SAD PODUPIRE AL-QAEDAU

Do početka rata u sekularnoj Siriji hrišćani, šiiti, suniti, alaviti i židovi su živeli u miru. Islam nije bio državna religija čime je jednakost omogućena svim religijama. Islamski fundamentalizam je bio zatiran. Hrišćani su mogli kupovati zemlju i graditi crkve. Jabhat Al-Nusra želi tome da stane na kraj. Al-Qaeda želi stvoriti ‘super državu’ koja će ujediniti Irak i Siriju.

1. SAD je na strani Al-Qaedae

Protiv Assadovog režima bore se mnogobrojne grupe – najeksponiranija je FSA (Free Syrian Army). Oni od SAD-a traže pomoć. No, najveća grupa su Jabhat Al-Nusra – sirijski ogranak Al-Qaedae. Američka vlada je 2012. ovu grupu službeno proglasila terorističkom ogranizacijom. Ove godine Al-Qaeda ih je proglasila svojim ogrankom u Siriji. Guardian je otkrio kako je upravo ova grupa najbolje opremljena i financirana od svih koje ratuju protiv Asada. Navodno i mnogi borci iz FSA prelaze u Jabhat Al-Nusru. No, nije to ništa novo. Upravo su SAD obučili talibane kako bi zastupali njihove interese u Afganistanu, što im se kasnije obilo o glavu.

2. Sirija je bila zemlja vjerske tolerancije

Do početka rata u sekularnoj Siriji kršćani, šiiti, suniti, alaviti i židovi su živjeli u miru. Islam nije bio državna religija čime je jednakost omogućena svim religijama. Islamski fundamentalizam je bio zatiran. Kršćani su mogli kupovati zemlji i graditi crkve. Jabhat Al-Nusra želi tome stati na kraj. Al-Qaeda želi stvoriti ‘super državu’ koja će ujediniti Irak i Siriju. Ukoliko u tome uspiju, pokolj vjerski nepodobnih bit će na duši SAD-a i drugih saveznika pobunjenika, uključujući i Hrvatsku.

3. Pobunjenici koriste kemijsko oružje

Turske snage sigurnosti su u svibnju pronašle dva kilograma sarina nakon pretrage sirijskih militanata povezanih sa Al-Nusrom. Tom je prilikom uhićeno 12 osoba. Plin je navodno trebao biti upotrijebljen za napad na turski grad Adanu. Mainstream mediji stvaraju sliku da je samo Assadov režim mogao upotrijebiti kemijsko oružje, a očito je kako su i pobunjenici u posjedu istog.

4. U Iraku nije pronađeno oružje za masovno uništenje

Na ovu činjenicu uvijek vrijedi podsjetiti. Američka intervencija u Iraku 2003. godine navodno je bila motivirana strahom od iračke upotrebe oružja za masovno uništenje. Intervencija u Siriji opravdava se navodnom Assadovom upotrebom kemijskog oružja, što je za Obamu prelazak ‘crvene crte’. Prije nego povjerujete u ovakva obrazloženja, sjetite se iračkog primjera i dobro se zapitajte – što je pravi razlog intervencije? Hrvatski analitičar Davor Domazet Lošo tvrdi kako je riječ o dvije stvari – nafti i pripremi terena za napad na Iran.

5. Sirija je samo jedna u nizu destabiliziranih zemalja

Sjećate li se fotografija Afganistana prije nasilnog uvođenja ‘demokracije’? Kabul je bio kulturni centar Azije, imali su prvu ženu u parlamentu, žene su nosile suknje do iznad koljena… Tzv. ‘arapsko proljeće’ je destabiliziralo zemlje Bliskog istoka. Nekad turističku meku Egipat potresaju sukobi, Irak se desetljećima neće oporaviti od krvavog rata, destabilizirani su i Libija i Tunis… Sada je u fokusu Sirija.

http://www.dnevno.hr/

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

One response »

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s