Američka vojska ograničila je svojim djelatnicima pristup stranicama britanskog lista The Guardian. Ova odluka donijeta je zbog toga što je The Guardian postao primarni izvor putem kojega se u javnost objavljuju tajni dokumenti koje je pribavio američki zviždač Edward Snowden. U suradnji s novinarom The Guardiana, Glennom Grennwaldom, objavljen je već veći broj tajnih dokumenata koji otkrivaju kako je američka Agencija za Nacionalnu Sigurnost (NSA) špijunirala telefone, e-mail poruke i drugu komunikaciju u SAD-u i izvan SAD-a.

Jučer je objavljen najnoviji dokument koji otkriva kako je nadzor E-mail poruka uveden još za vrijeme administracije Georgea W. Busha, no Obama ga je nastavio. Špijuniranje se odvija na složene načine, tako primjerice američke obavještajne službe neke programe gase samo da bi ih zamijenili s drugima.

U američkoj vojsci očito smatraju kako je ovo i više nego sramotno za SAD te se sada za sve djelatnike „filtrira i ograničava“ online pristup listu The Guardian. Slične mjere uvodile su se u SAD-u i za vrijeme curenja podataka s WikiLeaksa, no tada se radilo o „zviždačkoj“ organizaciji, ovdje je ipak riječ o jednom utjecajnom mediju.

Gordon Van Vleet, glasnogovornik internetske mreže američke vojske (NETCOM), potvrdio je jučer kako vojska „filtrira pristup pojedinim novinskim tekstovima i online sadržaju o curenju NSA podataka“. Ističe kako se radi o rutinskoj „higijenskoj“ mjeri na mreži koja ima za cilj spriječiti neautoriziran pregled povjerljivih informacija.

Prema ovoj novoj odluci – koja se odnosi na kompletnu američku vojsku, ne samo na neke segmente kako je istaknuto ranije – djelatnici američke vojske mogu pristupiti američkoj verziji lista The Guardian koji se nalazi na adresi http://www.guardiannews.com, no ne mogu otvoriti tekstove koji se bave aktualnim NSA skandalom.

izvor(i): RT | The Guardian | The Herald (preko advance.hr)

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

One response »

  1. […] .Zbog curenja NSA dokumenata američka vojska ogranicila pristup stranicama britanskog lista The Gua… […]

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s