U drugom nastavku talk show emisije „The World Tomorrow“ Juliana Assangea na postaji RT, gosti su bili Slavoj Žižek i David Horowitz.
Donosimo vam kompletan transkript druge epizode (video snimak se nalazi na dnu teksta):

Јулиан Ассанге: Данас у госте доводим интелектуалну суперзвезду, словеначког филозофа Славоја Жижека – бившег антикомунистичког дисидента који је сада постао, према његовим речима – комунист. Заједно смо у разговор позвали Давида Хоровитза – бившег левичарског радикала који је некоћ био сарадник Партије Црна Пантера, но данас је горући десничар и ционист. Желим да знам шта њих двојица мисле о будућности Европе и САД-а. Дебата ће постати жестока, Жижека ћу морати физички обуздати, викали смо, наклапали и мирно разговарали о нацистима, Палестинцима, Црној Пантери и Израелцима, о Обами, Ромнеи и Стаљину.

Јулиан Ассанге: Давиде, себе описујеш као конзервативца, Славој себе описује као комуниста, али обоје сте имали слику Стаљина на … (Давиду звони телефон)
Славој Жижек: Ево Стаљин га зове и поручује „не зезај се самном“ (смех)
Јулиан Ассанге: Давиде, реци ми што за тебе значи бити конзервативац и зашто си имао слику Стаљина на зиду.
Давид Хоровиц: Имао сам некоћ слику Стаљина на зиду своје канцеларије, али не више. А конзервативац сам зато јер левичари, утописти, немају појма што је заправо природа људи. Стога када задобију власт имају велики проблем, јер људи одбијају да прихвате њихове програме – стога их убијају или их бацају у гулаге, проблем са утопијском идејом је – идеја.

Славој Жижек: Као прво, зашто слика Стаљина – и овде се можда слажемо у неким маргиналним детаљима – да ме подсјети на ризике и опасности радикалних политичких експеримената.
Давид Хоровиц: Не знам што бих уопште рекао на изјаву Славоја који каже да има слику Стаљина зато да га иста подсећа на опасности од тоталитаризма – јер Славој отворено подржава све тоталитаристичке покрете у свету колико ја могу видети. Ти подржаваш нешто најближе нацизму што тренутно имамо, а то су Палестинци на Блиском истоку. Не знам која је разлика између Палестинаца који желе убијати Јевреје и нациста.
Славој Жижек: Слушај, јеси ли икада посетио Западну обалу? Тамо нема никакве опасности за Јевреје. Био сам тамо са својим јеврејским пријатељима. Притом морам истаћи како уопште не подржавам констатације као што су „оно што су нацисти радили Јеврејима, сада Јевреји раде Палестинцима“, слажем се, то су неукусне констатације. Али опрости – Палестинци су ти који су тамо зезнути.
Давид Хоровиц: Да, али „зезнути су“ од стране Хамаса, ПЛО-а, Саудијске Арабије, Египта …
Славој Жижек: Али израелска политика је та која је отворила простор за долазак Хамаса на власт.
Давид Хоровиц: Значи сада ћеш кривити Јевреје због Хамаса? Ма браво.
Славој Жижек: Ево, то је оно што ми се никако не свиђа, шта год кажем увек „кривим Јевреје“ .. погледајмо мало права жена у данашњем Ираку …
Давид Хоровиц: И ко је крив за то?
Славој Жижек: САД и њихова политика интервенција!
Давид Хоровиц: Демократи су издали Георге Бусха, требало се након Ирака одмах напасти и Сирију и Иран. Демократи су сви, барем већина, били за рат у Ираку, али касније су оптужили Буша да је лагао (оп.а. о постојању оружја за масовно уништење) упркос чињеници да су управо демократе били у одборима за истраживање по том питању. Керри, Рокфелер, Феинстеин – сви демократи су били у одбору за информације – имали су већи приступ информацијама него Јулиан овде!

Јулиан Ассанге: Наша организација Викилеакс настоји проширити границе слобода за које тврдимо да су заштићене првим амандманом – настојимо приказати истину о свету, чувати историјске чињенице итд Рекавши то, видио сам недавно амерички војни плакат на којем се налази Тхомас Јефферсон, а на плакату пише : „цена слободе је интерна будност“. Притом су на плакату били наоружани људи, ракетни системи, војска … другим речима, они су изврнули основну идеју Томаса Џеферсона и претворили је у теорију да држава мора бити снажна и агресивна, држава која стално мотри и шпијунира људе како би се у коначници „заштитилеслободе „.
Давид Хоровиц: Мислим да је то жалосно, да држава мора бити тако велика и да одбрана мора бити толико велика – то је жалосно, али то је и стварност. Но, вратио бих се на питање слобода и једнакости.Уколико су људи неједнаки, уколико имају неједнаке таленте, интелигенцију … онда је једини начин да их учините једнакима тај да им одузмете слободе. То је једини начин, нема другог начина.
Славој Жижек: Да се разумемо, ја нисам такав идеалиста за каквог ме ти сматраш. Ја не заговарам неке „апсолутне слободе“, „све би требало бити јавно“ … оно што ја тврдим је слиједеће – када снажна структура моћи досегне конкретну ниво лицемјерја – и наравно, увек нас се позива да потпуно и слијепо вјерујемо држави, то је малаигра коју морамо играти – али управо тада покрети као што је Викилеакс постају важни и могу одиграти позитивну улогу.

Јулиан Ассанге: Замислимо да имамо нову револуционарну власт и да се Викилеакс домогне тајних информација те владе. Планирамо их објавити у јавности, би ли ме се тада поставило уза зид?
Славој Жижек: Тешко ми је дати ти одговор сада, али када ја будем члан те сјајне нове владе послати ћу ти свој одговор у гулаг (смех).

Јулиан Ассанге: Давиде, у затвору Гвантанамо, на предњим улазним вратима је истакнут слоган „спремни смо бранити слободу“.У Ираку пак имамо затворенички камп који се зове „Либерти“ (слобода). Мени се чини да се овде ради о злостављању речи „слобода“. И занима ме твоје критике – да ли је ова набујала држава у САД-у нужна да би се борила против привредних ривала као што су Кина, Европска Унија или сада већ имамо систем који се храни сам собом?
Давид Хоровиц: Људи су проблем! Људи су похлепни, лажу, манипулишу, егоцентрични су, то је јасно. Људи у власти су ти исти опасни људи само што имају далеко већу моћ. Но, треба истаћи – САД и Израел су под огромним нападом од стране међународне левице, која је врло снажна, а чине је сви ти диктатори широм Латинске Америке – с којима се Славој јако добро слаже – па до исламо-фашиста. Живимо у време када исти имају нуклеарно оружје, биолошко оружје … мислим да нам следи катастрофа која ће засенити све што се догађало у 20. веку.
Јулиан Ассанге: Не сматрате ли да би сва та набујала бирократија у САД-у могла довести до нечег што се десило иу СССР-у?
Давид Хоровиц: Ма ово је чињеница – имамо левичара у Белој кући, човека којега су довели и тренирали комунисти. Нема ту никакве монолитности, актуелно стање можете замислити као више мафијашких кланова који се боре за превласт и управо због тога смо релативно сигурни.

Славој Жижек: Укратко, да кажем нешто без имало анти-американизма …
Давид Хоровиц: (ускаче у реч) Проблем су државе као што је Русија, где се гуши опозиција.
Славој Жижек: Када кажеш Русија ти заправо мислиш Путин, зар није Путин онај човек који, када се састао с Георге Бусхем, сјећаш се тога? Џорџ Буш је тада изјавио: „погледао сам Путину у очи и закључио сам – могу вјеровати овом човеку“.
Давид Хоровиц: Да, и то је једна од најглупљих изјава Георге Бусха икада.

Славој Жижек: Нешто би рекао о комунистима – комунисти воле замаглити праву опозицију, демократску – ко год се супротстави комунистима за њих је фашиста. Ако направите неки умерени демократски покрет – „фашистичка контра-револуција!“. Но, бојим се да ти користиш реч „комунизам“ на један поприлично сличан начин – ко год је имало критичан према америчком управљању, тај је комунист! Обама је комунист, сви су комунисти … како Обама може бити комунист?
Давид Хоровиц: Очито је да немаш појма ко је заправо Обама и из какве позадине он заправо долази …
Славој Жижек: Ма пустимо сад сва та наклапања, и Стаљин је био одличан песник, но пустимо сада то. Да ли се слажеш да је у периоду владавине Џорџ Буша САД дословно дошао у позицију да губи статус највеће светске сле? Изгубили сте контролу над Латинском Америком итд И не кажем то из перспективе некакве левичарске освету у стилу „то! напокон смо средили САД! „, него сматрам – и ту се помало слажем с тобом – да улазимо у једну опасну фазу мултицентричног света. Све те илузије да ће Америка на неки начин поново преузети контролу су, ако се мене пита, пропале.
И сада ћу рећи нешто због чега ће ме моји колеге љевичари проклињати, али у периоду након Другог светског рата прави „сан“ није био онај амерички, већ онај европски. Социјална држава у Европи је створила један дуги период благостања, људи су били сигурни, слободни и било је супер док је трајало.
Давид Хоровиц: Ма то је био катастрофални период – Европа је културални „забавни парк“ и потпуно је неважна – то се догодило, то је производ те твоје социјалне државе, Европа је данас ништа.
Јулиан Ассанге: Имао сам личног искуства са „шведским социјалистичким рајем“ и могу вам рећи да није нити близу ономе за што се рекламира.
Славој Жижек: али није било тако пре 20,30 година, то и даље тврдим. Нешто се распало тамо.
Давид Хоровиц: Швеђани немају нимало морала.

Јулиан Ассанге: Људи се воле кретати према неком бољитку, можда и утопији. Да ли смо то сада напустили и да ли је ту улогу сада преузела религија?
Давид Хоровиц: Већина људи не може живети с идејом да су њихови животи бесмислени, да се само рађају, умиру и бивају заборављени. Ако сте религиозна особа, онда верујете како постоји загробни живот у којем ће све бити сређено и тамо тражите искупљење. Ако нисте религиозна особа, онда тражите искупљење у овом животу. То је љевица – левица је религијски покрет и није чудо да комунизам, фашизам и национализам …
Славој Жижек: (ускаче у реч) или либерализам! И либерализам је утопија.
Давид Хоровиц: Људи желе направити нешто добро, али људи као што си ти желе радикалне промене и самим тиме ће се десити радикалне последице.
Славој Жижек: Али некада мораш бити радикалан и агресиван.Рецимо када имаш Хитлера и холокауст, не можеш рећи – хеј, хајмо бити пријатељи са овим нацистом.
Ја сам умерен човек и све што говорим је ово – приближавамо се катастрофи и морамо бити спремни суочити се с том катастрофом без икаквог утопијског сра ***, комунистичког, либералног или било каквог другог.

Давид Хоровиц: Допустите ми да покушам направите резиме свих ових тема …
Славој Жижек: Аха, ево га – он сада покушава да буде некакав генерални секретар, као Стаљин који на крају дебате износи свој резиме! То је прави комунист! Он је комунист! (Смех)
Давид Хоровиц: Ево сад сам скоро заборавио што сам хтио рећи – рат је најприродније људско стање, увек је био, од самог почетка.Мир се догађа само у оним тренуцима када постоји једна или више сила које су толико снажне да могу застрашити потенцијалне агресоре. И сада да те питам – коју силу би ти волио видјети на тој позицији, а да није САД?
Славој Жижек: Не знам, али за мене САД више нису нити кандидат.
Давид Хоровиц: зато и срљамо у ту катастрофу, а ти јој придоносиш зато јер подржаваш левичаре.

Јулиан Ассанге: Зар не би идеал могао бити некаква слобода, да у разним државама владају различити системи? Тако да се људи могу преселити, заједно са својим пословањима, породицама, тамо где желе да живе.
Давид Хоровиц: Америка није у стању више водити ратове, САД не може нити 4 дана ратовати како треба, нису могли нити Ирак задржати под окупацијом. С друге стране у САД-у људи су стално заузети сопственим стварима, забављају се, није њима до ратовања.
Јулиан Ассанге: Значи америчким становницима мора бити подваљена лаж како би пристали на рат?
Давид Хоровиц: Те лажи је почео Тони Блаир. Проблем је што је сада на власти левичар.
Славој Жижек: Уколико САД може задржати бар мало атрактивности коју је имала некада, онда је то управо одласком људи као што су били Бусх.

Јулиан Ассанге: Обама чим је освојио мандат почео је ваздушне нападе у Пакистану. Ко је онда за вас Обама?
Давид Хоровиц: Обама је изабрао Пакистан зато јер је Пакистан слаб. Обама масовно убија цивиле беспилотним летелицама, али љевичаре за то није брига – нико га не прозива. Левичари нимало не маре за убијене Азијате.
Јулиан Ассанге: Али који је његов циљ?
Давид Хоровиц: Где су улични протести када Обама убија по Пакистану, Авганистану и другде? Зато сам изгубио свако поштовање за љевицу, немате никакве доследности.
Славој Жижек: Овде је разлика између нас – обоје смо критични према Обами, али ти га прозиваш да је левичар, а ја га прозивам управо због супротног – тврдим да није нимало левичар, само понекад глуми да јесте.
Давид Хоровиц: Не знаш ти о чему причаш Славој, послушај што каже Тарик Али …
Славој Жижек: То су твоји неки стари левичарски пријатељи, Тарик Али није мој пријатељ. Не купујем те глупости око некаквих демократских левичарских покрета – оно што ја заправо желим рећи је следеће: проблеми који су раније довели до комунизма и даље су овде око нас. И страх ме је што ће се догодити уколико се за те проблеме не пронађе некакво решење.
Давид Хоровиц: Ти проблеми ће увек бити око нас.

Јулиан Ассанге: Добро господо, молим вас, имамо још пуно тема за покрити …
Славој Жижек: (смијех) То је то – ми смо два стара фанатика, а овај либерал овде (упирући прстом у Ассангеа) нас прекида. Ми прави тоталитарца би се требали удружити и макнути овог либерала овде.
Јулиан Ассанге: (смијех) али стварно имамо још доста тема и волио би их обрадити. Дакле, Давид, био си у Црним пантерима …
Давид Хоровиц: Нисам био члан, али сам их подупирао. Скупљао сам новац за њих.
Славој Жижек: Био си као они банкари који су помагали Хитлера!
Давид Хоровиц: Не бих се сложио …
Јулиан Ассанге: Но, Давиде … био си директно уплетен у убиство Бетти Ван паттер, ризничарке која је радила за Црне Пантере и дошла на ту функцију на твоју препоруку. Да ли су та догађања утицала на твоју перцепцију света?
Давид Хоровиц: Након што је убијена (оп.а. Давид Хоровиц тврди да ју је дала убити тадашња шефица партије, Елаине Бровн) тело Бетти Ван паттер је пронађено у фебруару 1975. и од тада се нисам бавио политиком наредних 9 година. Гласао сам за Реагана 1984. и од тада сам бивао препознат као конзервативац. Због тога сам био на мети агресије од стране љевице, али у свих тих 9 година нисам ништа јавно рекао против левице, осећао сам се издат од стране покрета, осећао сам се кривим.
Јулиан Ассанге: Након тога сте отишли у једну сасвим другу сферу, почели сте писати биографије о Роцкефеллерима и другим утицајним породицама …
Давид Хоровиц: Нисам се никада лично променио. Но, наравно, након изгона из левице изгубио сам све пријатеље. Мислим да се то подразумева у левици – након што пређете линију, изгубити ћете све пријатеље. Када данас идем на универзитет морам ићи са заштитарима јер ми фашистичка левица и даље прети.
Јулиан Ассанге: Хеј, па ја имам претње из целог света! (Смех)
Славој Жижек: Људи, ја сам једини овде који је физички нападнут од стране десничара јер кажу да сам комунист и од стране комуниста јер ми кажу да сам издајник! Не шалим се уопште! (Смех)

Јулиан Ассанге: Давиде, за кога ћете гласати на предстојећим америчким председничким изборима?
Давид Хоровиц: Мислим да Ромнеи има најбоље шансе да победи овог типа. Али ниједан ми се не свиђа превише.
Славој Жижек: Слажем се овде с тобом, мислим да Републиканска странка једноставно није успјела пронаћи квалитетног кандидата који би око себе окупио довољно људи, то је јако тужно и нисам срећан због тога.
Давид Хоровиц: По том питању се слажем с тобом.
Славој Жижек: Аха! Сад те имам, ево га – ти си социјалист с људским лицем, најнижи слој! (Смех)
Јулиан Ассанге: Добро, хвала вам господо.
Давид Хоровиц: Супер, поздрав свима!
Славој Жижек: Ово је било одлично, треба нам више оваквог стаљинистичког лудила (смех).

ВИДЕО: цела емисија „Тхе Ворлд Томорров“, епизода 2: Славој Жижек и Давид Хоровитз

Адванце.хр

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

One response »

  1. […] Julian Assange – “The World Tomorrow”, epizoda 2: Slavoj Žižek i David Horowitz (transkript) […]

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s