Критика на рачун НБС је незрела, пристрасна и гађа погрешну мету a „спасоносна“ решења попут преласка на евро или на фиксирање курса спадају у домен економске наиве.

Упркос критикама, НБС има сасвим добре резултате у спровођењу погрешне политике стабилног динара. Пад динара је у последњих десет година много мањи него што би то морао бити на бази економских фундамената Србије. Цена такве политике се јасно види кроз велики пад стопе запослености у Србији, кроз огроман дефицит трговинског биланса и кроз сталну и високу инфлацију.

Основни задатак НБС, као и свих централних банака, је очување стабилности цена. У спровођењу тог основног циља НБС има лоше резултате. Инфлација у Србији је годинама хронично висока без обзира на динамику привредног раста и кретања у реалном сектору. Иако је од 2009. године Србија у рецесији или на самој ивици рецесије, стопе домаће инфлације су недопустиво високе за сваку привреду, поготово за привреду без раста. Узроци инфлације у Србији су озбиљна тема и траже озбиљну расправу, без обзира на висок степен толеранције које друштво има према инфлацији.

Иако је домаћа привреда у ропцу, иако предузећа пропадају а људи масовно остају без посла, реалне каматне стопе у Србији су на астрономском нивоу. То је ниво који далеко превазилази и високе стопе домаће инфлације и ризик земље. Са астрономским каматним стопама привреда не може изаћи из кризе, па тако остаје заробљена у рецесији или стагнацији. Огромне реалне каматне стопе, огромне марже и провизије су такође озбиљне теме и такође траже озбиљну расправу.

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

2 responses »

  1. […] Критика на рачун НБС је незрела, пристрасна и гађа погр… […]

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s