Kako je Plavi narod pustinje ugrabio istorijsku priliku i šta se događa u državi Mali
D. Marjanović (advance.hr)
Tuarezi su nomadski narod iz autohtone etničke skupine Berbera na severu Afrike. Tuarezi su ljudi pustinje i žive u saharskoj unutrašnjoj Africi. Ima ih oko 1,2 milijona i često ih  nazivaju „Plavim“ narodom pustinje zbog njihovih prepoznatljivih indigo marama.

Deo Afrike koji nastanjuju Tuarezi, prostire se na nekoliko država

Tuarezi su postali nomadi na devama prije kojih 2,000 godina kada su deve po prvi puta dovedene iz Arabije. Njihova društvena organizacija uvijek se razlikovala od arapske. Još od tih pradavnih vremena Tuarezi su bili gospodari trans-saharskih karavana koje su povezivale velike gradove na južnom rubu Sahare pa sve do Mediterana.
Svoj prostor produbili su još dublje u Sahel za vrijeme legendarne kraljice Tin Hinan, za koju se vjeruje da je vladala u 4. ili 5. stoljeću. Prema tuareškoj legendi, upravo je kraljica Hinan ujedinila sva plemena Tuarega i formirala unikatnu kulturu koja se nije promijenila ni do današnjih dana.
Dolaskom kolonizatora iz Francuske, Tuarezi su pružili žestok otpor. No, njihove oštre sablje nisu se mogle nositi s francuskim puškama. Mnogi su ubijeni i masakrirani, no – unatoč činjenici da su bili daleko inferiornije naoružani, masakra je bilo na obje strane. Najveći otpor su pružali u južnom Maroku i Alžiru, posebno se u borbi protiv Francuza istaknuo tureški vođa Moussa ag Amastan.

Umjetnička interpretacija mitske tuareške kraljice Tin Hinan koja je prema legendi ujedinila sva plemena za vrijeme vlasti u 4. ili 5. stoljeću
Ipak, u konačnici su Tuarezi bili prisiljeni potpisati mir u Maliju 1905. i u Nigeru 1917. Francuzi su zagospodarili teritorijem, a tureška federacija je u potpunosti razbijena.
Nakon odlaska kolonizatora i u procesu stvaranja afričkih država, narod Tuarega ostao je na prostoru nekoliko od njih: Niger, Mali, Alžir, Maroko, Libija i Burkina Faso.
Ipak, u zadnjih 50-ak godina, najveći sukobi dešavali su se u državi Mali. Odmah po proglašenju nezavisnosti, 1960, Tuarezi – koji su živjeli na sjeveru zemlje – digli su pobunu. Prva pobuna bila je kratkoga vijeka, brzo ih savladala vojska države Mali, koja je nastala direktno iz francuske vojske. I danas je Francuska jedan od glavnih dobavljača oružja za oružane snage Malija.
Pokušavali su Tuarezi ponovno, nekoliko puta, no uvijek bezuspješno – sjeverni dio države Mali, velika regija Azawad, ostati će čvrsta u rukama vojske države Mali.

Put kroz pustinju
Takva situacija bi vjerojatno ostala još dugo da se narodu Tuarega nije pružila jedinstvena povijesna prilika koja će proizaći iz pakla libijskog rata. Nije tajna da su Tuarezi bili uvaženi gosti u socijalističkoj Džamahiriji pukovnika Muammara Gaddafija. Štoviše, mnogi Tuarezi bili su sastavni dio libijske zelene vojske. Nakon izbijanja rata u Libiji, tj. nakon imperijalističke invazije NATO saveza i njihovih satelita, uništena je i razorena Libijska Džamahirija, a vođa pukovnik Muammar Gaddafi brutalno je smaknut nakon pada posljednjeg uporišta, grada Sirte.

„Nova“ Libija za Tuarege nije mogla značiti ništa dobro, štoviše, pobunjenički NTC i naoružane skupine koje su se domogle vlasti na valu savezničkog bombardiranja krenuli su u žestoki rasistički pohod protiv etničkih skupina za koje se smatralo da su bili odani pokojnom Gaddafiju. Tuarezi napuštaju Libiju i ostavljaju je u kaosu, koji će zasigurno još dugo potrajati. Nomadi putuju preko Alžira, natrag u Mali – točnije, u regiju Azawad na sjeveru zemlje.
No, ne vraćaju se praznih ruku.
Iz rata u Libiji sa sobom su ponijeli i veću količinu oružja, modernog oružja.
Tu ujedno počinju i veliki problemi za Malijske vlasti i stanovništvo s juga.

Tuarezi, koji doslovno 50 godina ratuju za Azawad, sada po prvi put imaju i adekvatno oružje. Nazvati Tuarege agresorima i osvajačima je pomalo diskutabilno, ovisi iz koje perspektive i uz koliku dozu legaliteta razmatramo cijelu situaciju. Činjenica je da su Tuarezi na ovim prostorima živjeli stoljećima, čak i tisućljećima. Također je činjenica da ih se marginaliziralo u potpunosti. No, što je također bitno za istaknuti – tuareška pobuna koja je startala početkom ove godine bila je za njih uspješna, osvojili su cijelu regiju Azawad i proglasili je svojom državom, ipak – na povijesnom razgraničenju Azawad i južnog dijela države Mali su stali. Imali su snažan vojni momentum i mogli su ići dalje, mogli su svoj separatizam pretvoriti u osvajačku agresiju – ipak, nisu. Stali su točno tamo gdje su uvijek i željeli stati.
Da li ih to apsolvira? Možda i ne, no, kada govorimo o tuareškoj pobuni, proglašenju države Azawad, ne govorimo o povijesnoj retrospektivi – sve ovo se dogodilo pred svega nekoliko tjedana.

17. siječanj 2012. bio je odlučujući dan koji će svakako ostati zapamćen u povijeti tuareškog naroda. Na taj dan je osnovana organizacija Nacionalni Pokret za Oslobođenje Azawada (MNLA) i najnovija tuareška pobuna mogla je početi.

U svega nekoliko tjedana MNLA je narasla na 2,000 do 3,000 boraca. U idućih 2 mjeseca borbi, vojska Malija je izgubila kontrolu nad gotovo cijeli, prostorom Azawada, uključujući i najvažnije gradove – Timbuktu, Kidal i Gao. Već 6. travnja MNLA proglašavaju pobjedu i nezavisnu državu Azawad s gradom Gao kao glavnim gradom.

Ovo je za Tuarege bila velika pobjeda, no svakako nije došla iz prvog pokušaja. Tuarezi su dizali pobune u Maliju 1962-64, 1990-95, 2007-09.

Sve je počelo tog 17. siječnja, isti dan kada je MNLA osnovan, Turaezi su pokrenuli napad na grad Menaka i sukobili se s vojskom Malija. U iduća dva tjedna zauzeli su još nekoliko gradova na sjeveru. Svo to vrijeme novi, naoružani, Tuarezi i dalje su pristizali iz Libije. Vojska Malija je pokrenula kopnene i zračne napade kako bi pokušali vratiti kontrolu nad izgubljenim gradovima i zaustaviti napredak Tuareza.

1. veljače, vojska Malija je bila prisiljena napraviti taktičko povlačenje iz grada Menaka. Uskoro pak izbijaju veliki prosvjedi u glavnom gradu Malija, Bamako, na jugu zemlje. Stanovnici Malija su frustrirani vijestima koje dolaze sa sjevernog fronta. Direktno optužuju aktualne vlasti za nesposobnost i sve brži gubitak teritorija. Predsjednik Malija, Amadou Toumani Touré – kojeg je kriza zadesila u zadnjim tjednima njegova mandata – na prosvjede je reagirao trivijalnom mjerom – otpustio je ministra obrane. No, prosvjedi nisu jenjavali, jer je sukob i dalje trajao. Štoviše, u borbama su Tuarezi nizali pobjede.

Naoružani Tuarezi, većinu oružja su donijeli iz Libije
Stvari na jugu zemlje eskaliraju 21. ožujka – u večernjim satima začula se pucnjava u blizini vojne baze. Uskoro dolaze prve vijesti kako su malijski vojnici napali predsjedničku palaču. Već iduće jutro sve je bilo jasno, vojska je izvršila državni udar, a Kapetan Amadou Sanogo se istaknuo kao vođa. Predsjednik nije bio u palači za vrijeme puča. Isti dan Kapetan Sanogo pojavio se na državnoj televiziji i proglasio formiranje Nacionalnog Komiteta za Restauraciju Demokracije i Države (CNRDR). Također je istaknuo kako je predsjednik Touré svrgnut i kako se suspendira državni Ustav.

Vodstvo CNRDR-a navodi kako je nekompetencija vlasti i neadekvatna alokacija oružja za borbu protiv separatističkih Tuarega razlog zbog kojeg su izvršili državni udar. No, možda čak i na iznenađenje CNRDR-a, neposredno nakon njihovog puča dolaze žestoke osude – doslovno sa svih strana, od EU-a, SAD-a, drugih afričkih zemalja u okruženju. Maliju se sada prijeti s prekidom svih financijskih pomoći sa zapada.
Očigledno nikome ne odgovara potpuna nestabilnost u Maliju. Pritom je bitno napomenuti kako je Mali do sada bio relativno stabilna država bez većih incidenata, što često nije slučaj u državama regije.
Predsjednik Touré i cijela politička struktura bila je već odlično povezana s velikim zapadnim silama, dolazak vojne hunte svakako nikome nije odgovarao. Spomenimo i to kako je ovaj prostor dugi niz godina bio zapostavljen, no, ne i danas – u zemlji su pronađene velike zalihe urana i nafte.
Koji su pravi, a koji formalni, planovi Kapetana Sanogoe, tek preostaje da vidimo. No, ako je suditi prema šokiranoj reakciji međunarodne zajednice, Kapetan Sanogo je – ako ništa drugo – domogao se vlasti po čistoj kriznoj inerciji i sada je ovdje, u glavnom gradu. Nepredvidljivost nikome nije poželjna, pogotovo ne onima koji imaju gospodarski interes direktno vezan uz Mali.

Azawad i Mali
Pan-afričke organizacije, Afrička Unija i Ekonomska Zajednica Zapadnoafričkih Zemalja (ECOWAS) odmah su supendirale državu Mali „dok se ne vrate ustavne odredbe na snagu“. Svjesni kakav se kaos odigrava na jugu zemlje, Tuarezi ne planiraju gubiti ni dana – njihov MNLA pokreće odmah nove ofenzive na sjeveru.
Sada je već 31. ožujak, MNLA zauzima grad Gao. Samo dan kasnije i drevni grad Timbuktu. Malijska vojska je u rasulu, pobunjeni vojnici Kapetana Sanogoe nemaju samo Tuarege koji brzo napreduju na sjeveru, već se protiv njih sada podigla i cijela regija. Nigerija, glavna članica ECOWAS-a, već priprema trupe za eventualno rušenje malijskih pobunjenika – ne Tuarega, što se događa u pustinjskom sjeveru kao da nikoga nije previše briga, već vojnu huntu koja je preuzela vlast na jugu zemlje. Uskoro, ECOWAS naređuje izolaciju Malija, zatvaraju se granice, čak ni nafta više ne ulazi. Državni računi pri Centralnoj Banci Zapadnoafričkih Zemalja se zamrzavaju.

Do ovog trenutka malijska vojska je već skoro izgubila cijeli sjeverni dio zemlje. 5 travnja Tuarezi ulaze u mali grad Douentza i time objedinjuju potpuno kontrolu nad cijelim Azawadom.
Zauzimanjem i zadnjeg naselja u sklopu regije Azawad, oglasio se glasnogovornik tuareškog MNLA-a i najavio kraj vojnih operacija.
„Od jučer, kada su naše trupe ušle u Douentza, mjesto za koje držimo da je granica Azawada, vojnu ofenzivu proglašavamo završenom“. Već idući dan, MNLA proglašava nezavisnu državu Azawad, a Gao postaje glavni grad.

Glavni grad proglašene države Azawad, Gao. Grad je smješten na obali rijeke Niger. Oko 80,000 stanovnika.
Prošlo je malo više od 2 mjeseca od kada je proglašen Azawad, a Mali još uvijek osjeća posljedice vojnog udara na jugu i gubitka pola teritorija na sjeveru. Država je u kaosu, potpuno odsječena od svijeta. Svrgnuti predsjednik Touré, koji se i dalje skriva na nepoznatoj lokaciji negdje u glavnom gradu Bamako, službeno je podnio ostavku 8. travnja.

Što se pak događa s Azawadom? Nitko, osim Tuarega samih, nije priznao Azawad kao državu. Naravno, niti se može tako nešto očekivati. Što će se desiti s Tuarezima? Ostaje nam da vidimo. No, već su se pojavile glasine kako među pripadnicima Tuarega djeluje i zloglasna Al-Qaeda u Islamskom Magrebu (AQIM). Navodno je AQIM povezana s tuareškom skupinom Ansar Dine („čuvari vjere“), no, ti navodi nisu provjereni. Štoviše, nije poznato ni kolikog utjecaja sama organizacija Ansar Dine ima na tuareški pokret. Zna se samo da su sudjelovali u nekoliko borbi. Ansar Dine poziva na uspostava šerijatskog zakona, no, Tuarezi su stoljećima njegovali jednu sasvim drugačiju, autohtonu kulturu, stoga ostaje otvoreno pitanje koliko su Tuarezi pod utjecajem ovih skupina, a koliko se te skupine danas namjerno ističe kako bi se kompromitirao cijeli Azawad.
Što se događa teritorijima za koje se glasno počne pričati da su legla Al-Qaede, svi znamo, samo je pitanje dana kada američke bespilotne letjelice počnu nadlijetati.

Postoje navodi koji govore kako je islamsitička skupina Ansar Dine ušla u gradove tek kada su ih zauzele snage MNLA. Ansar Dine je navodno proglasio uvođenje šerijatskog zakona u grad Timbuktu, nakon čega su svi kršćani odmah izbjegli. Također postoje izvještaji koji govore kako Ansar Dine skidaju i trgaju zastave tuareškog MNLA-a.
Ako su ti navodi točni, moguć je i unutarnji konflikt u Azawadu, između snaga islamista i tradicionalista.

Nije poznato koliko je točno osoba stradalo za vrijeme tuareškog osvajanja Azawada, brojke variraju od više stotina do nekoliko tisuća. No, dok su se vodile bitke u Maliju, sve oči svijeta uprte su na centralnu „šahovsku ploču“ – Siriju, čiji je konflikt već preuzeo mnoge elemente Hladnoga rata.

Ipak, ovo nije zadnji put da smo čuli za Azawad.

Izvori / reference:

OPINION: Rise of the Tuaregs
http://www.africanews.com/site/OPINION_Rise_of_the_Tuaregs/list_messages/41567

Mali: nouveau groupe armé créé dans le Nord
http://www.europe1.fr/International/Mali-nouveau-groupe-arme-cree-dans-le-Nord-1027345/

Mali rebels claim to have ousted regime in coup
http://www.guardian.co.uk/world/2012/mar/22/mali-rebels-coup

Traore readies to take over in Mali
http://www.news24.com/Africa/News/Traore-readies-to-take-over-in-Mali-20120411

Al-Qaeda unlikely to profit from Mali rebellion: experts
http://www.dailystar.com.lb/News/International/2012/Apr-02/168928-al-qaeda-unlikely-to-profit-from-mali-rebellion-experts.ashx#axzz1quEeCoBI

Fierce clashes between Malian army and Tuareg rebels kill 47
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/mali/9026722/Fierce-clashes-between-Malian-army-and-Tuareg-rebels-kill-47.html

Coup threatens to plunge Mali back into the darkness of dictatorship
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/mar/23/coup-mali-dictatorship-tuareg

Communiqué N°14-04-04-2012- Fin des Opérations Militaires
http://www.mnlamov.net/actualites/34-actualites/166-la-fin-des-operations-militaires.html

Tuareg Fighters Declare Mali Ceasefire
http://ipsnews.net/text/news.asp?idnews=107334

UN Council hammers out condemnation of Mali conflict
http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jZ9grPfu0TWqNu4VZE6rRlTWKRCA?docId=CNG.18f2de9d4c145d61a54efeb26eb8e9ae.131

Mali polls to go ahead despite rebellion: president
http://af.reuters.com/article/topNews/idAFJOE81J02220120220

France-Africa: a long history of military intervention
http://www.thenewage.co.za/15519-1020-53-FranceAfrica_a_long_history_of_military_intervention

Mali’s New Leader Says Talks with Rebels Possible
http://www.voanews.com/content/malis-new-leader-says-talks-with-rebels-possible-148372595/179985.html

Timbuktu bombarded as Mali constitution ‘restored’
http://www.hindustantimes.com/world-news/Africa/Timbuktu-bombarded-as-Mali-constitution-restored/Article1-833959.aspx

CARAVANS OF SALT – TUAREG TRADE ROUTES IN NIGER
http://www.bradshawfoundation.com/africa/tuareg_salt_caravans/index.php

Tuaregs – Short presentation
http://tuaregs.free.fr/tuareg_e/pages/origin/origin-e_nsf.htm

History of Timbuktu
http://www.timbuktufoundation.org/history.html

First time in history the Tuareg created their own independent state
http://abc.az/eng/news/63740.html

The TUAREGS – Mysteries of Ancient History and Archaeology
http://www.myrine.at/Berber/tuareg.html

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s