Crnkinja Marissa Alexander u samoobrani ispalila pucanj upozorenja u zid i dobila 20 godina zatvora, belac Zimmerman ubio nenaoruzanog tinejdzera kojeg je prethodno pratio na ulici i – oslobođen

FOTO: Marissa Alexander

U drzavama u kojima vlada PRAVO, sudske presude se ne komentarisu. Ipak, U jeku oslobađajuće presude za Amerikanca Georgea Zimmermana, koji je prošle godine ubio tinejdžera crnca, Trayvona Martina, mnogi Amerikanci su se digli na noge a evo sada je istaknut isu  jedan sličan slučaj koji je završio sa sasvim drugačijom presudom. Zasto je vladavina prava pokleknula u obecanoj zemlji bezmalo kolevki savremene demokratije?

Zimmerman je bio član kvartovske straže (tzv. „neighbourhood watch“) – to je doslovno paramilitarna grupa čiji je cilj da nadzire gradsku četvrt i navodno se bori protiv kriminala. Trayvon Martin tinejdzer iz kraja, mu se učinio „sumnjiv“ te ga je zbog toga Zimmerman zaustavio – uprkos eksplicitnom upozorenju policije, koju je Zimmerman nazvao kako bi ih upozorio na Martina, da mu se ne približava. Izbija konflikt, a Zimmerman – koji je već ranije imao problema s policijom zbog nasilja – hicem iz pištolja ubija Martina te kasnije ističe kako se radilo o samoobrani, tj. da se osećao ugrožen. Naime, prema američkom kontroverznom „stand your ground“ zakonu, osoba može i ubiti drugu osobu ako se oseća ugrožena.

George Zimmerman oslobođen je nakon što je porota zaključila kako je ubio Trayvona Martina u „samoobrani“, uprkos činjenici da Martin nije bio naoružan. Mnogi sirom SAD-a okarakterisali su ovu presudu rasističkom ističući da bi ona sigurno bila drugačija da je crnac ubio belca.

Ali to nije kraj. Odjednom je ponovo aktualan jedan drugi slučaj – slučaj Marisse Alexander. Marissa, crnkinja od 31 godine, nikada u životu nije bila hapsena sve do jednog dana 2010. godine kada je ispalila hitac upozorenja u obližnji zid nakon što se osećala ugrožena od strane svog supruga. Niko pri tom incidentu nije povređen, ali prošlog meseca sud u Floridi osudio ju je zbog ispaljenog hica na čak 20 godina zatvora.

Marisse je majka male bebe i dvojice blizanaca od 11 godina. Baš kao i George Zimmerman, rekla je kako je pucala u samoobrani – ističući kako je osećala da joj je život ugrožen od strane nasilnog supruga – te se pozvala na „stand your ground“ zakon – uz razliku da ona nije ubila niti je imala nameru ikoga ubiti. Porota ju je osudila za „napad vatrenim oružjem“.

Mnogi se danas u SAD-u pitaju kako je belac, hladnokrvni ubica, George Zimmerman, slobodan čovek, dok će crnkinja Marissa Alexander, majka troje maloletne dece, dobar deo ostatka života provesti iza rešetaka. Mnogi od njih će reći kako je ovo još jedan pokazatelj da rasizam u SAD-u i dalje postoji. Da li je u pitanju rasisam ili selektivna pravda u kojoj oni koji imaju novac mogu da kupe slobodu i pravdu a oni koji nemaju, ostaju zrtve sistema koji melje . Na institucijalnom nivou je sve beskrekorno i pravedno, ali , ocigledno u prakticnom zivotu nije tako. „Dvostruki arsin“egzistira u samim porama sistema koji tako vise paznje poklanjaju tzv uglednijim clanovima zajednice (oni sa dubljim dzepovima ili boljim politickim vezama). Tako kada treba, za njih se prave kvalitetnije optuznice ili kvalitetnija odbrana, ili im se pak poklanja vise paznje prilikom postupanja.

Tako na kraju ove tuzne price svako moze da kaze, sud je radio po zakonu i na osnovu dokaza koji su mu stavljeni na raspolaganje , doneo ispravnu presudu.

 

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

One response »

  1. penzos kaže:

    Ameri dokazuju da su im koreni sa divljeg zapada…

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s