s14785

Zašto se radništvo i studenti u Evropi i SAD-u ne suprotstavljaju na primeren način nametnutim merama štednje? Osvrt Vaine Madsena: 

Na prelazu iz IX u XX vek, radnici i studenti širom sveta su bili spremni da izadju na ulice i daju svoje živote, kako bi se izborili za svoja osnovna ljudska prava, socijalnu pravednosti, jednakost, jednake plate i životne uslove. U SAD-u su se tada na udaru našli monopolisti kao Rokfeler, Karnegi i Vanderbilt, a u Evropi su lenje i apatične monarhije padale jedna za drugom pred ustaničkim naletima radništva.

Danas se nalazimo u sličnim okolnostima koje su dovele do promena na početku XX veka. Grčki narod, u zemlji koja je kolevka demokratije, uništen je od strane evropske finansijske elite, na opšte oduševljenje njihovih mentora sa druge strane Atlantika. Grcima su nametnute oštre mere štednje kroz niz programa, a koji su dogovoreni van njihovih granica.

Međutim, za razliku od naprednih pokreta od pre stotinak godina, grčki radnici i studenti, a i oni ostali koji jednako trpe, gube početni elan nakon nekoliko štrajkova, juriša na parlament i slučajnog uništavanja pokojeg policijskog automobila.

Ove događaji bi trebalo da dovedu do rušenja vlada u Atini, Madridu, Lisabonu i Rimu…, jer njima upravljaju bankari. One bi trebalo da padnu pred naletom ujedinjenog fronta nezadovoljnih građana, studenata, penzionera i radnika, međutim, sve se završava osnivanjem stranačkih koalicija, koje predvode politički oligarsi i sve ostaje i dalje u službi globalne finansijske elite iz ECB-a i MMF-a.

Zašto narodu ne polazi za rukom da ostvari svoje zahteve u potpunosti?

Glavni razlog je taj što oni, koji ne žele odstupiti s vlasti, efikasnije koriste informacione tehnologije na štetu masovnih pokreta. Takozvane „društvene mreže“, kao što su Tvitter, Facebook i Linkedin, nisu samo nadzirane od najvećih bezbednosnih službi na svetu (NSA National Securiti Agenci, na primer), nego i veći deo početnog kapitala kojim su pokrenute dolazi od In-Q-Tel -a, privatne firme koja blisko sarađuje sa CIA-om, što se može videti i na sajtu CIA

Nije nikakva tajna da je George Soros, finansijski magnat, uložio velika sredstva u Facebook i Linkedin. Potrudio se i da Tvitter bude platforma na kojoj će se pokrenuti „obojene revolucije“, koje je on lično finansirao putem „Open Societi Instituta“. Iz toga proizilazi da je tehnologija koju su najavljivali kao „katalizator društvenih promena“ u vlasništvu upravo onih koje bi te promene trebale svrgnuti s vlasti, a koji radnike, studente i penzionere uvode u novi feudalizam ili ugovorno robovlasništvo.

„Obojene revolucije“ nikada nisu dovele na vlast istinske predstavnike naroda. U Ukrajini, Gruziji, Moldaviji, Kirgistanu i Srbiji su te orkestrirane revolucije dovele na vlast reakcionarne režime koji su pogodovali prodaji državnih dobara špekulativnim investicionim fondovima i pojačali kontrolu nad unutrašnjom opozicijom. Nova klasa je odmah počela flert s institucijama koje su instrument kapitalističkog nadzora; Evropska Unija, Svetska Banka i MMF.

Devastacija Grčke od strane globalne elite zvuči još neverojatnija kada se na listi najbogatijih Grka našlo ime majke bivšeg grčkogsocijalističkog premijera Papandreua , koji je pokrenuo mere štednje i tako stekao simpatije EU i MMF-a.

Taj čin je za Grke značio smanjenje penzija, manja izdvajanja za zdravstvo, smanjenje plata i ukidanje većeg dela socijalnih službi. U isto vreme kada su pokrenute te rigorozne mere, Christine Lagarde (aktuelna čelnica MMF-a), objavljuje listu s imenima 2000 Grka koji svoja ogromna bogatstva kriju u švajcarskim bankama. Običnim Grcima je preostalo to da oni moraju da plate kako bi spasili upravo tu elitu koja svoj novac drži u inostranstvu.

Ta činjenica je trebala biti detonator za pobunu naroda, koji je tada trebao zaposjesti zgradu parlamenta, predsjedničku palatu, ministarstvo odbrane, centralnu banku i glavnu policijsku stanicu u Atini i proglasiti novu revolucionarnu vladu. Međutim, to se nije dogodilo. Možda su današnji evropski revolucionari jednostavno lenji i nisu spremni da ostvare svoje zacrtane ciljeve bez koalicija, kompromisa i dogovora.

U Francuskoj se nedavno saznalo kako je socijalistički ministar nadležan za pripremu budžeta, Jerome Cahuzac, godinama posedovao tajni račun u švajcarskoj banci UBS. Zatvorio ga je 2010. i svu imovinu prebacio u jednu azijsku banku. Umesto ostavke, Cahuzac je francuskom internet portalu Mediapart zapreti tužbom za klevetu zbog objavljivanja tog podatka. On je, kao i Margaret Papandreu, sve negirao i kao što moćnici obično rade sam sebe postavio iznad zakona. Elita se i danas ponaša kao što su se ponašali Luj XVI i Marija Antoaneta, osim što ne postoji mogućnost da završe na isti način.

Opšte osiromašenje koje potresa južnu Evropu nije izuzelo ni Veliku Britaniju i SAD. Britansko zdravstvo je prvo na „listi rezova“. Ministar finansija iz konzervativne stranke, George Osborne, u svom dugoročnom planu za budžet do 2018. je najavio kako se mora štedeti na penzijskim fondovima, u obrazovanju iu onim državnim strukturama koje se brinu za one najpotrebitije. Dok se od Britanaca traži da prihvate kao nužnost oštre mere vlade, otkriveno je kako tri američke kompanije (Starbucks, Google i Amazon) plaćaju vrlo malo ili ništa poreza u Velikoj Britaniji. To je poredak na koji se radnici i studenti moraju naviknuti.

U SAD-u je, nakon što je porazio multimilijardera Mitt Romneja, predsednik Obama odlučio da žrtvovuje (a sve u korist banaka) dva ključna programa svojih demokratskih prethodnika u Beloj kući. „Vellfarestate“, Frenklina Ruzvelta i sistem zdravstvene zaštite Lindona Johnsona. Kao i njihove kolege u Evropi, američki radnici i studenti su spremni poverovati u Obamina obećanja o uvođenju „socijalnih amortizacionih mera“, kako bi se izbegle katastrofalne posledice njegove odluke.

Postalo je jasno kako tehnološki napredak i društvene mreže koriste onima koji znaju da ih bolje upotrebe. Narodu uglavnom služe za razmenu besmislenih informacija, kao što su sport, vesti o poznatim osobama i ostalim potrošačkim glupostima. „Ukoliko dođe do okupljanja kritične mase i tačke koja pokreće agresivnu reakciju, verovatno će neko izmisliti Molotov-aplikaciju, koja će ljudima omogućiti da virtualno pogode željenu metu“

izvor(i): http://www.strategic-culture.org/news/2012/12/14/the-laziest-generations.html |http://ansamed.ansa.it/ansamed/it/notizie/rubriche/cronaca/2012/12/03/Grecia-stampa-madre-Papandreou-avrebbe-conto-Svizzera_7896546.html | https://www.cia.gov/library/publications/additional-publications/in-q-tel/index.html , advance.hr

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

3 responses »

 1. […] ZA KOGA RADE SOCIJALNE MREŽE ili Zašto protesti radnika i studenata širom sveta danas nisu delotv…. […]

  Sviđa mi se

 2. pegepet kaže:

  sjajan tekst.. u dlaku se poklapa sa misljenjem moje malenkosti, koje sam vec iznosio ovde.. mozda upravo Srbi poremete nirvanu nsp

  Sviđa mi se

 3. LillyTatic kaže:

  Reblogged this on BELEŽNICA and commented:

  Zašto narodu ne polazi za rukom da ostvari svoje zahteve u potpunosti?our thoughts here… (optional)

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s