Međunarodnom sudu za zločine protiv čovečnosti prijavljeni: Christine Legard, Angela Merkel, Volfgang Šojble, Barozo i Van Rompej

N. Babić

Nemački bračni par i aktivisti za ljudska prava, Sarah Luzia Hassel Reusing i Volker Reusing, Međunarodnom krivičnom sudu za zločine protiv čovečnosti podneli su prijavu protiv pet osoba, čelnika najmoćnijih političkih i finansijskih tela i institucija Evropske Unije.

Kaznena prijava je potkrepljena obiljem nepobitnih dokaza i proučena do najsitnijih detalja, te predata glavnoj haškoj tužiteljki Fatu Bensouda.

Tužiteljici ovako sastavljena prijava ne ostavlja prostora za odbacivanje zbog „neistinitih tvrdnji, greški u prevodu i pravopisu“, što je znao da bude slučaj u ranijim pokušajima ove vrste. Prijava je prihvaćena nakon što je utvrđeno kako su razlozi više nego argumentirani, obzirom na situaciju u kojoj se nalazi „oštećenik i podnosilac prijave“: Grčki narod. Grci su bez sredstava za osnovnu egzistenciju i život dostojan čoveka do te mere da su prisiljeni na nasilje kako bi si obezbedili osnovne životne potrepštine.

Ova prijava je tako sročena da ne ostavlja mnogo prostora za uzmak okrivljenicima, a prihvaćena je od strane Međunarodnog krivičnog suda stoga „što su, prema navodima prijave, kršili odredbe Rimskih ugovora u svim navedenim tačkama optužnice, a ujedno i one iz Lisabonskog ugovora“.

Prijava nije protiv konkretnih osoba, već protiv svih onih koji su učestvovali i potpisali „Evropski pakt o stabilnosti (ESM)“, te protiv odgovornih za „ugovor o poreskoj reformi“. Dalje se tuži „trojka“ (EU, ESB i MMF) zbog „male promene“ pod brojem AEVU 136.3, jer je izglasana u EU institucijama u rekordnom roku i potpisana od većine evropskih zvaničnika.

Bračni par se za podizanje tužbe koristio svedočanstvima stanovnika Grčke, novinara Georgiosa Trangasa, Panagiotis Tzenosa, političara Antonia Prekasa i Dimitriosa Konstantarasa iz Nove Demokratije. Mesecima su obilazili Grčku skupljajući dokaze za prijavu protiv pet ključnih osoba iz EU i finansijskih institucija.

I Ustavni sud Nemačke je na meti bračnog para Hassel / Reusing, obzirom da je odbacio dve njihove prijave po kratkom postupku i bez ikakvog obrazloženja. Ova nova prijava je temeljena na „nepobitnom pravu“ (jus cognet), da čak i najlošiji pravnici znaju kako je nemoguće odbacivanje ovako sročene prijave.

Zbog ovog iznenađujućeg izlaženja u susret od strane MKS-a, Ustavni sud Nemačke je odlučio žurno uzeti u razmatranje prethodno odbačene prijave, kako se i sam ne bi našao pod optužbom.

Svetski poznat profesor za ljudska prava, Peter Michel Huber, je potvrdio nemačkom bračnom paru kako će imati svu podršku i pomoć svih svetskih organizacija koja štite ljudska prava, i njegovu lično. Biće im obezbeđena logistika i smeštaj za čitavo vreme suđenja.

Na optuženičkoj klupi bi se trebali naći: Christine Madeleine Odette Lagarde (čelnica MMF-a, Angela Merkel (nemačka kancelarka), Volfgang Šojble (nemački ministar finansija), Jose Manuel Barroso Durao (predsednik Evropske Komisije) i Herman Achille Van Rompej (predsednik Evropskog vijeća).

U svakom slučaju ova iznenađujuća odluka Međunarodnog krivičnog suda, bez obzira na ishod suđenja, uzrokovati će veliku zainteresovanost ukoliko se odista jednog dana u haškoj sudnici pojave nemački bračni par i okrivljenici, oči u oči. Oni će u tom slučaju morati odgovoriti na optužbe pred sudskim vijećem, te neće moći da izbegavaju odgovore, kao u slučaju kada pitanja dolaze od smelih novinara na press-konferencijama.

zvor(i): http://www.ecplanet.com/sites/ecplanet.com/files/englische-Version-Strafanzeige-IStGH2.pdf | | http://netzwerkvolksentscheid.de/2012/11/30/strafanzeige-in-den-haag-bei-internationalem-strafgerichtshof-istgh/ | | http://www.informarexresistere.fr/2012/12/05/denunciati-herman-achille-van-rompuy-e-altri-4-esponenti-per-crimini-contro-lumanita/#axzz2E7iwh2gB , advance.hr

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Jedno reagovanje »

  1. Ovo je javna opomena instituciji Nobela koja koja Evropskoj Uniji dodeljuje međunarodnu nagradu za mir ..

    Sviđa mi se

Postavi komentar