BELEŽNICA

Kriza kao instrument za stvaranje Euro-imperija

N.Babić
 

Četverogodišnjica kraha „Lehman Brothersa“ (ključnog trenutka koji je eskalaciju svjetskih ekonomskih problema pretvorio u permanentnu krizu) praktički je prošla neopaženo proteklog 15. rujna.

Prognoze davane u to vrijeme, koje su se onda činile pesimistične, npr. : „trebat će nam par godina da saniramo štetu i vidimo svjetlo na kraju tunela“, sad više izgledaju kao infantilni optimizam. Oporavak se danas ne predviđa prije no protekne cijelo desetljeće, a oni pesimističniji prognoziraju čak i „rješenje problema“ u jednom ratu svjetskih razmjera.

Javno mnijenje prihvaća krizu kao jednu vrstu prirodne neminovnosti. Razni pokušaji da se objasne motivi kraha mogu biti različiti, no „recept“ za izlazak je jedinstven: nemilosrdno rezanje javne potrošnje bez alternative, čak hipotetske. Na sreću savjeti koje daje princ Charles, npr. „kraće se tuširati i tako pomoći okolišu“, nemaju pravnu osnovu.

Programi štednje koje je „predložila“ europska birokracija i koji su podržani i…

View original post 247 more words

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s