Domaći naučnici napravili GMO krompir!

 

krompir

Srpski naučnici iz Instituta za biološka istraživanja Univerziteta u Beogradu genetski su modifikovali dve sorte krompira genima pirinča. Oni su, kako tvrdi Afrički žurnal za biotehnologiju iz Najrobija u tekstu objavljenom 26. jula 2010. godine, u saradnji s laboratorijom za molekularnu biljnu patologiju iz Betsvila u SAD u domaće sorte krompira jelica i dragačevka ubacili gen pirinča.

– To su uradili tako što su domaće sorte krompira zarazili bakterijom Agrobacterium tumefaciens, koja izaziva tumore kod 140 vrsta biljaka. Koristili su tri soja te bakterije koja je bila nosilac delova DNK pirinča.

Nosilac projekta broj 143026 jeste Ministarstvo nauke i tehnologije. Biljke su 2010. godine umnožene i čuvaju se – kaže naš izvor i dodaje da se zvanično dobijeni uzorci modifikovanog krompira čuvaju u laboratoriji, ali je pitanje da li je to zaista tako.

Vođa projekta 143026 Regulacija morfogenetskih procesa i sekundarnog metabolizma i genetičke transformacije biljaka u kulturi in vitro“ bila je dr Branka Vinterhalter. Na njemu su radili i Aleksandar Cingel, Dragan Vinterhalter, Dušica Ćalić Dragašević, Ann Smigocki i Slavica Novaković.Slavica Novaković potvrđuje da su na dve sorte krompira vršeni eksperimenti, ali tvrdi da je metoda potpuno bezopasna.

– Ta bakterija je vektor koji prenosi gene i to je totalno bezopasna metoda. Neminovno je zato što biljke ne mogu opstati pod sadašnjim životnim uslovima i mnogo je manje opasno nego upotreba pesticida radi zaštite od mikroorganizama, gljivica, suše…

To nije ništa strašno, nego je nužno zlo. Gen koji je izolovan iz pirinča, na primer, smeta bubi zlatici i to je rađeno da se spreče štetočine – kaže Novakovićeva.

U Ministarstvu prosvete i nauke potvrđuju da je bivše Ministarstvo nauke finansiralo pomenuti projekat istraživanja na krompiru u laboratorijskim uslovima.

IZVOR: VESTINET

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s