24.05.2011 |  19:27 |  Аутор: Љиљана Татић
Постоји много тога о чему бих могла да пишем у вези случаја Бин Ладен,али задржаћу се само на  најочигледнијим чињеницама прихватљивим и онима који нису пратили цео догађај ликвидације овог човека.Узећу у разматрање само званично објављене и прихваћене информације. Чак и најјавнији извештаји, објављени у најзваничнијим медијима и најосновније чињенице којима су извор баш ти медији, обезбедиће нам добар разлог за  размишљање.

Империјалистички менталитет је толико дубоко укорењен у целом западном друштву, тако да нико не може да примети да сам назив операције ликвидације без закона и суда,, Бин Ладена у ствари  симболично велича идентификује са  храбрим Џеронимом, легендарним борцем и носиоцем отпора противгеноцидног окупатора. Још већу иронију  представља и то, што је име „Апач“ или „Томахавк“ дато оружју које је коришћено  да убије управо људе чија имена носи. То је, као да је на пример, Хитлер својим бомбардерима дао  име „Јеврејин“ и „Циганин“. Какав би коментар био на то,  није потребно наводити јер  Хитлера  може свако  да осуђује  и то је пожељно да ради. Нико међутим, чак не примећује,  нити се пита,  да ли је то надевање само пуки подсмех  моћника или нека порука. Минорни број људи се  повремено и запита шта заправо Владе у њихово име раде, покушавајући да дешифрују  криптоване поруке које упућују свету али врло брзо бивају оптужени да у свему виде  заверу. Порука Џеронимо ЕКИА, упућена маси би ипак могла да се протумачи и овако:

„Немојте сумњати да ми знамо ШТА ЈЕ ИСПРАВНО, али немојте заборавити да смо ми себи обезбедили моћ да будемо увек у праву.“

Из извештаја медија и званичника, неспорно се да закључити да је „Операција Џеронимо ЕКИА“  била планирано убиство и вишеструко кршење основних норми међународног права.  Није било покушај да се ухапси ненаоружана жртва, јер то вероватно и није било изводљиво са 80 командоса који, практично, нису имали противника, осим, ако се не рачуна супруга која, како сам схватила, ”није ометала ” Операцију. У друштвима која проповедају поштовање закона, осумњичени треба да буду ухапшени  (лишени слободе) и приведени на правично суђење. Наглашавам: „осумњичени.“

А сада да се подсетимо колико је ова сумња ОСНОВАНА.

У априлу 2002. године, на шта нас је подсетио професор Ноам Чомски у свом недавном излагању,  шеф ФБИ  Роберт Милер је обавестио новинаре да, ни после најинтензивније истраге у историји, ФБИ не може да каже ништа више него да „верује“  да се база овог терористе налази у Авганистану. Оно у шта  ФБИ само верује  у априлу 2002. године је исто то, што очигледно уопште не зна осам  месеци  раније.  Тада, осам месеци раније, Вашингтон је одбацио провизорну  понуду Талибана  (колико озбиљну, не знамо, јер су је одмах одбацили ) да изруче Бин Ладена, уколико могу да  добију од САД  валидне доказе  које,  како смо осам  месеци касније званично сазнали,  Вашингтон није ни имао. Од тада па до данас никакви озбиљнији докази нису  обезбеђени.  Пуно се говорило о Бин Ладеновом „признању“, али то је  веродостојно  колико и моје  признање  да сам  победила Новака Ђоковића. Он се, ако је тачно да се уопште баш  он оглашавао,  хвалио (читај: лагао) оним што је сматрао да је велики успех.

Да ли је Бин Ладен лагао када је, и ако је, негде признао одговорност за 9 / 11, то никада нећемо имати прилику да сазнамо. Са друге стране имали смо прилику да се непорециво уверимо  да председник САД лаже. Председник Америке Обама је, не трепнувши слагао, када  је у Белој кући, обраћајући се својој нацији, али и целом свету, рекао: „брзо смо сазнали да су напади 9 / 11 спроводјени од Ал Каиде .“ Он је знао или је морао знати за  извештаје ФБИ  које  непосредно добија и контролише а ипак је лагао целу планету.

Води се велика медијска расправа о бесу Вашингтона на Пакистан зато што није предао Бин Ладена,  иако је био свестан његовог присуства у Аботабаду, како су информисале војно безбедносне снаге САД. Међутим, много мање се говори о пакистанском бесу на САД што су извршиле  инвазију на њихову територију да би извршиле политичко убиство. Анти-америчко  расположење је и пре било веома присутно у Пакистану,  а ови догађаји га вероватно  само појачали. Одлука да се тело убијеног Осаме Бин Ладена баци у море је већ предвидљиво изазивала и бес и скептицизам у вец́ем делу муслиманског  света.

Могли бисмо да се запитамо како би ми сами реаговали уколико би се, на пример, ирачки командоси  спустили у САД, убили Џорџа Буша, и бацили његово тело у Атлантик. Поређење Бин Ладена и Буша може се неком чинити непримерено, али ипак је потребно, јер не посматра се његова функција екс-председника  државе,  већ размера злочина који је починио.  За те злочине  није чак није ни осумњичен.  Његови злочини само имају друго име, а једно  од њих је  свима  добро познато: „хуманитарна интервенција“.  Буш „Одлучивач“ је дао наређење да се почини „врховни међународни злочин који се разликује од других ратних злочина само по томе што  садржи у себи акумулирано зло у целини“ (цитиран Нирнбершки трибунал), за које су нацистички злочинци осуђени на смрт и обешени. Последица Бушових злочина је неупоредиво већа:  стотине хиљада  мртвих, милиони избеглица, уништавање  многих земаља, горки  међунационални  конфликт  који се сада проширио и на остатак  блискоисточног региона.

Да ли је неко обратио пажњу на званичну „Бушову доктрину“ која каже да су друштва, која дају уточиште терористима крива, као и сами терористи и да их треба третирати  у складу са тим. Нико није, изгледа, ни приметио да  управо Бушова доктрина јавно позива људе да постану „терористи“ и позива на инвазију и уништења у  САД и позива на  убиство њеног криминогеног председника.

Извори:

хттп://абцнеwс.го.цом/Политицс/осама-бин-ладен-оператион-цоде-геронимо/сторy?ид=13507836

хттп://www.зцоммуницатионс.орг/тхере-ис-муцх-море-то-саy-бy-ноам-цхомскy

хттп://www.сноwwоwл.цом/наарттомахаwк.хтмл

хттп://ен.wикипедиа.орг/wики/Томахаwк_%28миссиле%29

хттп://www.фби.гов/статс-сервицес/публицатионс/террорисм-2002-2005/террор02_05.пдф

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

2 responses »

 1. Lilly Tatic kaže:

  Reblogged this on and commented:

  Из архиве али веома актуелнао и корисно ѕа раѕумевање поѕиције Србије спрам света у коме доминира борба против тероѕризма, Организоваог криминала и прања новца.
  Империјалистички менталитет је толико дубоко укорењен у целом западном друштву, тако да нико не може да примети да сам назив операције ликвидације без закона и суда,, Бин Ладена у ствари симболично велича идентификује са храбрим Џеронимом, легендарним борцем и носиоцем отпора противгеноцидног окупатора. Још већу иронију представља и то, што је име „Апач“ или „Томахавк“ дато оружју које је коришћено да убије управо људе чија имена носи. То је, као да је на пример, Хитлер својим бомбардерима дао име „Јеврејин“ и „Циганин“. Какав би коментар био на то, није потребно наводити јер Хитлера може свако да осуђује и то је пожељно да ради. Нико међутим, чак не примећује, нити се пита, да ли је то надевање само пуки подсмех моћника или нека порука. Минорни број људи се повремено и запита шта заправо Владе у њихово име раде, покушавајући да дешифрују криптоване поруке које упућују свету али врло брзо бивају оптужени да у свему виде заверу. Порука Џеронимо ЕКИА, упућена маси би ипак могла да се протумачи и овако:

  „Немојте сумњати да ми знамо ШТА ЈЕ ИСПРАВНО, али немојте заборавити да смо ми себи обезбедили моћ да будемо увек у праву.“

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s