Укус првих јагода у години без сумње је узбудљивији него призор првог црвендаћа у башти. Први род моћи ћете да уберете 12 месеци после садње.Најраније сорте почињу да рађају крајем пролећа – чак и раније ако се гаје у затвореном простору. Главна сезона потом се продужава током лета, а касне, „сталне” сорте настављају да рађају до јесени. Избором правих сорти можете да имате бербу на отвореном простору од почетка лета до првих јесењих мразева. Међутим, у малој башти ограничите се на један или два варијетета, јер мање од 12 биљака сваког од њих даје разочаравајуће мали род. Здрава, родна јагода живи отприлике 3 године. Плодови јагоде нису погодни за замрзавање, осим за воћни пире, и не могу да се складиште. Једите их одмах по брању или држите дан-два у фрижидеру.


Локација и земљиште
Јагодама је потребна зимска хладноћа да би им започело цветање и летње сунце да би плодови нарасли и сазрели. За то је најбољи отворен, потпуно осунчан положај парцеле. Пошто немају велике прохтеве у погледу земљишта, успевају чак и на киселом земљишту чија је пХ вредност 5,5. Највише им одговара добро оцедита, благо кисела песковита иловача са значајним садржајем органских материја. Висока плодност није пожељна јер ће подстаћи раст великих,меснатих листова на уштрб плодова. Међутим,добра оцедитост од највећег је значаја, као и одговарајуће заливање у већини фаза раста. Ако ваше земљиште није песковита иловача, и даље можете да гајите добре јагоде тако што ћете му поправити структуруи оцедитост . Јагоде могу да се гаје и у саксијама .
Куповина биљака
Јагоде могу да се купе у разним облицима: као голи „живићи”, биљке из саксија и „живићи” складиштени на хладном. Разноврсност облика омогућује флексибилност у времену садње.Јагоде се размножавају пуштањем дугачких живића, на чијим се крајевима формирају младе биљке. Они се укорењују док су још везани за биљку-родитеља. Традиционалне, голе изданке најбоље је садити лети чим се појаве. Могу да се саде све до краја јесени, али тада прве године с њих треба да се скину цветови, јер ће бити ослабљени ако на њима превремено израсту плодови.Биљке у саксијама могу да сесаде у јесен или почетком зиме, па чак и крајем пролећа, ако временски услови нису погодни. Ако сте биљке купили зими, држите их на хладном да бисте осигурали цветање. Можете да им допустите да рађају већ у првој години.Живићима складиштеним на хладном вештачки се зауставља раст. Они се продају почетком лета да би се одмах садили, пошто нагло расту и дају род крајем сезоне. Наредних година рађају уобичајено.
Припрема и садња
Пре сађења, прекријте леје компостом од лишћа у слоју дебљине 2-3 цм, и благо га загрните земљом. Ако вам је земљиште веома сиромашно, додајте му добро згорели стајњак – једна колица на 8-10 м2 – или баштенски компост у двоструко већој количини.
– Размакните биљке на 30-45 цм у реду,с размаком од 75 цм између редова.
– Ископајте рупе довољно велике да раширите голо корење или корење са земљом из саксије.
– Посадите биљке тако да им круна остане изнад земље (не загрћите средину биљке)и прстима или песницама утабајте земљу.
– Залијте биљке обилно.

Нега засада
Будите спремни на проблеме и предузмите мере предострожности да спречите оштећење плодова . По сувом времену обилно заливајте биљке, нарочито кад плодови почну да се наливају. Ако је земљиште добро припремљено, јагодама неће бити потребна додатна исхрана током сезоне. Уклањајте све коренске изданке који се формирају; међутим,на свакој здравој биљци можете да задржите до три, ако желите да произведете нове биљке.Берите плодове кад потпуно поцрвене и једите их одмах – на шта вас вероватно не треба подсећати! Кад оберете плодове, уклоните сво лишће, остављајући око 2,5 цм стабљике да бисте заштитили нове листове. Заједно са сламом, ставите лишће на гомилу компоста. Тако ћете уклонити све штеточине или болести и смањити опасност од поновне заразе.Наношењем танког слоја баштенског компоста непосредно по уклањању лишћа,у количини од 10 литара на 1 м2, подстаћи ћете развој здравих, нових изданака.

Планирање у напред
Требало би да планирате да леју с јагодама премештате на ново место сваке 3 године. У идеалном случају, треба да прође 6 година пре него што их вратите на исто место или на њему засадите малине, јер оне имају много заједничких болести чији узрочници живе у земљишту. У мањим баштама,мораћете да се задовољите са 3 године. За то време у леји можете да гајите једногодишње цвеће, зелену салату и друге краткотрајније биљне врсте. То значи да ћете морати да пронађете најмање два места за јагоде током дужег периода.

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s