Бадњевац: Др.Владан Петровић направио соларну енергану

 • Петровићева соларна енергана састоји се од покретног концентратора са посебним огледалима и специјалног акумулатора ваљкастог облика. Пречник концентратора у Бадњевцу је 13, а пречник и висина акумулатора су осам метара. Енергана ове величине способна је да произведе струју и топлу воду за 60 станова површине од по 50 метара квадратних.

Прошло је лето, а сунце које је пржило и сушило усеве ишло је у прилог проф. др Владану Петровићу, власнику крагујевачког предузећа „Алтернативна енергија“. Пошто је у теорији већ „укротио сунце“, сада се показало да његова соларна енергана, коју је поставио на породичном имању у родном Бадњевцу, беспрекорно ради и у природним условима.

– Не морам више да бринем ни за струју, ни за топлу воду – каже овај научник који је заштитио 36 изума и објавио више од 50 стручних радова, највећим делом из области обновљивих извора енергије.

Од марта ове године, када је „Политика“ објавила први текст о Петровићевој соларној енергани која ради „24 сата дневно 365 дана у години“, овај доктор машинства је свој пројекат представио у Врњачкој Бањи и Трстенику. Сарадња је, претходно, успостављана са Великом Планом, а сада је заинтересована и власт у Крушевцу.

– Можда ме нису добро разумели, мени новац није потребан, нудим само сарадњу. Али ако надлежни у држави и Крагујевцу неће да разговарају са мном, ту су компаније из Немачке, Енглеске, Холандије, Индије и многих других земаља које су заинтересоване да откупе моју технологију – каже наш саговорник, показујући писмо о намерама хрватске фирме „Адрија Панос“, уверене у успех на изради система „и за централно грејање и за производњу струје“.

Професор Петровић је докторирао у Немачкој, где је у великим металским концернима, попут „Тисен круп“, био на челу тимова који су се бавили развојем нових технологија. Када је пре двадесетак година одлучио да се врати, његова једнина жеља је била да се стави „на располагање отаџбини“.

Иако у причи нашег саговорника има већ заборављеног романтичарског патриотизма, реч је о сасвим практичном човеку, који је прецизно израчунао колико шта кошта и какву би корист имала наша земља.

– Енергана у Бадњевцу је само прототип у који су партнери из британске компаније „Стор енерџи“ уложили 250.000 евра. За комплекснија постројења, попут оног у Великој Плани, са чијим сам властима договорио сарадњу, потребно је пет пута више новца, али таква енергана би се исплатила за највише четири године, имајући у виду цену гаса – наводи Петровић, објашњавајући да за разлику од свих соларних енергана у свету његова ради током целе године, без обзира на број сунчаних дана.

Петровићева соларна енергана састоји се од покретног концентратора са посебним огледалима и специјалног акумулатора ваљкастог облика. Пречник концентратора у Бадњевцу је 13, а пречник и висина акумулатора су осам метара. Енергана ове величине способна је да произведе струју и топлу воду за 60 станова површине од по 50 метара квадратних.

За Велику Плану предвиђен је концентратор пречника 55 метара и акумулатор висине и пречника 22 метра, што је довољно да се осветли и загреје 5.400 квадратних метара, а да се цео Крагујевац снабде струјом и топлотном енергијом потребно је направити 392 таква концентратора и само један велики акумулатор, висине и пречника 90 метара.

Доктор Петровић је свестан да су овако велика постројења скупа, али напомиње да је реч о улагањима у будућност, од којих би грађани највише користи имали кроз очување природе у коју се више не би испуштао штетни угљен-диоксид.

(Политика)

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

3 responses »

 1. Anonimni kaže:

  Bravo majstore.

  Sviđa mi se

 2. T Zegarac kaže:

  Ovaj izum profesora Petrovica moze da bude pravi spas za Srbiju i srpski narod. Pre nego sto ovaj srpski izum druge nacije zgrabe od nas, zbog cinjenice da srpska vlada ostaje „nezainteresovana“ ili vise uplasena da reaguje i preuzima odgovornost da ovaj izum realizuje u nasoj zemlji, trebalo bi dovesti ovakvog coveka kao sto je profesor Petrovic, na vlast. Ovo bi trebalo da bude prelomni momenat u nasoj zemlji i osvescenje da nasu zemlju treba da vode pametni i sposobni ljudi koji su strucnjaci za realne stvari. Profesor Petrovic je vec proveo dosta vremena u inostranstvu, dakle zna kako da razgovara sa stranim strucnjacima i stranim liderima sa kojima bi sklapao ugovore oko ovog za svakoga vrlo znacajnog poduhvata. Ovaj izum je buducnost za ceo svet i moze da stavi Srbiju u jedanput znacajno mesto u svetu; donelo bi prvo nasoj zemlji napredak u svakom pogledu a takodje i mnogim drugim zemljama posebno u vreme kada svi gledamo nacine kako da poboljsamo ekologiju.
  Mozda ovo nekome deluje neostvarljivo ali ja bih profesora Petrovica postavila za predsednika zemlje Srbije i verujem da bi krug srpskih pravih strucnjaka kao sto je on, sacinjavao pravu vladu jedne zemlje a ne neki koji su zavsili neke bezvredne fakultete i to preko noci i onda mlate prazne price u politickom zivotu nase zemlje i dovode nas do ponora.
  Kad bi profesor Petrovic postao predsednik zemlje Srbije onda ne bi morao da ceka srpsku vladu da odgovori na ovaj izum i on bi preuzeo prave mere.(Nasa trenutna vlada bi verovatno sve ovo upropastila i predala zapadnim silama koje cekaju trenutak da ovo zgrabe)
  Ne dogadjaju se ovakvi izumi i inovacije svaki dan. Treba biti svestan koliko ovo moze da znaci za nasu zemlju i nas narod ako reagujemo na vreme i postavimo prave strucnjake da nam vode zemlju. Nasa zemlja treba mozgove i prave strucnjake koji bi i nasu politiku preokrenuli i krenuli da realno resavaju probleme u nasoj zemlji. Imamo dobru nasu staru izreku „Dela govore vise od reci“. Dosta je bilo praznih prica – profesor Petrovic ima realne price koje pretvara u dela.

  Ja prva glasam za profesora Petrovica. Mozda je on nas drugi Tesla. Krajnje je vreme za promene u srpskoj vladi.

  Srbijo osvesti se. Glasaj za prave ljude.

  Ziveli

  Sviđa mi se

 3. Momcilo kaže:

  Ja nisam anoniman i potpisacu se punim imenom, izum profesora Petrovica je vise nego odlican i da je Tesla ziv cestitao bi mu na projektu. Zalosno je da se vlada Srbije nije oglasila po ovom pitanju i velika bi steta bila da ovakav projekat kupe stranci pa da ga mi onda kupujemo po visestrukoj ceni od njih, to lici na nasu vladu i na nase rukovodioce. Dali ima neko pametan u toj nasoj vladi da pozove profesora Petrovica i odmah sazovu vanrednu sednicu vlade i dogovore se sa profesorom Petrovicem da projekat gos. Petrovica bude srpski bremnd jer to bi na duze bio spas za Srbiju.

  srdacan pozdrav
  MomciloMitic

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s