Nakon višemesečnog najavljivanja, napokon je krenula dugo očekivana talk show emisija najpoznatijeg svetskog zviždača i osnivača servisa Wikileaks, Juliana Assangea, na RT. Julian je već ranije naveo kako će ga, zbog izbora gostiju, mnogi na zapadu nazivati „veleizdajnikom“, jer plan mu je  razgovarati s istaknutim „radikalima“ koji teško da bi dobili ovakav medijski prostor u zapadnim medijima.


Prva emisija svakako će izazvati kontroverze – gost emisije je Sayyid Hassan Nasrallah, vođa organizacije Hezbollah kojega – prema rečima Juliana Assangea, „milioni smatraju borcem za slobodu, dok ga takođe milioni smatraju teroristom“. Organizacija Hezbollah nalazi se na popisu terorističkih organizacija u SAD-u, Kanadi i Holandiji. Nedavno su američke vlasti konstatovale kako postoji velika opasnost od tajnih Hezbollah agenata unutar SAD-a (vidi: Šef američkog nacionalnog vijeća za sigurnost: „Moramo se pripremiti na najgore, Iran ima stotine Hezbollah terorističkih agenata unutar SAD-a“)

Bashar al-Assad bio je spreman na reforme od samog početka, ali opozicija želi samo rušenje

Sayyid Hassan Nasrallah potvrdio je u razgovoru s Assangeom kako Hezbollah podupire sirijskog predsednika Bashara al-Assada, jer je Sirija pomogla snagama otpora unutar Libanona, ali također i zbog toga što Sirija „nije popustila pritiscima od strane Izraela i SAD-a“, rekao je Nasrallah. Također je istaknuo kako je predsjednik Assad učinio mnogo po palestinskom pitanju. Hezbollah su podržali revolucije u Egiptu, Tunisu, Jemenu i drugdje, no kada je riječ o Siriji poručili su opoziciji da stupi u pregovore i dijalog s predsjednikom Assadom.

„Ovo prvi put iznosim javno – kontaktirali smo predstavnike sirijske opozicije i ohrabrili ih da otpočnu dijalog sa sirijskim vlastima.“, otkrio je Nasrallah i podsetio zašto je situacija u Siriji bila daleko drugačija od drugih zemalja – „od samog početka režim je bio spreman na reforme i dijalog. S druge strane, imamo opoziciju koja nije spremna ni na reforme ni na dijalog. Jedino što opozicija želi je srušiti režim. To je problem“, rekao je Nasrallah .

Vođa Hezbollaha također je potvrdio kako u Siriji civile ubijaju naoružane grupe – „naoružane skupine poubijale su velik broj civila“, rekao je Nasrallah i pritom navodi kako Al-Qaeda želi  Siriju pretvori u ratnu zonu.

Izrael i SAD žele građanski rat, a ne mir

„Imamo sukobe u Siriji – kada se jedna strana povuče, druga napreduje. To će se događati sve dok su vrata dijaloga zatvorena“, rekao je Nasrallah u razgovoru s Julianom Assangeom.
„Ukoliko nema dijaloga, jedina alternativa je građanski rat – to je upravo ono što Izrael i SAD žele“, rekao je Nasrallah i pritom također prozvao arapske države koje su se okomile protiv Sirije – „arapske države desetljećima žele dijalog s Izraelom, no Siriji ne žele dati ni dva meseca“.

„Izrael je ilegalna država“

Nasrallah i dalje smatra kako je Izrael „bila i ostala ilegalna država“. Po tom pitanju rekao je: „Izrael je utemeljen na okupaciji tuđe zemlje. Ako ja vama okupiram kuću, to ne znači da će za 50 ili 100 godina postati moja“. Nasrallah također navodi kako „Hezbollah ne želi nikoga ubijati“ i kako je jedino rješenje za palestinsko-izraelski konflikt osnivanje „demokratske palestinske države u kojoj će Muslimani, Židovi i Kršćani živjeti u miru, no SAD ne želi da se čuju predlozi Hezbollaha.“
Nasrallah navodi kako je još uvijek glavni prioritet Hezbollaha oslobođenje okupiranih teritorija i zaštita Libanona od „izraelske opasnosti“.
„Izraelska moderna tehnologija nije u stanju dešifrovati libanonski pokret otpora – pre svega zato što domišljati borci koriste lokalni seoski dijalekt u komunikaciji“, rekao je Sayyid Hassan Nasrallah.

Julian Assange, RT i „The World Tomorrow“

Prva emisija političkog talk show-a „The World Tomorrow“ Juliana Assangea na postaji RT postigla je veliku gledanost, prenose iz tv stanice. U planu je ukupno 10 emisija u kojima će Assange razgovarati s mnogim zanimljivim gostima. Ime prvog gosta držano je u najstrožoj tajnosti sve do emitovanja emisije. O drugim gostima za sada se može tek nagađati, no ako ćemo suditi prema današnjoj prvoj epizodi – emisija „The World Tomorrow“ mogla bi postati jedna od najznačajnijih političkih emisija u 2012.

Pogledajte celu emisiju:

Advance.hr

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s