• PUT ISPRAVNOSTI : Budizam je praktičan pristup primenljiv stvarnom životu. Ateizam, ukoliko mu nije svrha puko kontriranje vernicima, takodje može biti put spoznaje. Samo, nema baš mnogo učitelja koji će taj put bar malo osvetliti. Naše pravoslavlje kroz molitve otvara vrata tom putu. Metode su različte. Budizam je aktivna a druga,, mahom pasivna. U prvoj je čovek centar svega, druga je okrenuta centru koji je uzvišen i izvan  čoveka. Verovanje da je božansko u nama samima ili izvan nas ne umanjuje mogućnost prosvetljenja i spoznaje kroz odgovore na pitanja: Ko sam Ja? Zašto Postojim? Šta je ljubav? Šta je istina?

Otkako je zapadnim svetom, a indirektno celim, zavladalo hrišćanstvo, koje je obećalo istinu i onim najbednijim i najsitnijim otvorivši čovečanstvu nadu, legenda o izgu- bljenom raju, krivicom prvoga čoveka, i nauka o spasenju čovečanstva žrtvom božjom, uspavala je u slatki san bezbrojne duše tokom dve hiljade godina. Ali ova priča kakvu narodi vole ne može više da zadovolji odraslog i zrelog čoveka, koji je postao gospodar prirodnih sila, Čoveka koji bi hteo da svojim razumom prodre u sve tajne i koji veruje samo u ono što može opipati.

“Ludi čoveče, veli taj glas, koji si izrastao iz pepela majmuna, zaslužio si da se nikada ne uzdigneš. Znaj, da je tvoj najveći zločin što si ubio Boga!”.
Tako raspoloženje stvorila je nauka bez duše, nauka bez Boga. Tako su nastale dve doktrine: agnosticizam i materijalizam, koji potpuno zagospodariše savremenim du- hom. Agnosticizam kaže: ignorabimus, nikada nećemo saznati šta je suština stvari. Prestanimo, dakle, da se time bavimo. A materijalizam uči: ne postoji ništa drugo do samo materija i životinjski nagoni. Sa tom činjenicom treba da se pomirimo i pode- simo, kako je najbolje moguće, naš život. Posledica ovih doktrina je ista: opšti fatali- zam u istoriji i filosofiji, krajnji realizam u umetnosti, potiskivanje i slabljenje religi- oznih osećanja i pojma o Božanstvu. Oni misle da će osloboditi čoveka, ako ga oslo- bode od Boga, a učiniše ga robom stvari. Odsekavši glavu kosmosu, odsekli su glavu i čoveku. Samo se po sebi razume, da ja pritom ne mešam samu nauku, koja nas je zadivila svojim čudesnim delima, s onim fanatičkim propovednicima nauke koji uče agnosticizam i materijalizam. Oni crnim velom prekrivaju misao, te nam se svet pre- dstavlja kao kakvo ogromno groblje.
Ima i onih koji se bore protiv ovog talasa, koji skriva živu vasionu i vezuje u lance misao. Ali gde da nañemo plameni mač svetlosti, koji će saseći ovu koprenu?
Neki traže pomoć u starim metafizikama, ali njihovi apstraktni pojmovi nemaju vezu sa živom prirodom, a njihovo je oruñe tupo i nemoćno. Drugi se obratiše filosofiji, koja nauku razvrstava u delove i stvara opštu nemoć i jalovu rezignaciju, jer deli čo- veka na dvoje. Neki se opet vraćaju dogmama crkve, a da ih zapravo i ne razumeju i traže utehu u obredima koji svojim čarima mogu da uteše čoveka, mada je i tog čara nestalo onoga dana, kada su obredi izgubili svoj uzvišeni smisao. Oni danas mogu uspavati nemir, ali ne mogu pružiti istinu.
Gde je mač svetlosti, koji će se zariti u mrak duše i ponore prirode kako bi pronašao Boga? Da li je nauka koja ubija doista gospodarica sveta? Nije li mudrost koja oži- vljava, danas samo isprazna reč? Mnogi to danas kažu, a gotovo svi u to i veruju.
Postoji, ipak, iskonska, transcendentna i večna mudrost koja je nastanjena u srcu sa- znanja. Nekad je tekla širokim obalama Tigra i Eufrata, u zemlji koja je nestala. Da- nas je, čini se, tek maleni potočić koji se s mukom probija kroz peščano korito. Ovaj izvor, ipak, nikada nije sasvim presahnuo. Ova se mudrost služi drugim čovekovim sposobnostima, koje se razlikuju od onih koje koristi savremena nauka. Ova se mu- drost naziva Magija, kontemplacija Božanstva, živo pričešće sa večnošću. Ona se ra- ña iz unutrašnje svetlosti, koja nastaje u čoveku na odreñenom stupnju njegovog ra- zvoja, prolazi astralnim svetom, radionicom stvaralačkih sila, dok ne dospe u duho- vni svet, svet porekla svih stvari. Nejasni su i nesavršeni pokušaji ljduskog jezika i umetnosti da nam prevedu ovu mudrost, ali je njen izvor čist i blistav, jer ona izlazi na javu usled duhovnih moći i direktnim sadejstvom sila, koje su stvorile svest. A ne- kadašnji mudraci ne samo da su razumeli ove zakone, već su i gledali u duhu velike tajne stvaranja pre nego što je zemlja oblikovana. Gledali su ih u živim slikama, koje lebde u astralnoj svetlosti, okom čistoga duha i zato zvezdama i planetama dadoše ista imena kao i kosmičkim silama, koje su ih stvorile. Zato su i planete postale Bogovi o kojima pripovedaju mitologije.

Nedodjija

to ti je kao da treba da nadjes ulicu XY, nalazis se u Beogradu, a daju ti kartu Nisa….

Lazareva za nas prevela Beba...

View original post

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s