hmmm…

Krofne –

Da biste ih dobro ispekli, mast mora biti vrela. Za pečenje možete koristiti i ulje i puter. Potrebno je 1 – 1,5 kg masti. Posuda treba da je napunjena samo do pola, kako se mast ne bi prelivala i prskala.

Mast u kojoj se peče, ne treba da se koristi više od tri puta. Da biste uklonili eventualne zagorele krajeve, procedite mast nakon svakog pečenja.

Upotrebljenu mast nemojte prosuti u sudoperu, već je uspite u tetrapak od mleka i bacite sa ostatkom smeća. Da bi mast ostala vruća i da bi dobili lepe krofne, u jednoj turi pecite manji broj krofni i ne koristite testo izvađeno iz friza odmah.

Testo uzimajte sa kašikom. Sa mekikama možete peći i povrće, koje prethodno mora biti oprano i oceđeno. Ispečene krofne ocedite od masti i stavite u neku posudu.

Da bi krofne ostale vruće, stavite ih u rernu na 50 stepeni.
Morate dobro paziti da mast bude vrela, inače će vam se krofne spljoštiti i neće biti tako ukusne.

Džem –

Za dobar džem treba znati nekoliko osnovnih stvari :

1. Treba ga kuvati na jačoj vatri da sačuva aromu i korisne sastojke voća.
2. Penu skidajte tek pri kraju, jer su u njoj pektini od kojih se džem lepo želira.
3. Džem je gotov kada nekoliko kapi stavljenih na tacnu ne cure levo-desno, kad nagnete tanjir.
4. Topao džem sipa se u tople tegle.
5. Tegle povezivati celofanom navlaženim sa spoljne strane.
6. Ušećerenom džemu dodajte sok od limuna i prokuvajte ga kratko.
7. Pregust razredite sa malo vode i takodje kratko prokuvajte.
8. Džemovima od voća sa bezličnom aromom (dinje, kruške, šljive), dodajte ruma, cimeta, limuna ili višnjevaču.
9. Voće za džem treba da je kvalitetno, zdravo, zrelo i dobro oprano pa prosušeno.
10. Šećer stavljajte na pola kuvanja ili na kraj.

Krompir se pere pre ljuštenja da štetne materije iz zemlje ne bi prešle na oljušteno povrće. Očišćen ne treba dugo da stoji u vodi.

Lisnato povrće pere se pod mlazom vode, dugo i temeljno.

Voće je najbolje oprati i ostaviti da još malo stoji u vodi, pa isprati.

Meso se pere u komadu, ocedi i onda seče. Ne treba da stoji dugo u vodi.

Alevu papriku nikada ne stavljajte na vrelo ulje jer će postati gorka, već u zapršku u kojoj ima malo vode.

Pasulj se brže skuva ako se ne nalije vodom iz slavine, već prokuvanom mekom vodom.

Iz limuna ćete izvući više soka ako ga na trenutak pre cedjenja potopite u vrelu vodu.

Ukoliko vam se prilikom mešanja TESTO lepi za ruke, operite ih, osušite i namažite uljem, tako ćete lakše obaviti posao.

Roštilj –

Meso koje želimo da pečemo na žaru trebalo bi da bude ravno, jer će neravnine i ispupčenja brže goreti, pa se meso neće ravnomerno ispeći.

Meso mora da se izlupa tučkom i da se premaže uljem, a uljem se premazuju i rešetke na roštilju.

Roštilj mora da bude dobro zagrejan kako bi se meso brzo zapeklo a i da hranjivi i aromatični sokovi, ne bi brzo iscureli.

Da bi meso bilo sočno potrebno ga je u toku pečenja premazati tečnom masnoćom.

Tamna mesa koja su po prirodi sočna prvo treba da se zapeku na najjačoj vatri, a tek potom se nastavi pečenje na normalnoj.

Osim mesa, na roštilju se može peći i voće. Pošećereno ili preliveno sirupom, pečeno na slaboj vatri da se šećer karamelizira, prava je poslastica.

Ako sami pravite testo za pizzu, umesto vode, dodajte mleko. Testo će biti mnogo bolje.

SUPA ĆE BITI UKUSNIJA – Ako se pripremi od dve – tri vrste mesa, npr. juneće, teleće i kokošje, kao i više vrsta zeleni.

PRŽENI KROMPIR BIĆE UKUSNIJI – Ako se doda jedan stručak ruzmarina.

NEOLJUŠTEN KROMPIR U PEĆNICI BRŽE ĆE OMEKŠATI – Ako prethodno stoji desetak minuta u vreloj vodi.

PRESOLJENOM JELU – Dodati presan oljušten krompir i malo vode, s tim što pre iznošenja jela na sto krompir izvaditi.

KAD PRI PRŽENJU ULJE ILI MAST POČNE DA PRSKA U TIGANJU – U tiganj staviti koricu hleba ili malo soli.

MAJONEZ ĆE BITI DOBAR – Ako se pravi neposredno pred upotrebu i od savršeno svežih jaja.

PILEĆE MESO BIĆE BELO, SOČNO I MEKO – Ako se premaze limunovim sokom pre nego što se stavi da se prži.

DA SE KOLAČ NE BI ZALEPIO – Pri istresanju toplog kolača iz kalupa, dasku treba ovlaš posuti kristal šećerom.

PIRE KROMPIR BIĆE JOŠ UKUSNIJE – Ako mu se doda malo šećera.

SOK U PAPRIKAŠU BIĆE MNOGO UKUSNIJE – Ako se luk izriba na trenici umesto da se secka.

SUVE ŠLJIVE SE NEĆE RASPASTI U KUVANJU – Ako se 2 sata pre kuvanja potope u hladnu vodu i ostave tako da stoje do kuvanja.

ĆUFTETA ĆE BITI SOČNIJA -Ako se posle svih potrebnih začina sipa malo vode /na jedan kg mesa otprilike 1/2 čaša vode/, a zatim neko vreme meša varjačom ili rukama mesimo kao testo.

ČAJ UMESTO SA LIMUNOM – (kad ga nema) Može se piti sa dodatkom vina.

AKO JE JELO PRIONULO ZA DNO POSUDE – Otklopiti sud i zagnjuriti ga do polovine u hladnu vodu i prionulo jelo će se odvojiti od suda. Potom jelo preručiti u čist sud i nastaviti sa kuvanjem.

PRI PRŽENJU RIBE ULJE NEĆE PRSKATI – Ako se u zagrejano ulje stavi malo soli i brašna.

BARENI KROMPIR NEĆE DOBITI TAMNOSIVU BOJU – Ako se iz metalnog suda odmah po završenom kuvanju preruči u drugi sud.

ŽUMANCE SE MOŽE SAČUVATI DVA-TRI DANA – Ako se stavi šoljicu za kafu i preko njega nalije ulje.

MIRIS I UKUS ZAČINA OSTAĆE DUGO SAČUVAN – Ako se kesice začina odmah po kupovini slože u tegle i dobro zatvore.

AKO SE PALAČINKE LEPE ZA TIGANJ – Staviti još jedno, dobro ulupano jaje u testo i intenzivno promešati.

SPANAĆ ĆE SAČUVATI SVOJU PRIRODNU BOJU – Ako u ključalu vodu stavimo malo soli, ili na vrh noža sode bikarbone, pa tek onda spustiti spanać.

KROMPIR (U LJUSCI) ZA VREME KUVANJA NEĆE POPUCATI – Ako nakon što provri, stavimo malo soli.

VARJAČA NEĆE UPIJATI MIRISE JELA I MASTI – Ako se za vreme kuvanja drži u posebnoj posudi sa toplom vodom.

DA NE BI DOŠLO DO „SPADANJA“ TORTE – Ulupati odvojeno belanca u čvrst sneg sa malo soli i ostaviti 10 minuta da stoji. Zatim ponovo čvrsto ulupati sneg, dodajući jedno po jedno žumance i kašiku po kašiku šećera, dok se sva žumanca i šećer na utroše. Dalje dodati ostale sastojke – prema receptu.

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO – Ako se pre stavljanja u pećnicu prelije vrelom masnoćom, koja će sprečiti oticanje sokova.

KNEDLE ILI VALJUŠKE OD KROMPIRA BIĆE UKUSNE I VAZDUŠASTE – Ako se u testo, pored brašna, stavi i šaka pšeničnog griza.

FAŠIRANE ŠNICLE ĆE BITI SOČNIJE I UKUSNIJE – Ako se u meso stavi sitno izrendan mali krompir.

FAŠIRANA ŠNICLA NEĆE IMATI NERAVNINA I PUKOTINA – Ako ih za vreme prženja češće obrćemo.

KOD PRAVLJENJA VEKNICE OD MLEVENOG MESA – Umesto raskvašenog hleba mogu se upotrebiti hlebne mrvice.

RIBA PEČENA NA ROŠTILJU BIĆE UKUSNIJA I IMAĆE RUMENIJU KORICU – Ako je posle svih priprema pospemo brašnom.

LUK ĆE BITI MNOGO SVARLJIVIJI – Ako se uz luk doda jedna kriška strugane jabuke.

ŠTA SA PREOSTALIM KROMPIROM ? – Dodati mu 1 jaje i malo brašna, oblikovati male valjke i ispržiti ih na vrelom ulju. Ako ih Još pospemo struganim sirom biće još bolje.

KAJGANA ĆE BITI MNOGO BOLJA I LAKŠA – Ako se ulupanim jajima doda malo vode.

PRI PRAVLJENJU ĆEVAPČIĆA ILI PLJESKAVICA – Staviti, pored ostalih začina, na vrh noža praška za pecivo da bi se lakše ispekle i postale rastresite.

GIBANICA OD GOTOVIH KORA ĆE BOLJE DA NARASTE – Ako se u hladnu vodu, ili mleko, koje se dodaje gibanici, stavi i malo praška za pecivo.

SUPA ĆE BITI UKUSNIJA – Ako se posoli tek pošto je provrela.

SLATKO TESTO KOJE SE PRŽI NA ULJU NEĆE UPITI MNOGO MASNOĆE – Ako mu se doda kašika ruma i masa dobro izmeša.

MLADI LUK IZGUBIĆE JAK MIRIS I LJUTINU (DONEKLE)- Ako se pre služenja ostavi da stoji nekoliko minuta u hladnoj vodi kojoj se doda malo sirćeta.

IZ LIMUNA ĆE SE ISCEDITI VIŠE SOKA – Ako ga, pre nego sto ga rasečemo, držimo 5 minuta u toploj vodi.

CVEKLA ĆE PRILIKOM KUVANJA ZADRŽATI CRVENU BOJU – Ako u vodu u kojoj se ona kuva, uspemo malo sirćeta ili limunovog soka.

TEGLE ZA KOMPOT NEĆE PUCATI – Ako se pre upotrebe zagreju /zamočiti peškir u vrelu vodu, dobro ga iscediti i njime zamotati tegle.

KOLAČI S KVASCEM ILI PRAŠKOM ZA PECIVO BIĆE UVEK LAKI I RASTRESITI – Ako se stavljaju u jako zagrejanu pećnicu.

SLATKO JE DOBRO KUVANO – Ako sa kašike budu padale odjednom po dve kapi gustog soka. Tada skloniti slatko sa štednjaka, skinuti penu metalnom kašikom i još toplo slatko pokriti vlažnom salvetom da bi voće upilo sok. Slatko treba da prenoći, pa tek sutradan da se sipa u tegle i zatvori celofanom.

TEGLE SA PEKMEZOM OD KAJSIJA I ŠLJIVA ZAŠTITIĆE SE OD BUĐI – Ako se stave u mlaku pećnicu i izvade tek onda kad se na površini pekmeza obrazuje čvrsta korica. Sačekati da se tegle potpuno ohlade, a potom ih povezati celofanom.

NE SMEJU SE HLADITI U ZAMRZIVAČU – Pivo, vino i gazirana pića, jer će eksplodirati.

SVEŽA ŠTRUDLA LAKŠE ĆE SE ISEĆI – Zagrejanim nožem.

ROLAT ĆEMO LAKŠE OBLIKOVATI – Ako ga još mlakog obmotamo oko tanke oklagije i zavijemo u salvet. Tek kada se ohladi možemo ga puniti raznim kremovima po želji. Rolat može ostati svež i nekoliko dana ako ga uvaljamo u šećer, pa zamotamo u papir.

PEČENJE ĆE IMATI RUMENIJU KORICU – Ako meso pre pečenja . još nekoliko puta tokom pečenja, premažemo crnim vinom.

AKO JE GOVEĐA SUPA MUTNA – Ulupati jedno belance i staviti ga u vrijuću supu. Supa će se izbistriti.

ŠIPKA VANILE SE NEĆE OSUŠITI – Ako se drži zatvorena u kutiji sa prah šećerom.

AKO JE I POSLE DUGOG KUVANJA GOVEDINA U SUPI OSTALA TVRDA – Izvaditi meso iz vrijuće supe i staviti ga dva minuta u hladnu vodu, a potom vratiti ponovo u supu i kuvati još desetak minuta.

KUVANI PIRINAČ NEĆE BITI GNJECAV – Ako ga kuvanog odvojimo od izvora toplote i ostavimo nekoliko minuta poklopljenog, a potom procedimo.

UMESTO S MLEKOM PALAČINKE SE MOGU ZAMESITI – I s kiselom vodom.

PRŽENI KROMPIR ĆE BITI RAVNOMERNO SLAN – Ako se posoli u toku prženja.

HREN MOŽE DUŽE DA SE ODRŽI – Kad mu se posle struganja doda ulje i so, pa se dobro promeša i stavi u teglicu. Na kraju se dolije još ulja koje će ga štititi od kvara i stavi na hladno mesto. Pri trošenju hrenu uvek doliti po malo ulja da bude pokriven po površini.

ČAJ ĆE IMATI BOLJI MIRIS – Ako se u posudi u kojoj stoji stavi komadić vanile.

KAKO ISPEĆI GOVEDE PEČENJE ? – Meso mora biti kvalitetno i mora da odstoji sat-dva na sobnoj temperaturi pre pečenja. Ako je meso u frižideru, treba ga izvaditi bar dva sata ranije. Ne soliti govedinu pre nego što se stavi u pećnicu. So obrazuje pokoricu koja sprečava da meso pri pečenju poprimi jednoliku boju. Meso istrljati buterom ili svežom masnoćom od pečenja, a zatim lako posuti mešavinom suve slačice, sveže mlevenog bibera i malo prepečenog brašna i ostaviti da meso apsorbuje ove mirise na sobnoj temperaturi. Tanjir za posluženje treba podgrejati, a naročito zdelice za sos. Već isečeni komadi pečenja ne smeju da se stave u pećnicu da se zagreju jer će se osušiti i posiviti.

KROFNE ĆE BITI VAZDUŠASTE I MANJE ĆE UPITI ULJA – Ako se prilikom prženja u pripremljeno testo na kraju umeša 1-2 kašike sirćeta.

KUVANI KROMPIR OD KOGA SE PRAVI PIRE ILI VALJUŠKE – Treba propasirati odmah, dok je još vruć, jer će samo tako smesa biti glatka i bez ikakvih grudvica..

TEGLE NEĆE PUĆI DOK SE U NJIH SIPA VRELA ZIMNICA – Ako se prethodno zagreju ili poređaju na vlažnu krpu ispranu hladnom vodom.

PIRINAČ ILI TESTO PRILIKOM KUVANJA NEĆE DA PRIONE ZA DNO POSUDE – Ako se, kad voda proključa, pre nego sto se u nju stavi pirinač ili testo, doda komadić maslaca veličine lešnika ili kafena kašičica ulja.

PEČENO PILE BIĆE UKUSNIJE – Pre pripremanja dobro ga posoliti, pobiberiti, poprskati sokom od jednog limuna i ostaviti da stoji pre pečenja nekoliko časova.

ZAČINI ZA SALATU STAVLJAJU SE OVIM REDOM – Najpre so, zatim sirće i na kraju ulje.

SNEG OD BELANACA ĆE SE BRŽE I LAKŠE MUTITI – Ako se pre mućenja doda nekoliko kapi limuna.

PASULJ ĆE SE BRŽE SKUVATI – ako se u vodu doda soda bikarbona.

PRILIKOM KUVANJA MLEKO SE NEĆE POKVARITI – Ako se doda na vrh noža sode bikarbone.

POVRĆE ĆE SE NAJBOLJE OPRATI U VODU – Ako se u vodu stavi kašičica sode bikarbone.

NE LJUŠTITI KROMPIR I ŠARGAREPU PRE KUVANJA – Jer su vitamini i minerali najviše koncentrisani odmah ispod ljuske.

VODU U KOJOJ SE KUVAO OLJUŠTEN KROMPIR ISKORISTITI – Za pripremanje supa i čorbi, jer sadrže vitamine i hranljive materije.

TESTO ZA PALAČINKE BIĆE DALEKO BOLJE – Ako se prvo izmute mleko i brašno, a zatim dodaju jaja.

PEČURKE PRŽITI – U malo masnoce jer ce tako zadržati svoj karakterističan miris.

MESO OD STARIJE KOKOŠKE BRZE ĆE SE KUVATI I BIĆE UKUSNIJE – Ako se pre početka kuvanja sipa kašika rakije.

MAJONEZ JE MNOGO UKUSNIJE – Ako se začini belim vinom.

SUPA I KUVANO MESO BIĆE UKUSNIJE – Ako se uz ostale začine u goveđu supu stavi i komadić dobro oprane kore od pomorandže.

SUPA OD KOSTIJU BIĆE UKUSNIJA – Ako se kosti pre kuvanja ostave najmanje 1 sat potopljene u malo posoljenu vodu.

SPARUŠENA SALATA Ć£ POSTATI SVEŽA – Ako je /posto se dobro opere/ potopimo u hladnu vodu, zatim ocedimo i ostavimo neko vreme poklopljenu.

SUVO POVRĆE (sočivo, pasulj, suvi grašak i sl.) BRŽE ĆE SE SKUVATI – Ako ga prelijemo vrelom vodom, ostavimo da tako prenoći.

KROMPIR SALATA JE MNOGO UKUSNIJA – Ako joj, pored soli, bibera i ulja, umesto sirćeta, dodamo belog vina. Salatu začiniti dok je krompir još topao.

GOVEĐA SUPA BIĆE BISTRIJA – Ako joj dok se kuva dodamo ljusku od jajeta.

AKO JE ŠUNKA ILI SUVO MESO PRESLANO – Prvu vodu u kojoj su se barili treba ocediti i zameniti svežom, vrelom vodom. Po potrebi postupak ponoviti nekoliko puta.

MIRIS LUKA SA RUKU OTKLONIĆE SE – Ako se vlažne ruke odmah istrljaju solju, a posle se operu u toploj vodi sapunom.

OČI NEĆE SUZITI PRI SEČENJU LUKA – Ako se spusti glavica na nekoliko trenutaka najpre u vrelu vodu a zatim u hladnu.

MIRIS LUKA KOJI SE PRIPREMA ZA SALATU NEĆE BITI SUVIŠE JAK – Ako se isečeni luk posoli i izgnječi, a zatim ispere u hladnoj vodi i ostavi da se ocedi.

PRI SPRAVLJANJU PIREA OD KROMPIRA – Treba staviti sasvim malo vode na krompire kada se oni kuvaju, tako da veći deo te vode ispari pri kuvanju, a ostatak da se upotrebi pri mešanju pirea. Mleko dodati po potrebi.

MESO PRE PRŽENJA – Rastanjiti i izlupati tučkom, ali ne prejako.

PEČENO PILE – Preliti još dok je toplo belim vinom – kožica će ostati sočna i ukusna.

SUPA JE UKUSNIJA – Ako se kuva lagano a zelen doda kada se odstrani pena sa površine. U supu dodati čašu hladne vode.

AKO SE SUPA OSTAVLJA ZA SLEDEĆI DAN – Iz supe izvaditi crni i beli luk /koji su odlični začini za supu/, jer doprinose razvijanju bakterija, naročito ako je toplo vreme.

FAŠIRANA ŠNICLA ĆE IMATI ODLIČAN UKUS – Ako se umesto nakvašenog bajatog hleba u mleveno meso umeša kuvani krompir. Prethodno krompir grubo izgnječiti viljuškom.

ISECKANI LIK PRI DINSTANJU BRŽE ĆE OMEKŠATI I RAVNOMERNO PORUMENETI – Ako se u toku dinstanja pospe malom količinom šećera.

RIBA SE PRILIKOM KUVANJA NEĆE RASPASTI – Ako je spustimo u mlaku vodu i kuvamo na slaboj vatri.

ŽELATIN ZA KOLAČE – Treba držati oko 15 minuta u hladnoj vodi pa tek onda, dobro oceđen, staviti na vatru da se otopi pazeći da ne provri.

PIVO – ZAMENA ZA KVASAC – Pivo može odlično da zameni kvasac. Izmešati malo piva sa odgovarajućom količinom brašna, staviti na toplo mesto i čekati da se nadigne.

PRIBOR ZA JELO BIĆE BLISTAV – Ako ga stavimo da vri u vodi u kojoj se kuvao krompir.

PERŠUN (začin koji sadrži najviše vitamina)- Nikada ne kuvati zajedno sa namirnicama. Tek kada je jelo gotovo posuti ga sitno iseckanim peršunovim listom.

TVRDO KUVANO JAJE LAKŠE ĆE SE OLJUŠTITI – Ako u vodu u kojoj se kuva dodamo jednu kašiku sirćeta.

PRŽENI KROMPIR NEĆE OMEKŠATI – Držati ga u plastičnoj kesi u prostoru za led.

SIR ĆE SE LAKŠE RENDATI – Ako se pre stavi četvrt sata u friz.

ZAMRZNUTO LISNATO TESTO – Ne valja premesiti niti ponovo zamrzavati.

TVRDI SIREVI NEĆE SE OSUŠITI – Ako se zaviju u čist salvet umočen u slanu vodu ili razblaženo sirće, pa oceđen. Zatim ga staviti u plastičnu kutiju koja se dobro zatvori, a pored njega dve kocke šećera. Kutija se stavi u frižider. Ove dve kocke šećera treba menjati svaki dan.

JELA KOJA SE OTKLOPLJENA PEKU U PEĆNICI NEĆE BITI PO POVRŠINI TVRDA I SUVA /meso, musaka, đuveč/ – Ako se u pećnicu stavi i neki manji sud sa vodom.

AKO RIBU ODMRZAVAMO U MLEKU – Izgubiće ukus zamrznute ribe i povratiće svu svežinu.

RIBA ĆE SE LAKO OČISTITI OD KRLJUŠTI – Ako se prvo istrlja vinskim sirćetom.

RUKE ĆE SE OSLOBODITI MIRISA RIBE – Ako se protrljaju slanom vodom ili vodom kojoj se doda malo sirćeta.

ŠNICLE SE NEĆE LEPITI JEDNA UZ DRUGU – Ako se zaviju u rolne pre nego što se stave u frižider.

AKO HOĆEMO DA OMEKŠAM0 KOMAD MESA – Premazaćemo ga sa svake strane mešavinom sirćeta i maslinovog ulja i ostaviti da stoji dva sata.

ŠARGAREPA ĆE SAČUVATI SVEŽINU – Ako joj se odmah odseče drska koja apsorbuje vodu, suši je i omekšava.

LUK PRE SECKANJA (biće manje suza) – Ostaviti nekoliko trenutaka u frižideru.

SIR ĆE SAČUVATI SVEŽINU – Ako se uvije u krpu natopljenu vinskim sirćetom.

SIR SE LAKO I JEDNAKO SEČE – Ako se malo zagreje oštrica noža.

PILE PEČENO NA ROŠTILJU BIĆE UKUSNIJE – Ako se prethodno kratko vreme drži nad plamenom gasnog štednjaka. Može se umesto toga oprljiti i zapaljenim novinama.

KAD PRAVIMO SLADOLED – Neće se na njegovoj površini stvoriti iglice leda, ako u smesu koju smrzavamo stavimo nekoliko kapi limuna.

SVEŽA RIBA MOŽE SE BEZBEDNO SAČUVATI U FRIŽIDERU 24 ČASA – Ako se pre toga malo opere, pospe krupnom solju i uvije u kuhinjsku krpu umočenu u razblaženo sirće, pa sve uvije u suvu krpu i stavi u frižider. Pre upotrebe, mora se pažljivo oprati i osušiti suvom krpom.

AKO SE SLUČAJNO USPE VIŠE SIRĆETA U PRELIV ZA SALATU – Staviti komad sredine hleba i malo sačekati da on upije višak sirćeta.

AKO SE PRŽI MESO, PREZLA. ILI SLIČNO NA BUTERU? – Dodati mu malo ulja pa neće pregoreti.

SUNĐERASTE KRPE I SUNĐERE ZA PRANJE POSUĐA – Treba: povremeno prokuvati u vodi u kojoj se doda deterdžent.

KROMPIR ZA KNEDLE ILI PIRE NEĆE IMATI GRUDVICE – Još vruć propasira kroz mašinu za mlevenje mesa ili kroz presu za krompir.

AKO SU STAKLENE BOCE ZAPRLJANE IZNUTRA – Staviti 1/4 l vinskog sirćeta u bocu i dodati smrvljene ljuske od jajeta i tu smesu ostaviti najmanje 5 sati u boci, promućkati s vremena na vreme, a nakon toga isprati.

DA BI SE SA GLINENIH TANJIRA, ZDJELA I POSUDA UKLONIO NEUGODAN MIRIS JELA – Glineno suđe staviti u posudu s vodom, u koju se stavi i nekoliko kora krompira. Kuvati na laganoj vatri. Taj postupak ponavljati svakih nekoliko meseci.

PRE PODGREVANJA PIRINČA – Pre stavljanja na vatru, sipati nekoliko kapi mleka.

AKO SE MESO USTAJALO – Treba ga pre upotrebe potopiti u čaj od kamilice i ostaviti da stoji 10 minuta, a potom ga isprati hladnom vodom. Ako neprijatan miris nije nestao postupak sa čajem ponoviti više puta.

JELA KUVANA U ALUMINIJSKOM POSUĐU – Posle kuvanja se moraju preručiti u druge posude.

PRI PRIPREMANJU KNEDLI, ILI NEKOG DRUGOG SMRZNUTOG TESTA – U vodu za kuvanje dodati malo ulja, pa se neće lepiti jedna za drugu.

SMRZNUTE RIBE PRE UPOTREBE – Nikako se ne smeju potpuno odmrznuti, jer stajanjem na vazduhu gube od svog kvaliteta, a nisu pogodne ni za pripremanje. Zato ih treba odmrznuti tek toliko, da, ako su prilepljene jedna za drugu, mogu da se odvoje.

PRI SERVIRANJU SLADOLEDA U ČAŠAMA – Za promenu može se preliti nekom alkoholnim pićem ili kašastim voćnim sokom, što će bu dati neobičan, ali prijatan ukus.

PRI ČIŠĆENJU PEĆNICE – Koristiti sodu bikarbonu, koja omogućava da se lakše otklone naslage masnoće.

TEMPERATURA U ZAMRZIVAČU – Kupiti termometar i pričvrstiti ga na gornju ivicu korpe, kako bi se kontrolisala temperatura pri svakom otvaranju zamrzivača. Neophodno je da temperatura bude najmanje -18°C /minus 18°C/. Temperature ispod -18 °C nisu pogodne za čuvanje zamrznutih namirnica. Temperatura zamrzivača se reguliše pomoću dugmeta termostata. Nezamrznute namirnice ne treba stavljati na zamrznute.

AKO U HLADNJAKU IMA ASPIRATOR KOJI UPIJA MIRISE – Pri čišćenju hladnjaka staviti ga na mlaku ringlu električnog štednjaka nekoliko minuta, kako bi iz njega iščezli mirisi, koje je upio.

MIRIS BELOG ILI CRNOG LUKA SA RUKU IŠČEZNUĆE – Ako se ruke istrljaju talogom od crne kafe.

SUVE ŠLJIVE BIĆE MNOGO UKUSNIJE – Ako se potope /umesto u vodu/ u jaki i dobro zašećereni čaj.

TESTO SE PRILIKOM KUVANJA NEĆE SLEPITI – Ako u vodu, pre nego što ova proključa, dodamo kašiku ulja.

PEČURKE PRE ZAMRZAVANJA BLANŠIRATI /malo obariti/ – Jer ako se zamrznu sirove, mogu posle izvesnog vremena postati gorke i neupotrebljive.

PEČENJE ISEĆI – Tek kada se meso dobro prohladi. Ako se seče vrelo, pečenje naglo ispusti sok, osuši se i nije više ukusno.

TIGANJ U KOME SE PRŽILA RIBA – Obrisati novinskim papirom i oprati sirćetom – tada će neugodan miris brzo nestati.

KARFIOL ĆE OSTATI BEO I POSLE KUVANJA – Ako se stavi u lonac, tako da sav ogrezne u vodi.

AKO JE DNO SUDA „ZAGORELO“ – Staviti u njega šaku soli i vodu i staviti na štednjak da ključa neko vreme, a zatim oprati.

ZA VREME KUVANJA DŽEM NEĆE PRSKATI PO ŠTEDNJAKU – Ako se prethodno ušpinuje šećer, pa tek onda stavi voće.

VEĆE KOLIČINE BRAŠNA SAČUVAĆE SE OD INSEKATA I VLAGE – U džak sa brašnom stavimo nekoliko komadića ćumura sa roštilja, koji se stavi u posebnu plastičnu kesicu.

POSUDE KOJE IMAJU OSETLJIVE RUČKE NA TOPLOTU /npr. bakelitne/ – pre stavljanja u pećnicu omotati ih aluminijskom folijom.

OCAT OD UKISELJENOG POVRĆA MOŽE POSLUŽITI – Za pranje aluminijskog posuđa.

NEĆE SE ŠIRITI NEPRIJATAN MIRIS OD PRŽENJA RIBE I BIĆE UKUSNIJA – Ako se u ulje u kome se prži stavi listić peršuna.

EMAJL NA ŠPORETU… – Nikada ne čistiti deterdžentom ili vimom, već sapunicom.

ZA ČIŠĆENJE RUKU – Može da posluži isceđeni limun.

ZA PRANJE BOCA I ISKUVAVANJE POSUĐA – Koristi se voda od barenog neoljuštenih krompira, kao i njegove ljuske.

TORTE I DRUGI FILOVANI KOLAČI LAKŠE I BRŽE ĆE SE SEĆI – Ako se drže u frižideru i dobro se stegnu, a zatim, pre svakog reza, nož zamočite u ključalu vodu.

AKO OD BELANCA NE MOŽE DA SE ULUPA ČVRST SNEG – Dodati lm malo soli. Ako i to ne pomaže sipati malo šećera u prahu i nekoliko kapi limunovog soka.

DA KRISTALNE ČAŠE DOBIJU SJAJ – Obrisati ih krpom nakvašenom u sirće, a potom ih isprati mlakom vodom.

PITE OD VOĆA – Pripremati s uljem, jer se ulje ne steže kao mast.

LUK ĆE IMATI BOLJI UKUS – Ako se pre prženja malo prokuva u vreloj vodi.

MAŠINA ZA MLEVENJE MESA LAKŠE SE OČISTI – Ako se posle upotrebe samelje kora hleba.

TESTO ZA PALAČINKE BIĆE UKUSNIJE – Ako se prvo pomeša mleko i brašno, a posle doda jaje.

SVE O MESU – Meso odmah odvojiti od koske. Duboko zamrznuto meso odmrzavati u hladnoj vodi. Da bi dobilo, rumenu boju kod pohovanja, u mrvice /prezle/ treba staviti malo istruganog sira, najbolje parmezana. Meso iz supe ili čorbe treba preliti toplom vodom, da se njegova belančevina ne bi zgrušala i izgubila hranljivost. A pečeno meso treba servirati u zagrejanom tanjiru, jer tako bolje sačuva ukus.

PIRINAČ KOJI SE PRILIKOM KUVANJA SUVIŠNE ZGUSNUO – Skinuti sa štednjaka, dodati mu nekoliko kapi limunovog soka, sve dobro promešati i nastaviti sa kuvanje, ali na slabijoj vatri.

ZELENO POVRĆE KUVATI – Kuvati samo u emajliranom posuđu, jer u aluminijskom potamni i promeni ukus.

TRAGOVI ČAJA NESTAĆE IZ ČAJNIKA – Ako vrelu vodu u kojoj se kuvao krompir sipamo u čajnik i ostavimo preko noći.

SUVIŠNA MASNOĆA IZ SUPE ODSTRANIĆE SE – Ako u supu stavimo nekoliko kockica leda, koje brzo izvaditi da se ne bi led otopio.

JAJA NISU SVEŽA – Ako nakon potapanja u hladnoj vodi isplivaju na njenu površinu. Drugo, ako se dobro protrese u ruci i prinese uhu, pa ako se mućkanje u njemu izrazito čuje, onda nije sveže.

ŠAKE TAMNE OD ČIŠĆENJA RAZNOG POVRĆA – Limunom a mogu se trljati i talogom crne kafe.

DA SE POVRŠINA ŠTEDNJAKA NE IZMASTI – UPRLJA – Čitavu površinu štednjaka pokriti aluminijskom folijom, koja se iseče oko ringli, ali tako da poklopi njihove ivice.

MASNOĆA SA PLINSKOG ŠTEDNJAKA SKINUĆE SE – Sunđerom na koji se sipa malo alkoholnog sirćeta, a potom ispere vlažnom sunđerastom krpom.

POSUĐE KOJE NIJE MNOGO MASNO – Može se oprati samo u toploj vodi kojoj se doda kašika soli.

MARGARIN IZVAĐEN IZ FRIŽIDERA LAKŠE ĆE SE UMUTITI – Ako se izdrobi kašikom i stavi u posudu prethodno ispranu vrelom vodom. Ne zagrevati ga na štednjaku, jer na visokoj temperaturi menja ukus.

BIKARBONA SODA – Ubija sve vitamine i jelu, pa je velika zabluda da ona „omekšava“ vodu, ili ubrzava kuvanje variva.

MLEVENO MESO – Ne sme nikada da stoji u zamrzivaču, pa ga treba upotrebiti odmah posle mlevenja ili kupovine.

SPANAĆ JE NAJPREPOROČLJIVIJE – Jesti kao salatu. Dakle, obariti mlade i nežne listiće, odstraniti peteljke, oprati pod mlazom vode i staviti u sirće pomešano sa uljem ili, jednostavno preliti jogurtom. Ako se priprema na klasičan način spanać barenjem gubi veoma mnogo hranljivih sastojaka. Zbog toga se preporučuje barenje na pari i neposredno korišćenje.

ŠNICLE KOJE SE POHUJU PRE NEGO SE SPUSTE NA ZAGREJANO ULJE – Uvek lagano otresti, jer će mrvice koje su otpale sa mesa brzo izgoreti i dobiti gorak ukus.

POSLE DODAVANJA VINA – Jelo se vise ne sme kuvati već se samo može zagrejati na laganoj vatri.

ČAJ ĆE DOBITI NOVU I PRIJATNU AROMU – Ako se zasladi kockom šećera na koju se nakapa malo ruma, limunovog soka ili soka od narandže – prema ukusu.

TESTO ZA TORTU JE PEČENO – Kada počne da se odvaja od zidova posude u kojoj se peče. Tada isključiti pećnicu, a kolač ostaviti još nekoliko minuta u posudi da se postepeno ohladi.

DA IZ MESA PRI PRŽENJU NE BI ISTEKLI HRANLJIVI SOKOVI – Treba ga naglo propržiti i obrnuti da bi se stegle belančevine, zatvorile pore kako sok ne bi istekao.

POSUĐE OD PLASTIKE SVETLIH BOJA ČISTI SE – Sa sunđerom i blagim rastvorom sode bikarbone /na litar vode 1 gram sode bikarbone/. Potom posude isprati čistim sunđerom nakvašenim u vodi s dodatkom sirćeta /na pola litra vode kašika sirćeta/ i osušiti čistom krpom. Ako su na posuđu neke upornije mrlje, onda uzeti varakinu – na šolju vode kašiku varakine. Ovako se čisti i četka za posude od bele plastike. Inače, deterdžent izbegavati, jer nagriza plastiku i stvara mrlje koje se kasnije ne mogu odstraniti.

ZA PRANJE I ODSTRANJIVANJE NEPRIJATNOG MIRISA IZ FRIŽIDERA – Dovoljno je da se vodi za ispiranje doda kašičica sode bikarbone.

PRIBOR ZA JELO, KOJI IMA KOŠTANE DRŠKE ILI DRŠKE OD PLASTIČNE MASE – Treba: prati u mlakoj vodi, jer se u veoma toploj mogu olabaviti drške.

PLOČE OD ŠTEDNJAKA – Mogu se čistiti komadima isceđenog limuna.

STAKLENI BOKALI I ČAŠE BIĆE SJAJNI – Ako se operu sa malo vode kojoj se doda talog kafe i malo sirćeta. Posle pranja posude isprati vodom i ostaviti da se osuše.

AKO IZ SUDOPERE SPORIJE OTIČE VODA – Povremeno sipati vrelu vodu (ne iz bojlera) dodajući joj malo deterdženta.

AKO SE NOŽEVI PERU U JAKO VRELOJ VODI – Oštrice će jako brzo otupeti.

MIRIS KUPUSA ILI KARFIOLA – Neće se osećati ako se u vodi u kojoj se kuva doda malo limunovog soka.

ULJE ZA POMFRIT – Može se koristiti više puta ako se u posudi sa uljem stavi ljuska od jajeta.

DA SE VIRŠLE NE RASCEPE – Pri kuvanju staviti ih u hladnu vodu, s kojom se one zajedno i postepeno zagrevaju.

MAŠINA ZA MESO BOLJE ĆE MLETI – Ako se meso /tvrdo/ povremeno podmazuje jestivim uljem direktnim dolivanjem u mašinu. Na 1 kg mesa potroši se 2-3 kašike ulja.

DA SE SVINJSKO MESO PRE PEČENJA NE STISNE – Treba ga pre stavljanja u pećnicu držati 5 minuta potopljenog u kipućoj vodi.

UVELO POVRĆE ĆE SE POVRATITI – Ako se stavi u hladnu vodu sa dodatkom od limuna.

AKO RUKE MIRIŠU NA BELI ILI CRNI LUK – Protrljati ih talogom od crne kafe.

PRILIKOM KUVANJA POVRĆA – Povrće koje raste u zemlji /krompir, na primer/ staviti u hladnu vodu pre kuvanja, a ono koje raste iznad zemlje stavlja se u vrelu.

KOLIKO GREJATI RERNU? – 10 minuta za blago zagrejavanje; 20 minuta za srednju toplotu a 25 minuta ako treba da 3© jako zagrejana.

AKO JE JELO SUVIŠE POSOLJENO – Staviti jedan oljušten krompir, koji će upiti višak soli.

JAJE ĆE SE BRŽE I LAKŠE UMUTITI – Ako se prvo umuti samo belance, a zatim i žumance.

MEKO BRAŠNO KORISTITI ZA – Zaprške, hleb, pite i kolače.

OŠTRO BRAŠNO KORISTITI ZA – Rezance, gibanice i kisela testa.

KUVANI KROMPIR – Ne sme dugo da stoji, čak ni u frižideru, jer postaje otrovan, pošto se u njemu razvijaju štetne klice. Ono što preostane posle jela, bolje Je baciti.

OČIŠĆEN I ISEČEN CRNI LUK NE SME DUGO DA STOJI – Jer na vazduhu gubi hranljiva svojstva, postaje težak za varenje i štetan za želudac.

PROTIV „MORSKE BOLESTI“ /vožnji autobusom i sl./ – Uzeti malo peršunovog lista pa ga povremeno grickati.

SREDSTVO PROTIV ZATVORA – Času limunova soka sa sokom od rajčice /paradajza/ popiti ujutro, pre doručka.

KAD NOS POČINJE DA CURI ČEŠĆE NO OBIČNO – Pre spavanja držati noge u što toplijoj vodi, oko 20 minuta, a potom obuti tople čarape, popiti čaj i aspirin i dobro se utopliti kako bi se preznojili. Oznojeno telo, zatim, obrisati uz masažu, presvući se i nastaviti spavanje.

POMOĆ ORGANIZMU DA SE ODBRANI OD VIRUSA – Koktel od mleka, muškatnog oraščića, seckanog peršunovog lišća i soli.

UBLAŽIĆE ILI ČAK IZLEČITI KAŠALJ – Koktel od mleka u kome je skuvana glavica crnog luka, nakon čega se procedi i pije dva puta dnevno. Isti efekat će se postići sa kašičicom butera istopljenog sa kašičicom meda i pojedenom ujutru, na prazan stomak.

MED – Sadrži vitamine koji obnavljaju krv, umiruju živce, daju nov život. Tamniji med sadrži četiri puta više gvožđa, dva puta više bakra i 14 puta više mangana nego med svetle boje. Med uzimati obavezno rastvoren u čaši vode, mlakoj ili hladnoj. Najbolje je uzimati ga pre jela.

PIVO – Uspešno deluje protiv poremećaja sna i nervoze, posle operacionih zahvata može da ubrza oporavak, sprečava tegobe u stomaku, a preporučuje se kod hroničnih rana, čira…

DA KAŠALJ PRESTANE – Ispeći luk na vatri a potom ga umakati u med i jesti.

SUVI KAŠALJ PRESTAJE – Kada se prženi lak pomeša sa kozjim mlekom i vrcanim medom, na jednake delove, i uzima po jedna kafena kašika 15-20 puta na dan. Protiv suvog kašlja je dobar i sok od crvenog luka sa šećerom.

GLATKE RUKE – U bočicu glicerina staviti nekoliko kapi limuna i tom mešavinom mazati ruke pre i posle kontakta sa vodom. Naveče glicerin utrljati u kožu, pred odlazak u krevet.

LEKOVITO VINO – Uzeti po 10 gr cveta lavande, lista kadulje, lista mažurana, korena iđirota i biljke gorke kitice, te 200 gr suvog grožđa /rozine/, komadić kore cimeta, suhu koru narandže i limuna i sve to staviti u bocu od 10 litara s prirodnim belim vinom, pa neka na toplom mestu, dobro začepljeno, stoji 10 dana. Svaki dan promešati mešavinu, okrećući bocu gore i dole. Nakon 10 dana vino procediti kroz gazu u drugu bocu. U posudi polako ispržiti 1 kg šećera dok ne zažuti, a potom ga preliti s dvije litre vode, da se šećer rastopi. Tu vodu ohladiti i usuti u vino. Ta mešavina treba da stoji još jedan dan, dobro začepljena, a nakon toga mogu se napuniti boce od litre. Lekovito vino može stajati duže vremena. Ovako pripremljeno gubi miris i ukus na vino, i poprima miris bilja. Ovo vino će pomoći ako se imaju tegobe sa želucem i probavom, a jača i apetit. Mala čašica se može popiti pre jela, a može i posle, ako smo jeli meso. Dnevno se može popiti najviše dva dl. Pre spavanja popiti čašicu. Vino mogu piti i deca koja nemaju apetit, ali samo 4-5 kašika dnevno, pre jela.

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s