Završio je sudski proces Bradleyu Manningu. On je medijima otkrio 700 hiljada tajnih dokumenata. Dobio je neviđenu zatvorsku kaznu, prestao je da bude vojnik i pretvorio se u ženu. Sama SAD se takođe menja, pretvarajući se ubrzano u policijsku državu.

„Slučaj Manning“ – istina je za marginalce
Izvor: Nijaz Karim

Prošle nedelje , nakon tri godine istražnog zatvora i nekoliko meseci suda , čuo je svoju presudu Bradli Maning , koji je otkrio na stotine hiljada službenih dokumenata Državnog sekretarijata i Pentagona . Vojni sud osudio ga je krivim po 21 tačku optužnice od mogućih 22 : špijunaža , krađa tajnih materijala itd Odbranio se jedino od najtežeg člana – “ pomoć neprijatelju “ . Vojni analitičar bio je otpušten iz Oružanih snaga , lišen plate za protekle godine te je dobio 35 godina zatvora .

Sledeći dan nakon presude Mening se obratio urbi et orbi u otvorenom pismu u kojem je zamolio da ga smatraju ženom . “ Budući da ulazim u novu životnu fazu , želim da svi upoznaju pravog mene . Ja sam Chelsea Mening . Ja sam žena . Tako sam se osećao celog života i želim što pre  da započnem hormonsku terapiju . Nadam se da ćete me u tome podržati . Zamolio bih sve da me od danas oslovljavaju mojim novim imenom ( osim u službenim pismima upućenima u zatvor ) . Radujem se pismima podrške “ .

“ Kant je formulisao osnovnu ideju javnog prava : “ Sve delatnosti koje se odnose na prava drugih nepravedne su ukoliko njihov princip nije u skladu s javnošću “ . Ako pratimo put državnih tajni , pre ili kasnije stići ćemo do one presudne tačke gde sami propisi koji određuju šta je tajna i sami postaju tajni “ .

Filozof Slavoj Žižek

Pristalice teorije zavere ne mogu ovde da ulove svoju priliku . Nije američka vlast ta koja je Meninga dovela do gubitka identiteta , nisu ga pretvorili u Chelsea putem “ transrodne surutke “ . On je bio takav i pre hapšenja . Čak su na sudu advokati izvodili svoju liniju odbrane na tvrdnjama vojničkih psihijatara , koji su tvrdili da je Mening imao poteškoće u prilagođavanju vojarničkom životu te “ rodni poremećaj “ . Naravno , Mening je otkrio medijima tajne materijale , rukovodeći se osećajem dužnosti i težnjom prema pravednosti , no možda se ništa to ne bi dogodilo da su se prema vojniku pažljivije ophodili u kasarni .

Za vreme Obamine vlasti podignute su optužbe za špijunažu protiv osmoro “ razotkrivača “ , uključujući i novinare . To je dva puta više nego li što je bilo u čitavoj istoriji SAD – a . I čini se da danas moraš biti pomalo “ nenormalan “ kako bi se odlučio da objelodanis američke nemoralne tajne .

Meninga su de facto mučili u samici ( to nije samo priznao UN , nego i vojni sud ) , a sad će pola životnog veka provesti u zatvoru . Utemeljitelj Vikileaks Džulijan Asanž zatvoren je u ekvadorskoj ambasadi u Londonu bez ikakve nade da će biti oslobođen . Edvard Snovden , koji je imao više sreće od ostalih , takođe je zatvoren u moskovskom stanu . Ne preporučuje se da ga napusti “ zbog vlastite sigurnosti “ .

“ Imao sam takve mogućnosti “ , piše na stranicama Gardijana britanski oficir Cristopher Lates koji je služio u Avganistanu . “ Ali nisam je želeo da ih iskoristim , jer sam bio normalan , psihički uravnotežen , odnosno bio sam slab i egoističan , brinuo sam se više za svoju karijeru nego za tuđa stradanja , bio sam više usredsređen na vlastiti komfor i status nego li na vrednosti i standarde koje sam trebao braniti „

Moderno „ pravilo Mirande”
Kad je glavni izvor WikiLeaks 25-godišnji američki vojnik Bradley Manning, saznao da ga čeka zatvorska kazna deset godina duža nego cijeli njegov prethodni život, proglasio se za ženu. „Zovite me Chelsea Manning”, zamolio je, izrazivši nameru podvrgavanja odgovarajućoj hormonskoj terapiji. 
  1. Presuda Meningu je još jedan efikasni korak američkih vlasti kojim se plaše i marginalizuju “ Razotkrivači “ . Jasno je odakle je došla potreba za pooštravanjem pravila igre . Kao prvo , razvoj tehnologije omogućio je neprimetno i brzo kopiranje tajnih dokumenata .
  2. Kao drugo , nakon 11. septembra 2011. , kad su tajne službe SAD – a postale svesne da je potrebno sarađivati sa kolegama iz drugih državnih aparata , broj tih dokumenata raste geometrijskom progresijom . Dakle , ako se 1996. broj tajnih dokumenata u SAD – u uvećao na 6.000.000 , onda je u 2008. iznosio 23 mil , a 2011. – 92 mil Istovremeno s tim se naglo smanjuje broj zvanično otkrivenih dokumenta : taj broj je 1996. iznosio 196 mil , a u 2011. samo 26 mil
  3. I kao treće , broj građana koji imaju pristup tajnim dokumentina rastao je ovih godina proporcionalno broju tajni – danas je takvih Amerikanaca gotovo 5.000.000 .

U tom smislu “ rat sa terorizmom “ , koji je započeo Bush te nastavio Obama , bitno je promenio Ameriku . Držeći u tajnosti čitave sektore države i uvlačeći u “ nacionalnu bezbednost “ sve više ljudi , vlada povećava rizik “ curenja “ informacija . U skladu s tim dolazi do krajnje surovog napada ne na samo spoljne , nego i na unutrašnje protivnike , pretvarajućih ih od uznemirenih građana u izdajnike , špijune i neprijatelje države .

Po tom pitanju filozof Slavoj Žižek piše : “ Kant je formulisao osnovnu ideju javnog prava : “ Sve delatnosti koje se odnose na prava drugih nepravedne su ukoliko njihov princip nije u skladu sa javnošću “ . Ako pratimo put državnih tajni , pre ili kasnije stići ćemo do one presudne tačke gde sami propisi koji određuju šta je tajna i sami postaju tajna “ .

Sudski proces Meningu može poslužiti kao dobra ilustracija za tu tezu . Dobar deo zasedanja prolazio je u zatvorenom režimu , a advokati su se žalili da ne mogu pozvati neke svedoke te dobiti pristup nizu materijala kaznenog procesa , budući da su oni tajni .

Dmitrij Velikovski, Ruski reporter

Ruski tekst na sajtu Ruskog reportera

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

One response »

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s