Ugledni američki list The Vashington Post objavio je veliki tekst u kojem se direktno navode razlozi zbog kojih SAD više nije, kako se to često znalo nazivati, „zemlja slobodnih“ (eng. „land of the free“). U svom kritičkom osvrtu navode se brojni novi zakoni i odredbe koje su stupile na snagu mahom nakon napada na Nev Iork 2001. The Vashington Post, kao i mnogi drugi, tvrdi kako je u poslednjoj deceniji došlo do radikalnog ukidanja ličnih sloboda u SAD-u.
Zanimljiv je podatak kako je dugi niz godina upravo SAD bio glavni kritičar brojnih „nedemokratskih“ praksi širom sveta, dok danas te iste se sprovode upravo u SAD-u.
Dolaskom predsednika Obame na vlast, očekivalo se da će velika anti-teroristička histerija Bušove ere biti završena ili barem ublažena. No, dogodilo se upravo suprotno. Ne samo da Obama nije ukinuo brojne zakone koji zadiru u lične slobode građana, već je doneo i niz novih – čak i rigoroznijih – mera.

Prema listu The Vashington Post ovo su 10 kontroverznih činjenica (link na originalni tekst nalazi se na dnu):

1. Ubijanje američkih građana
Obama, baš kao i George V. Bush pre njega, odobrava ubijanje terorista bez ikakvog suđenja. No, za Obamine administracije takva praksa važi iu slučaju da se radi o američkim građanima. Kao primer se navodi ubistvo Anvar al-Avlaki-a.

Administracija je prošlog meseca potvrdila kako „predsjednik ima pravo da naredi ubistvo bilo kojeg stanovnika ukoliko sumnja da bi isti mogao biti povezan s terorizmom“.
List VP podseća kako se u isto vreme žestoko kritikuju Nigerija, Iran i Sirija jer imaju slične zakone.

2. Beskonačno zatvaranje
Prema kontroverznom zakonu kojeg je Obama odobrio prošlog meseca, osumnjičeni za terorizam biće predati vojsci koja ih može beskonačno zatvoriti bez prava na suđenje.
(Opširnije: Obama će ipak odobriti zakon koji omogućava vojsci zatvaranje i mučenje vlastitog stanovništva)

3. Proizvoljna pravda

Od sada predsednik može lično odlučiti hoće li se pojedina osoba suditi pred federalnim sudom ili pred vojnim tribunalom. Ovu meru je prvi uveo Buš, a Obama nastavio.
U isto vreme otvoreno se kritikuju Kina i Egipat zbog doslovno identičnih zakona.

4. Pretres bez naloga
Predsednik može narediti nadzor bez naloga uključujući nadzor finansija, komunikacija i drugih informacija.
Buš je zakon doneo na osnovu tzv. „Patriotskog akta“ iz 2001. Obama je postojeći zakon dodatno proširio – sada se može pretraživati doslovno sve, od poslovnih dokumenata do legitimacije u biblioteci.

5. Tajni dokazi
Američka vlada sada već rutinski koristi tajne dokaze kako bi zatvarala pojedince. Ti tajni dokazi koriste se i na federalnim i vojnim sudovima.
To ujedno znači da se više ne mogu podneti tužbe protiv države, jer država u tom slučaju navodi kako bi otkrivanje tajnih dokumenata ugrozilo nacionalnu bezbednost.
Sudovi ovaj argument uzimaju bez ikakvog pogovora. Drugim rečima, navodi VP, vlada sada može „tajnim pravnim argumentima pokretati tajne procese koristeći tajne dokaze“

6. Ratni zločini
Cijeli svijet tražio je suđenje za one koji su stajali iza prakse mučenja kao što je „voterbording“ (forma torture u kojoj se osoba poliva vodom, osećaj je sličan utapanju) za vreme Bušove administracije, ali Obama je 2009. naveo kako neće dopustiti da se vodi bilo kakva istraga protiv pripadnika CIA-e.
Tim činom Obama je odlučio ne voditi se prema tzv. „Nirnberg načelima međunarodnog prava“. Kada je Španija pokušala sprovesti istragu protiv George Bush-a, Obamina administracija je iskoristila sav svoj „uticaj“ i od toga se brzo odustalo. U isto vreme američka vlada uzima si za pravo tražiti istrage u drugim državama. List VP navodi slučaj Srbije i Čilea.

7. Tajni sudovi
Vlada je povećala aktivnosti tzv. tajnog suda koji se sprovodi u saradnji sa tajnim službama. Obama je 2011. proširio istrage koje se sada mogu voditi ne samo protiv osoba osumnjičenih za terorizam, nego i protiv osoba koje sarađuju sa tzv. „Neprijateljskim vladama i organizacijama“.
Ograničenja koja je ranije doneo kongres, nova vlada jednostavno ignoriše.
Jasno je vidljivo kako uz prethodno navedene zakone i pravilnike, američka vlada danas ima mogućnost da vodi proces protiv izuzetno velikog broja ljudi.

8. Zaštita kompanija, imunitet od sudske revizije
Baš kao i za vreme Bušove administracije, Obama je nastavio praksu koja daje pravni imunitet svim kompanijama koje su učestvovale u nadzoru građana. Drugim rečima, građanima nemaju nikakve pravne mogućnosti žaliti se na povredu privatnosti.

9. Kontinuirano praćenje građana
Obamina administracija uspešno je implementirala zakon kojim se građani od sada mogu pratiti i putem GPS navigacije.
Bez ikakve dozvole ili naloga, putem GPS uređaja može se pratiti svaki korak bilo kojeg ciljanog stanovnika, ističe VP. Mnogi stručnjaci i pravnici ovaj potez su već okarakterisali kao „Orvellski“.
(Opširnije: FBI može postaviti GPS uređaje za praćenje u atomobila, bez znanja vlasnika)

10. Vanredna izručenja
Američka vlada danas ima mogućnost transferisanja bilo kojeg stanovnika u bilo koju drugu državu pod sistemom tzv. „Vanrednih izručenja“ (orig.eng. Naziv – „Ektraordinari renditions“).
Administracija na taj način osumnjičene građane tajno prebacuje u druge zemlje kao što su Saudijska Arabija i Pakistan gdje se nad njima vrše razne torture koje zakonom nisu dozvoljene u SAD-u.
Ovaj zakon se u vreme predsednika Obame takođe odnosi i na američke stanovnike.

List The Vashington Post zaključuje kako je su novi kontroverzni zakoni dobrim delom doneti zbog enormne količine novca koji odlazi u ekspanziju bezbednosnih sistema na državnom i federalnom nivou. Masivna anti-teroristička birokratija jednostavno izmiče kontroli. Danas taj sektor zapošljava desetine hiljada ljudi.

U vreme kada predsednik ima apsolutnu moć zatvoriti ili ubiti koga god poželi, sloboda i ljudska prava postaju samo mrtvo slovo na papiru, zaključuje The Vashington Post.
Izvor advance.hr
Original: 10 reasons the U.S. is no longer the land of the free
(http://www.washingtonpost.com/opinions/is-the-united-states-still-the-land-of-the-free/2012/01/04/gIQAvcD1wP_story.html)

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

5 responses »

 1. Natalija kaže:

  Neki kažu da ima još…kontroliše se količina zdrave hrane koju farmeri proizvode. Dozvoljeno je za sebe ali nije dozvoljeno da se ta genetski ne modifikovana hrana prodaje. Farmeri moraju da plate globu; onda u Juti nije dozvoljeno sakupljanje veće količine kišnice, dozvolu moraš prvo da nabaviš pa tek onda manju količinu kišnice da sakupljajš.

  Sviđa mi se

 2. Dragan kaže:

  O kakvim ljudskim pravima se uopšte govori, jeli je to ta „demokratija“ sa kojom ćemo da ovo naše globalno selo pretvorimo u „paradais“, nisam saglasan!

  Sviđa mi se

 3. […] Aмeриka вишe ниje зeмљa слoбoдних људи […]

  Sviđa mi se

 4. […] kome se proizvode ratovi, London je  ekonomci centar , a Vatikan je duhovni centar ove imperije. Amerika danas nije zemlja slobodnih ljudi. Ona čak nema ni svoju valutu. Njena vlada je nad-vlada koja brine svetsku brigu. To je danas […]

  Sviđa mi se

 5. […] центар , а Ватикан је духовни центар ове империје. Америка данас није земља слободних људи. Она тоне у фашизам. Чак нема ни своју валуту. Нјена […]

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s