPAK IZRADE

Za početak smo pronašli računar starije generacije (PC286) i iz njega izvadili flopi disk jedinicu (5.25 inča – slika 1). Verovatno već pogadjate, flopi će nam poslužiti kao „donor“ za najbitniji deo vetrenjače – generator. Potrebno je otvoriti flopi drajv i iz njega pažljivo izvaditi step motor (slike 2 i 3).

Flopi vetrenjaca step motor Flopi vetrogenerator step motor step motor za flopi vetrenjacu
Slika 1 Slika 2 Slika 3

Stacionarnom bušilicom smo napravili dve rupe na remenici osovine rotora kao što je prikazano na slici 4. Ovo će nam kasnije omogućiti da šrafovima direktno pričvrstimo turbinu (propeler) vetrenjače za rotor step motora.
Sada pristupamo izradi elektronike (slika 5) čiji je zadatak da ispravi naizmeničnu struju (pretvori je u jednosmernu) koju generiše vetrenjača i na kraju filtrira i stabilizuje napon na 5 Volti (slika 6) kako bi smo mogli bezbedno da priključimo bilo koji USB uredjaj. Iako smo mi upotrebili štampanu pločicu, s obzirom na jednostavnost elektronske komponente možete zalemiti i direktno, bez štampane pločice. Od alata Vam je potrebna lemilica i nešto kalaja sa pastom za lemljenje…

Busenje rotora step motora za vetrenjacu elektronski sklop vetrenjace stabilizator napona za flopi vetrenjacu
Slika 4 Slika 5 Slika 6
mini vetrenjaca flopi vetrogenerator
Slika 7 – Elektricna šema mini vetrogeneratora

Elektronske komponenete treba vezati prema gore navedenoj šemi. Izvode namotaja step motora treba spojiti sa ispravljačkim diodama 1N4004 (prikazano na levoj strani slike 7).

PAŽNJA! Step motori najčešće imaju 5 izvoda/žica medjutim možete naići i na one koji imaju 4, 6 ili 8 izvoda.
Ovo je veoma bitno utvrditi kako bi ispravno povezali motor sa elektronikom vetrenjače. Pogledajte detaljnije na koji način se povezuju različiti step motori. Iako je skoro nemoguće spaliti step motor, dodatni oprez nije naodmet!!!

Kupili smo USB produžni kabl (Slika 8) na aukciji, presekli ga na pola i vezali žice ženskog USB priključka direktno na izlaz elektronike vetrenjače (desna polovina šeme sa slike 7). USB produžni kabl ima ukupno 4 žice, medjutim potrebno je koristiti samo spoljne dve, plus i minus 5V (slika 9).
Ukoliko želite da Vam vetrenjača služi isključivo za punjenje baterija, možete napraviti mnogo jednostavniji elektronski sklop od onog koji smo mi koristili (slika 10).

USB prikljucak za vetrenjacu USB izvodi 5V za vetrenjacu vetrogenerator za punjenje baterija
Slika 8 Slika 9 Slika 10

PAŽNJA! Pre spajanja bilo kog USB uredjaja OBAVEZNO proveriti polaritet i tačan napon (mora biti izmedju 4.9 i 5.3 V) na USB priključku vetrenjače pomoću voltmetra!!!

Sada pristupamo izradi preostalih mehaničkih delova vetrenjače. Potrebno je još da napravimo nosač vetrenjače i turbinu (propeler). Nosač možete napraviti od aluminijumske cevi precnika 3-4mm i zatim ga dobro fiksirati. Ukoliko planirate da često premeštate vetrenjaču, najjednostavnije rešenje je da nosač fiksirate pomoću stalka za suncobran kako bi obezbedili mobilnost (slika 11).
Generator (step motor) je najlakše pričvrstiti direktno za nosač pomoću šelne ili pomoću metalnog „L“ profila, zavisno od toga da li ćete koristiti horizontalnu ili vertikalnu turbinu. Mi smo napravili obe verzije, na Vama je da odlučite šta Vam više odgovara.
Ukoliko se odlučite za vetrenjaču za horizontalnom osovinom, možete napraviti trokraki propeler koristeći metar, olovku i makaze za lim. Potrebna Vam je tabla lima 0.8×0.8m, debljine 0.5mm. Isecite delove i oblikujte ih prema uputstvu sa slike 12, a zatim turbinu pričvrstite šrafovima za rotor step motora.
Ukoliko ne želite da baš sve napravite sami, možete jeftino nabaviti gotov, fabrički izradjen propeler u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici delova za belu tehniku (slika 14). Na ovu ideju je došao naš posetilac i slike njegovog vetrogeneratora možete videti na forumu. Za vetrenjaču sa vertikalnom osom, najjednostavnije je napraviti turbinu od plastične kante (od farbe). Isecite je po sredini, zatim postavite na okruglu ploču od drveta ili plastike (slika 13). Na kraju celu konstrukciju pričvrstite šrafovima za rotor generatora (step motor).

Stalak za vetrenjacu propeler za vetrenjaču sa horizontalnom osom vetrogenerator sa vertikalnom turbinom jeftin propeler za vetrogenerator
Slika 11 Slika 12 Slika 13 Slika 14

Pri jakom vetru (preko 10 m/s), mini vetrenjača može da proizvede u proseku oko 5 W električne energije. Ovo je u pricipu maksimum sa generatorom u vidu step motora iz flopi drajva, mada snaga takodje zavisi od dimenzija turbine i od toga koliko ima vetra.
Za krovnu montažu je pogodnija vetrenjača sa vertikalnom osom jer je daleko efikasnija pri brzim i čestim promenama pravca vetra (košava). Za primenu na otvorenom možete koristiti verziju vetrenjače sa horizontalnom osom i trokrakom turbinom.
U toku je priprema projekta izrade vetrenjače snage 100 W koja je u potpunosti zasnovana na mini vetrenjači! 100 W je snaga dovoljna za napajanje televizora ili laptop-a, a kao generator ćemo ponovo koristiti step motor ali ovoga puta iz starog A3 matričnog štampača.

U medjuvremenu glasajte za naš sajt na facebook-u, učestvujte u diskusiji na forumu, posetite linkove naših sponzora i prosledite prijateljima koje zanima upotreba alternativnih izvora energije. Pošaljite nam slike i detalje Vaših samogradnji ukoliko želite da ih objavimo.
Pogledajte uredbu vlade o merama podsticanja za proizvodnju električne energije korišćenjem obnovljivih izvora.


Iako je snaga ovakve vetrenjače prilično mala, ona bez problema može da napaja LED rasvetu dvorišta (10-20 Hi-Power LED dioda) ili da Vam obezbedi autonomno napajanje za mobilni telefon na kampovanju. Najbitnije je to da uspešna samogradnja ovakve mini vetrenjače može da vam bude ohrabrenje da kasnije napravite mnogo snažniji vetrogenerator sa kojim ćete smanjiti potrošnju ne-obnovljive energije.

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

2 responses »

  1. Anonimni kaže:

    Transistor je izgleda 7505 ali se ne vidi dobro koji je otpornik koristen.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s