PREDSEDNIK IRANA Mahmoud Ahmadinejad ISTIČE POTREBU ZA JEDNIM ’NOVIM SVETSKIM PORETKPOM’ – ̃TERMINAL X

Prevela: Jasna Zagorac Simonović

Ahmadinejad je svoja zapažanja izneo prilikom svečanog otvaranja (inauguracije) Međunarodne konferencije o holivudizmu i filmu održanog u četvrtak u Teheranu.
„Narodi naklonjeni pravdi i ljubavi treba da definišu novi svetski poredak,“ izjavio je.

Druga međunarodna konferencija o ‘holivudizmu i filmu’ započela je svoj rad svečanošću kojoj je prisustvovao predsednik Ahmadinejad.

Iranski predsednik Mahmoud Ahmadinejad, ministar kulture i islamskih odrednica Mohammad Hosseini i njegov zamenik za filmske poslove Javad Shamaghdari prisustvovali su ceremoniji otvaranja koja je održana 2. februara zajedno sa velikim brojem filmskih stručnjaka.

Ovom događaju prisustvovalo je oko 48 stranih stručnjaka iz Francuske, SAD, Kanade, Belgije, Grčke, Španije, Tunisa, Italije, Rusije, Libana, Azerbejdžana, Palestine i Velike Britanije.
Konferencija se održava u okviru programa Međunarodnog filmskog festivala Fajr 2012.

Rasprave se vode na konferenciji u okviru pet glavnih tema sa nazivom: Pripovedanje u Holivudu,’ ‘Uloga filma u buđenju sveta,“Uloga holivudizma i ljudska dekadencija,’ ‘Prikaz budućnosti u Holivudu’ i ‘Holivudizam i cionizam’ .

Uzimajući u obzir anti-kapitalističke pokrete u gradovima SAD i Evrope, u okviru konferencije će se voditi rasprave i o nizu drugih srodnih predmeta.

Budući da se nedavne pobune u gradovima SAD i Evrope i njihove impozantne poruke mogu obraditi u filmovima, na konferenciji će se razmatriti i druge srodne teme, kao što su: Holivud i Holokaust,’ ‘Palestina na vatrenoj liniji,’ ‘Holivud i Apokalipsa,’ ‘Holivud,’ i ‘Darvinizam i liberalizam.’

Da bi sebi docarali sliku Irana mozete u nastavku pogledati predivan film koji je dobio srebrnog medveda na filmskom festivaliu u Berlinu. To je duboko emotivan, vrhunski režiran film. Činjenica da se toliko možete poistovetiti s likovima u filmu zaista prelazi kulturne barijere. Polagan uvod i nagli šok oko 45.og minuta i napetost sve do samog kraja.

Kratak sadrzaj:

Tri obitelji odlaze na trodnevni odmor na obalu Kaspijskog jezera.
Svi su ujedno i bivše kolege s pravnog fakulteta.
S njima na putu je i devojka Elly, učiteljica iz vrtića koja se brine za malu kćer jedne od obitelji.
Upoznaju Elly s Ahmedom, koji se tek vratio iz Nemačke. Počinje prevladavati privlačnost između Elly i Ahmeda. Ipak, stvari se  komplikuju…

Film „Priča o Elly“ (eng. naziv „About Elly“) je dobio nagradu na 59. Berlinskom filmskom festivalu. Film je  nominiran za Oskara kao iranski predstavnik za najbolji strani film.
Međunarodne kritike su bile veoma pozitivne. Film je postao izuzetno popularan u Iranu, domaća filmska kritika ga je proglasila 4. najboljim iranskim filmom svih vremena.

Direktor i režiser: Asghar Farhadi
Godina izdavanja: 2009.

Film sa prevodom mozete pogledati na donjem linku:

http://www.advance.hr/video/v/darbareye-elly-prica-o-elly-2009-iranski-film-s-prijevodom/

Related articles

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

One response »

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s