Канабис је човеку лек

 Да ли сте се икада запитали како нека држава, власт или појединац може да забрани било шта што је створила природа? У Србији скоро свако домаћинство има таблете за смирење у својој кућној апотеци. Да ли верујете да су те синтетичке творевине које разарају нервни систем у ствари лек, да оне не изазивају зависност и да конзументи тих таблета нису легализовани наркомани?? Да ли сте сигурни да је истовремено Канабис, биљка, (конопља) коју је створио Бог или творац или природа, како год, (али створена је на исти начин на који је створен и сам човек), у ствари опасна дрога коју некакав закон може да забрани. Нека се овај чланак ипак сведе само на упознавање са конопљом а неком другом приликом ћемо о таблетама у нашим кућним  апотекама.

Суштина контроле појединих влада је да могу да одлуче шта савремено људско биће сме или не сме уносити у своје тело. Забрана сваке супстанце коју користе одрасле особе, без обзира како штетна била, једноставно не сме бити дозвољена у слободном друштву.

Апсоултни нуспех је рат против дрога и изгледа да тај рат има неке више мотиве осим “заштите друштва”, а као доказ томе, су бројне штетне хемикалије које су легалне за кориснике. Марихуана је најочитији пример супстанце која остаје илегална, не зато јер је штетна друштву, већ због добробити којом захвата целу индустрију али која није довољно профитабилна за фармацеутску индустрију.

Ако треба да лек да олакша болове, депресију, тескобе, поремећаје код спавања и за низ других болести, тада је “фармацеутски дилер” срећан што може продати хемијске препарате са бескрајним нуспојавама. Недавне студије показују високу употребу лекова за психијатријско лечење, као и зависност од лекова против болова, док ти исти синтетички отрови остају легални, доктори добијају још и подстицаје да их гурају међу пацијенте.

У скоро сваком сценарију, марихуана је сигурнија алтернатива и исто толико ефектна. Кад се корисити у исхрани као додатак јелу или удисањем њене паре (вепоризер), канабис се показао делотворанкао природна алтернатива.

Ево неких популарних, али опасних супстанци које могу, у већини случајева, бити замењене канабисом:

1. ЛЕКОВИ ПРОТИВ БОЛОВА: Vicodin, Demerol, Oxycontin или Percodan се користе за лечење лакших или тежих болова. Сви набројани лекови изазивају високу зависност и долазе са нежељеним дејствима која варирају, од проблема са желуцем, вртоглавица, депресија, бол и грчеви, па све до смрти. Марихуаном се доказано може решити боли, па чак и оне најјаче. Не изазива физичку зависност, има јако мало нуспојава у поређењу са горе наведеним лековима и није никад проузроковала ни једну смрт у 5.000 година употребе.

2. Лекови за смирење: Valium, Xanax и Ambien су примерипопуларних анти-тескобних лекова. Сваки Американац зна барем једну блиску особу која је овисна о овим лековима како би се могла суочити са светом око себе. Нуспојаве су сличне антидепресивима илековима против бола; проблеми желуца и јетре, депресивне мисли о самоубиству, вртоглавице и збуњеност, итд. Марихуанаје одлична замена за те тренутне тескобне проблеме, опет са много мање негативних ефеката.

3. АЛКОХОЛ: Алкохол је најприхваћенија и најкориштенија супстанца за регулацију стреса. Користи ју безброј Американаца како би се опустили након дугог радног дана, а исто тако и од стране многих војника који траже олакшање од ПТСП-а. Алкохол је врло зависан и узрокује многе дугорочне проблеме као високи крвни притисак и затајење јетре. Марихуана се доказала и у овом подручју као сигурнија и ефектнија супстанца за ослобађање од стреса, посебно код ПТСП-оваца.

4. АНТИДЕПРЕСИВИ: Prozac, Zoloft, Elavil или  Paxil су популарни антидепресиви о којима је овисна огромна количина популације. Нуспојаве као мучнина и сексуална дисфункција су нормалне, док се суицидалне тенденције убрзано повећавају, што на крају у бити побија њихову функцију као лека. Марихуана, иако тренутни антидепресив, је много мање опасна и даје резултате као што су тренутна срећа која некад граничи са лудости (лудост у позитивном смислу).

5. АСПИРИН и Tylenol: Ови чести, превише кориштени лекови за мање болове узрокују проблеме са желуцем као што су чиреви, оштећење јетре па чак и смрт. Да, Tylenol узрокује око 450 смрти годишње, док Аспирин узрокује врло високих 13.000 смрти у години због изненадних крварења. Многе природне алтернативне биљке се могу користити за лечење тих мањих симптома болести за разлику од наведених лекова, а марихуана је једна од сигурнијих опција – без икаквих оштећења тела.

Како све више настају позитивна медицинска истраживања о канабису, чини се неизбежним како ће и наша земља ускоро променити став у односу на ову биљку. Легализација канабиса је надохват руке:

“Канабис је човеку лек” и има моћну подршку у светској јавности.

Само током 2011. забележена су озбиљна истраживања која говоре у прилог наведеним примерима и још више од тога, најновијим проналасцима у лечењу и спречавању озбиљних болести такозваним медицинским канабисом. (Морали су га тако именовати да би заобишли кршење закона)

Та истраживања се фокусирају на:

Рак и рак дебелог црева

Упалну болест црева, колитис, цронхову болест

Повраћање од хемотерапије

Остеопорозу

Трауматске повреде главе

Болести срца / Инфаркт

Концепт ендоканабиноида је представљен пре ”само” 14 година, а погледајте како смо далеко догурали!

Данас, од новијих терапија је Phytocannabinoids-на, брзо растућа грана у медицинском истраживању. Како расте талас доказа о медицинском канабису, његова главна терапијска својства се појављују како би обновила хомеостазу и поделила је на вишетелесне система. Начин на који Phytocannabinoids--и лече је да поново успостављају одговарајуће тачке имуног система унутар ЦБ 1/2 рецептора, и у мозгу и у телу.

Истраживања подржавају медицински канабис као важно медицинско откриће попут открића инсулина или пеницилина у прошлости. Можда је срж  многих људских болести анадамидни недостатак, који, када се коригује и ребалансира уношењем ТХЦ-а, ствара хомеостазе. Шта год анандамид направи у телу, пхитоканабиноиди имитирају. Моја процена је да ће се пхитоканабиноиди на крају показати као витални део људског здравља.

Све је у ТХЦ-у

ТХЦ је толико јединствен, уникатан, да се може наћи само у једној биљци на земљи. Женска биљка канабиса фабрика је ТХЦ смоле. ТХЦ, који чини смолу биљке, има важан посао сакупљања полена с мушких цветова за оплодњу. Без “зачинске” ТХЦ смоле, нема ни производње семена. Уз то, ТХЦ, биљку штити од прејаких УВ зрака, те од доста врста инсеката јер је смола лошег укуса.

Цвет Канабис сативе је посут трихомима где је садржано највише ТХЦ-а у односу на целу биљку. Канабис има само две функције: да производи ТХЦ или семенке. ТХЦ обилује пхитоканабиноидима. Једном кад се биљка посече и “умре”, ТХЦ деградира у канабиндиоле (цаннабиндиол). Канабинол (цаннабинол – ЦБН) је примарни продукт деградираног ТХЦ-а, и обично га има мало у”живој” биљци. Садржај ЦБН-а се повећава како се ТХЦ деградира у додиру са светлом и ваздухом, те је тада осредње психоактиван.

Зашто би само једна биљка, и пхитоканабиноиди које производи, контролисала не једну, него две молекуле додељене рецепторима за пхитоканабиноиде? Да ли је природа имала намеру да се пхитоканабиноиди природно узимају како би се одржала оптимална телесна функција?

ТХЦ – МОЗАК
 

Било које лечење, борба против рака или слично, у вашем телу се контролише имунолошким системом. Пхитоканабиноиди контролишу ниво активности имунског система, да не нападне сам себе или да не реагује преслабо на неку дисфункцију.

Кад год чујете термин “анти-упална активност” (“анти-инфламматори ацтивити”), преведите као “канабисом контролисан имунолошки систем”. ЦБ1 рецептори канабиски чине велику већину рецептора у синоптичкој пукотини. ТХЦ директно активира ЦБ1 рецепторе, повеже их и тиме контролише ћелије у мозгу. Канабидиол је деградирани ТХЦ. Активира ЦБ2 рецепторе већином у телу.

У оба случаја, ТХЦ контролише оба имунолошка система (мозак и тело). Чини се да се ЦБ1 рецептори у мозгу спајају са ЦБ2 рецепторима у телу, што заузврат контролише многе аутоимуне болести. Реч која је некад описивала те везе канабис / мозак / тело је Psichoneuroimmunologi . Мозак = неуротрансмитери = имунолошки комуникациони систем, или у случају “Cannabinergic Psichoneuroimmunologi ” – канабисом индуковани имунолошки систем. Свест о канабису поправља ваш имунолошки систем: никад не подцењујте снагу дима из бонга!

1. ”Ендоканабиноидни систем и рак: Терапијска импликација”
The British Journal of Pharmacology, 2011 

Налаз: Делта 9 ТХЦ као лек против рака дојке, простате, мозга и костију
“Овај чланак ставља везу између ендоканабиноидног система и антитуморне активности (инхибиција станицне деобе и миграције, индукција апоптозе, смањење тумора) канабиноида код различитих типова рака. Идентификација безбедног и ефектног лека, како би побољшали терапију против рака, критичан је део у побољшању живота и смањања беспотребне патње пацијената оболелих од рака! У прилог томе, једињења као канабис, нуде потенцијалне терапијске вредности за лечење рака дојке, простате и костију.

Даља истраживања канабиноида, као и клинички тестови, оправдавају ефикасност терапијског лечења рака дојке, простате и костију. “

“Доступна литература сугерише да је ендоканабиноидни систем могуће на мети како би потиснули еволуцију и напредак лечења рака дојке, простате и костију. Иако се овај текст фокусира на само ова 3 типа рака, активност ендоканабиноидног система производи анти-туморски ефекат и у осталим типовима рака укључујући рак коже, рак плућа и тумор на мозгу.

Занимљиво, тестови и јавне студије нису успеле дати доказе да се повећава ризик од оболевања респираторних органа, оболевања од хроничних болести плућа или од рак плућа, а да има везе са пушењем канабиса. Осим тога синтетички канабиноиди (Делта 9 ТХЦ) и ендонакабиноидни систем играју значајну улогу у инхибицији пролиферације ћелије рака и ангиогенезу, смањују раст рака и ширењу метастаза, те изазивају апоптозу (самоуништење ћелије рака) у све три врсте рака које рецензирамо овде. Ова запажања повећавају могућност да дисрегулације ендоканабиноидног система промовише рак, подстичући физиолоске услове који омогућују ћелијама рака да расту и мигрирају.

“ВАЖНО: Ово је врло интригантно опажање. Оно што се ту жели рећи је да неки људи пате од недостатка анандамида! Исто као и дијабетичар пати од недостатка инсулина, те мора допунити своје тело инсулином, у овом случају је ТХЦ витални лек потребан као замена ниског нивоа анандамида. На крају: Пушење марихуане спречава било коју врсту рака у целом телу.

2. “Канабиноиди и црева: развој и концепти у настајању”
Налаз: ТХЦ и упална болест црева, синдром иритабилног колона(ИБС), колитис, рак дебелог црева, повраћање / хемотерапија.
“Поремећај гастроинтестиналног (ГИ) тракта је вековима биотретиран биљним лековима. Међу угледним терепеутима супрепарати добијени из биљке канабис. Канабис се користио залечење различитих врста ГИ-а које се крећу од инфекције трбушног тифуса и упале, укључујући упалну болест желуца (ИБД), до поремећаја покретљивости и болова у стомаку.
Канабис се користи за лечење гастроинтестиналних (ГИ) стања које се крећу од цревних инфекција и упала које воде до поремећаја покретљивости, повраћања и болова у стомаку. “”Физички третмани су се појавили након открића Делта(9)-тетрахидроканабинола као главног састојка канабиса. Даљни напредак је остварен тек кад су лоцирани рецептори за Делта(9)-тетрахидроканабинол као саставни део ендоканабиноидногсистема, који се састоји од специфицних канабиноидних рецептора.
Анатомске, физиолошке и фармаколоске студије показале су да је ендонаканбиноидни систем широко дистрибуиран по целом пробавном систему, с регионалним варијацијама и акцијама тачно за одређени орган.
“(ЦБ2 рецептори су у великом броју унутарслузнице црева). Они су укључени у регулацију уноса хране, регулацију мучнина и повраћања, регулацију желудачних болова и опште заштите ГИ-а, покретљивости ГИ-а, транспорт јона, инстинктивног осећаја, цревних упала и станичних пролиферација црева. Претклинички модели показали су да модификовање ендоканабиноидног система може имати корисне учинке ..
Рак дебелог црева и модел превенције
Канабиоли се путем ЦБ1 и ЦБ2 вероватно рецептора, активирају те се показало да делују на неколико врста ћелија колоректалног рака. Погледајте илустрацију, како ТХЦ / канабидол активирају ЦБ1/2 рецепторе, а они врше притисак на рак, сигнализирајући ћелијама рака на самоуништење.
3. ”Осјећаји о ендоканабиноидном систему”
Налаз: Веома познати стогодишњи ефекти канабиса, на црева и излучивање те истраживања о улози ендоканабиноидног система у функцији и дисфункцији црева, добијају све већу пажњу након открића канабиноидних рецептора и њихових ендогених лигамената- ендоканабиноида.
У овом чланку се расправљају нека од најновијих збивања у том подручју, с посебним нагласком на новим подацима, од којих јевећина објављена у Neurogastroenterology &  Motility часопису, о потенцијалном тонику ендоканабиноида за контролу мотилитета црева, функцију канабиноида типа-1 (ЦБ1) рецептора у корист желуца и против желудачних болова, упале и сепсе, о настајању улоге канабиноидног типа-2 (ЦБ2) рецептора у цревима, и о фармакологији ендоканабиноидно-повезаних молекула и биљних канабиноида који не морају нужно деловати преко ЦБ1 и ЦБ2 канабиноидних рецептора.
Ови нови подаци су истакли аспекте ендоканабиноидне функције на пробавни систем, подупирући исплативост будућег терапеутског искориштавања ових сигналних система за лечење ГИ поремећаја те остављају простор за неке нове хипотезе о улози ендоканабиноида на пробавни систем.
4. ”Канабиноиди и кости: с марихуаном до престанка губиткакоштане сржи”
Налази: ЦБ2 рецептори одржавају равнотежу код преобликовањакостију, штитећи костур против губитка коштане масе повезану састарењем.
Активни састојак марихуане, Делта (9)-тетрахидроканабинол, активира канабиноидне ЦБ1 и ЦБ2 рецепторе, чиме се опонаша деловање ендогених канабиноида. ЦБ1 је претежно неурон и посредује у сврху постизања психотропних учинака канабиноида.
ЦБ2 се углавном изражава у периферним ткивима, већином у патолошким условима. ЦБ1 рецептор је углавном присутан унервним деловима костура, чиме се регулише адренергерички тоник како би се обуздале коштане формације.
ЦБ2 је израженији у остеобласта и остеокластима, подстиче стварање кости. Због ниске коштане масе, само је спонтани фенотип досад уочен у ЦБ2 мутираним мишевима, изгледа да је главнина физиолошког укључивања ЦБ2 рецептора повезана одржавањем равнотеже код преобликавања костију, штитећи тиме костур против губитка коштане масе код старења.
Доиста, у људима, полиморфизми у ЦНР2, ген за кодирање ЦБ2, уско су повезани са постменопаузним остеопорозом. Кад погледамо, извештаји о канабиноидним рецепторима код мишева и људи газе на путу према развоју: 1. Дијагностичке мере уциљу утврђивања остеопорозе осетљивих полиморфизма у ЦНР2 и 2. Канабиноидних лекова у борби против остеопорозе
5. ”Ендоканабиноиди и трауматске повреде мозга”
Налаз: трауматска повреда мозга (ТБИ) представља водећи узроксмрти код младих особа.
Активирањем ЦБ1 рецепторе ТХЦ-ом је исти као иделовање анандамида на ЦБ1. Овај чланак дискутује о томе како сеанандамиди повећавају код повреде мозга, па ТХЦ има потенцијалада постане прва линија хитне медицине у будућности. “Постоји велик број доказа који показују да се ЕЦБ (ендоцаннабиноид) знатно повећава као одговор на патогенетрауматске повреде главе.
Та чињеница, као и бројне друге студијео експериментални моделима токсичности мозга, упалама неуронаи траума, подржавају идеју да је ЕЦБ део компензационог механизма за “поправку” мозга.
“Те везе се одвијају путем сигналних путева ЦБ рецептора који су повезани са неуронима ради преживљавања и поправка неурона. Ниво 2-АГ, најбогатија ЕЦБ-има, је значајно повишена након ТБИ-аи након примене ТБИ-а на мишевима, где 2-АГ смањује едем мозга,упалу и побољшава клинички опоравак. (Исто би радио и ТХЦ). Овај извјештај је усмерен на ЕЦБ систем као неуропротективни механизам и као темељ развоја нове терапије за лечење патолошког ЦНС-а с посебним нагласком на ТБИ. У крајњој линији: као доказ за ово проверите овде: U.S government 2003 patent
6. ”Управљањем канабидолима” ин виво “потискује исхемијом индуцирану срчану аритмију и смањује јачину инфаркта када се даје реперфузијски”
Налаз: канабидол (ЦБД) је пхитоканабиноид са анти-апоптичним(програмирани процес одумирања ћелија), анти-запаљенским иантиоксидацијским деловањем.Међутим, није познато да ли је ЦБД заштитник кардио система уакутној фази И / Р повреде, а садашње студије тестирају тухипотезу.
ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ПРИСТУП: Мушки пацови су добили ЦБД (10 или 50 мг/кг) 10 мин пре коронарне артеријске оклузије. Појава вертикулираних аритмија забележена је током исхемијских периодаи непосредно након раздобља реперфузије. Артеријска крв је узета на крају периода реперфузије како би проценили агрегацију тромбоцита као одговор на колаген.
КЉУЧНИ РЕЗУЛТАТИ: ЦБД смањује укупан број исхемија, смањује аритмије изазване инфарктом када се ЦБД примењује пре исхемије, што је учинак који зависи од дозе ЦБД-а. Јачина инфаркта је смањена када је ЦБД дат пре реперфузије. ЦБД дат пре исхемије,ослабљује колагеном индуковане агрегације тромбоцита, али нема никаквог утицаја на дегренулацију исхемије.
ЗАКЉУЧАК и импликације: Ово истраживање показује да је ЦБД заштитник кардиоваскуларног система у акутној фази те смањује аритмију и пригушени инфаркт.
НЕ ЗАБОРАВИТЕ ДА КОРИСТИТЕ СВОЈА ПРАВА НА ГАЊУ! СВАКИ ДАН ЈЕ “ГАЊА ДАН”!
Текст је преведен : Вортх Репеатинг; вутра.орг
Related articles

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Jedno reagovanje »

  1. […] Канабис је човеку лек. Share this:ДељењеТвитерФејсбукЛинкединЕ-поштаСтамблапонРедитШтампањеДигLike this:Свиђа ми сеБудите први коме ће се свиђати ово . […]

    Sviđa mi se

  2. […] ..Канабис је човеку лек.. […]

    Sviđa mi se

  3. […] Izvor: beleznica.wordpress.com […]

    Sviđa mi se

  4. Stefan kaže:

    Marihuana je LEK .Marihuana nije droga !!! To je najlekovitija biljka na planeti zemlji !! Jedini razlog zasto je ilegalna je taj sto na svetu treba da se smanji broj ljudi sami znate zasto ,manje ljudi vise hrane i ostalog.Farmaceuti ne žele da dopuste takav prirodan lek dostupan svakom coveku jer bi propali nebi vise toliko mnogo prodavali njihovu hemiju koja nas ubija ,Pa mamu vam jebem ja ,jer ce neko da odlučuje o mom životu? Zasto jednog dana da obolim od raka i teških bolesti ?? Zašto???? Ljudi ja koristim marihuanu bas iz tog razloga da ne bi bio bolestan zelim da zivim i da budem zdrav !!! Koristim je vec 30 godina nikad nisam probao nesto drugo .nisam narkoman .. zdrav sam covek .. izlečio rak marihuanom … Alkohol ne pijem jer znam koliko je stetan..LJUDI ZELIM LEGALIZACIJU …LJUDI ZELIM DA NE BUDEM U KRUGOVIMA KRIVINALCA I OSTALIH MAJMUNA KAD KUPUJEM SVOJ LEK.ZELIM SAM DA GA UZGAJAM LEK !!

    Sviđa mi se

Postavi komentar