Tikvice imaju veoma ukusan ukus, a možete ih naći u skoro svim nacionalnim kuhinjama. Osim toga, one imaju i nekoliko zdravstvenih koristi.

Dijetalna vlakna u tikvicama pomažu u snižavanju nivoa holesterola u organizmu. Ova vlakna se mešaju s kiselinama koje proizvodi jetra, zbog probavljanja masti, a zbog ovog mešanja, dolazi do njihovog slabijeg probavljanja. Samim tim, jetra mora proizvoditi više kiseline, za što joj je potreban holesterol, istovremeno snižavajući nivo holesterola u organizmu.

Visok nivo vlakana u tikvicama sprečava spuštanje kancerogenih tvari u debelo crevo. Osim toga, tikvice su bogate antioksidantima, kao što su vitamini A, C i folna kiselina, koji “uništavaju” kancerogene tvari i na taj način sprečavaju pojavu raznih vrsta malignih tumora.

100 grama tikvica sadrži oko 10% preporučene dnevne doze magnezija, koji umanjuje šanse za infarkt i moždani udar. One sadrže i folnu kiselinu, vitamin koji “podčinjava” fatalni homocistein (ako se nalazi u povećanoj mjeri u krvi, može izazvati bolesti srca i trombozu).

Kalij, koji se nalazi u tikvicama, zajedno sa magnezijem pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Dakle, redovno konzumiranje tikvica je idealno za sve osobe koje pate od hipertenzije. Također, tikvice mogu pomoći u sprečavanju ateroskleroze.

Vitamin C, koji se nalazi u tikvicama, veoma je moćan antioksidant i ima antiupalna svojstva koja pomažu u liječenju astme.

Tikvice imaju veoma visok sadržaj vode (95%) i velike količine luteina, što je dobro za zdravlje očiju. One, također, sadrže vitamin B6, riboflavin i mangan koji su neophodni za pravilno funkcioniranje organizma.

Tikvice imaju nevjerojatno nisku kalorijsku vrijednost. Upravo zbog toga su vrlo draga namirnica svima koji su na dijeti i koji se žele zdravo hraniti.

Još jedan vrlo bitan element, a kojeg sadrže tikvice, je beta-karoten. Ovaj vitamin se nalazi u kori tikvice te se iz tog razloga preporučuje da ih spremate neoguljene. Naravno, nema potrebe napominjati da tikvice prije spremanja dobro operete.

Izvor: http://www.minimagazin.info

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

One response »

  1. Mico kaže:

    Vrlo dobar savjet, Hvala

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s