05.07.2011 |  22:23 |  Аутор: Љиљана Татић

editorial sidebar, merkel, sarkozy, greece

У Србији су данас многи људи забринути због политике ЕУ према имигрантима и претње да ће нам поново увести визе ако наставимо да тражимо пристојан живот унутар граница ЕУ. Анти-имигрантска реторика је забринула и људе унутар ЕУ јер је постала тренд који је ушао у европски  мејнстрим. Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да је мултикултурализам  потпуни неуспех:

”у Франкфурту, од троје деце испод пет година двоје има имигрантско порекло. Ми смо земља која је, почетком 1960-их,  довела гастарбајтере у Немачку. Сада они живе са нама, а ми лажемо себе да ипак не желе да остану и да ће нестати једног дана. То није реалност. Овај мултикултурални приступ, који говори да људи треба  да једноставно живе једни поред других и да су задовољни једни о другима, овај приступ је пропао, потпуно је пропао.”

Шта се то заправо дешава. Шта поручује Ангела Меркел када говори о крају мултикултурализма – шта уопште значи „мултикултурализам“..

Овом темом се увелико бави и словеначки филозоф Славој Жижек али су за њега у Европи сва медијска врата затворена. Међутим он није усмљен у препознавању диктаторске политике која данас доминира у парламенту Европе. Не може јој се ни једна истина или критика  јавно   упутити а да се не прогласи за антисемитску или сексистичку или  друштвено неприхватљиву.

Славој Жижек: ”Ја заиста мислим да смо ми, Европљани, помало арогантни, као да ми представљамо модел толеранције…Сада се нешто страшно десило,  и оно што је заиста забрињавајуће јесте да политика нетолеранције није присутна само у деловима Европе са којима се обично та реч повезује, као на пример југоисточна Европа, Румунија, Мађарска и тако даље, чак је најприсутнија у државама иначе високог степена толеранције као што је Холандија, Норвешка и тако даље.”

Десничари који владају Европском парламенту су у праву кад кажу да нам је потребан систем вредности који је прихваћен од свих. Међутим у име тог циља они уводе репресивне мере које укидају елементарна људска права, на пример  слободу кретања и слободу избора места за живот а све под паролом да би се заштитила нека друга права. Видели смо то у Србији на примеру геј параде.У жељи да заштити права мањинске групе, власт је, по диктату десничара ЕУ, угрозила  права велике већине грађана. То би наравно било нелегално осим..  осим ако се не прогласи намером да се мулткултуралним либералним приступом обезбеде права свих.

То је само прљави трик у име заштите права.  Да није тако не би могла да постоји ова анти-имигациона европска реторика и политика која се успешно спроводи и према чланицама унутар еурозоне. Мултиетничка политика има апстрактно либерални модел који каже да сви имамо свој свет-групе којима припадамо и да није важно шта радимо унутар наших група. Важно је само да споља изградимо неутралну правну мрежу преко које ћемо потпуно љубазно игнорисати једни друге . Није него. То је, дакле ТРИК.

Други трик десничарских мањинских група које на жалост данас чине већину у парламенту Европе а иза којих стоје прикривени корпоративни магнати је анатемисање свих који промовишу лево орјентисане идеје. Чекајте, кога се тичу те лево орјентисане идеје. Нећете веровати али тичу се скоро свих нас., тичу се можда 80 посто људи на планети који на овај ил онај начин припадају радничкој класи

Теза коју заступа бивши Југословен Славој Жижек је да је пораз левице на глобалном нивоу изазвао победу анти-имигрантске политике у Европи. То се види и из примера да је десница која заступа корпоративно либерални приступ тржишту и успоставља свет без граница за проток капитала истовремено успешни спроводилац анти-имигрантске политике који суспендује слободу кретања људи, чак и унутар граница Европске уније. Ту слободу кретаља даље,под паролом безбедности уводе свим грађанима света ригорозним царинским контролама и справама које иду до тога да сваком појединцу скенирањем зенице утврђују идентитет и убацују податке у некакву светску баѕу података. Истовремено за повлашћене мањинске групе не постоје границе, виза ни царина. Те групе данас имају већинске представнике у парламентиу Европе. Те групе имају већинске представнике у америчком сенату.

Десничарска пропаганда коју ове групе на чијој је страни КАПИТАЛ успешно спроводе  је да по сваку цену у корену сузбију сваку лево орјентисану идеју. ”Не, не не смемо дозволити синдикалним представницима радничке класе да се било где експонирају.  Ми се залажемо за постмодерни дигитални капитализам.”

Левичари који су једини истински представници већине људи на планети, људи на чијој страни је РАД, људи који кажу: ”ми само желимо да пристојно живимо од свог рада”, ти људи, 80 посто планете данас нема никакве шансе да се њихов глас чује, па ни глас бившег југословена Славоја Жижека. Арогантно увредљиви коментари за сваку идеју која заступа обичне људе и раднике  присутни су и у Србији иако је наочиглед свих та евро-америчка десница уништила и опљачкала сваког од нас појединачно.

Како су десничари преварили људе после другог светског рата да им опет поверују, мени остаје нејасно.  Чињеница, да су људи јуришали на банке а не на владе у масовним протестима тридесетих година, говори о томе да је десница и тада као и сада опљачкала народ. О томе како се лаж и обмана претворила у истину лепо је описао Срђан Шапер у чланку ”Феномен Новака Ђоковића”. Срђан веома добро познаје формулу по којој се врши контрола информација. Срђан добро и успешно ради посао…На поступак којим се лаж преобраћа у истину коју је Срђан добро запазио и још боље научио да примењује у свом саветничком послу, је покушао да укаже и познати редитељ  Фон Триер али га је ”ИСТИНА” протерала из Кана

Резултати ипитивања јавног мнења у најутицајнијој земљи уније Немачкој, говоре у прилог изложеној тези јер

Кристиан Сајенс Монитор је објавио истраживање које је показало да би 13 одсто Немаца би поздравило долазак новог Хитлера. Више од трећине Немаца осећа да су њихову земљу „заузели странци.“ Око 60 одсто би ограничили практиковања ислама, а 17 одсто верује да Јевреји имају сувише утицаја.

Славој Жижек каже међутим да је Немачка само искренија од, на пример, Француске која у пракси  показује мање толеранције према имигрантима. Немачка само искрено говори да постоји проблем и указује да је он нерешив на нивоу уније.(мултикултурална политика уније). Последица тог проблема су и резултати анализе у Немачкој. Већи је проблем што такве анализе нису урађене, или бар нису јавно објављене, у другим земљама уније. Без националистичке реторике прогон имиграната се ћутке спроводи.

Жижек сматра да је питање јачања левице у европском парламенту  питање -живота и смрти- кад су у питању радници и њихова права наспрам права капиталиста. Неколико мултинационалних компанија управљају парламентом кроз десно орјентисане партије. Оне управљају и фондовима и универзитетима, институтима, каже Жижек.  Зато мислим да је појава радикалне левице заиста питање опстанка људи данас.

Валтер Бењамин, француски филозоф је рекао да ФАШИЗАМ СТОЈИ ИЗА НЕУСПЕЛЕ РЕВОЛУЦИЈЕ. Преведено на ситуацију у Европи то би значило да је анти-имиграциона политика последица неуспелог успостављања либералне мулти-културалне реформе. У Србији је наглашени национализам одраз страха људи од губитка идентитета настао као последица дугогодишње погрешне политикике коју  евро-амерички орјентисана српска власт немилице спроводи. Иако таква политика као што видимо, ни у самој унији није доживела успех, власт у Србији јача мултикутуралну политику уз уцену претње и репресију, а људи на другој страни осећају неправду гледајући како Европа немилосрдно, нехумано и незаконито протерује људе који су и деценијама живели тамо негде, или прети поновним увођењем виза.

Када маса обичних људи добије напад расизма онда је то последица дугог и јаког притиска коју власт над њима спроводи. Решења нису у строгим законима и забранама већ у преиспитивању политике која се у таквим државама води. . Можда је на први поглед неприхватљиво, али Немачка је ипак само искрена кад каже да је  политика уније погрешна, да је притисак уније неиздржив за њене чланице. Немачка јасно рекла где је граница њене издрживости и поручила да је нација важнија од, за проблеме глуве НАДНАЦИЈЕ и глобалних интереса. Где је граница издрживисти Србије

Гостовање Славоја Жижека на америчкој независној ТВстаници ДемоцрацyНОW и транскрипт интервјуа можете видети овде

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

4 responses »

  1. […] КРАХ МУЛТИКУЛТУРАЛНЕ ПОЛИТИКЕ Европске уније […]

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s