ŠTA JE TO NEPOSREDNA, PARTICIPATIVNA ILI DIREKTNA DEMOKRATIJA?

Da bi smo na to pitanje odgovorili, počećemo sa analizom današnjeg “demokratskog” društvenog uredjenja.

Trenutno, skoro svuda u “demokratskom” svetu, uključujući i Srbiju, je zastupljena “parlamentarna” ili tačnije, PREDSTAVNIČKA DEMOKRATIJA, to jest, demokratija u kojoj mi glasamo za jednog ili više predstavnika koji će zastupati “naše” interese. U toj reprezentativnoj ili predstavničkoj demokratiji “naš predstavnik” bi trebao da zastupa naše interese, na lokalnom i nacionalnom nivou, ali je postalo potpuno jasno u poslednjih nekoliko decenija da to nije slučaj.

Osim lažnih predizbornih obećanja, partijski predstavnici nemaju nikakvog drugog kontakta, cak ni sporadičnog, sa nama, gradjanima (ili kako nas oni tretiraju”biračima”), to jest, nama koji smo ih za tu funkciju izabrali i za koga treba da rade jer su za to plaćeni od istih. Ti partijski predstavnici,to jest, politikanti ili “politicari”(kako sebe nazivaju), odluke donose na osnovu svog individualnog mišljenja, skoro uvek, u suprotnosti sa opštim, društvenim interesom.Taj despotizam, favorizacija, korumpiranost i tajnost u radu je dostigao katastrofalne razmere širom sveta i posledice takve “politike”, koja je ništa drugo do manipulisanje gradjanima u svoju, i korist svojih političkih i privrednih saradnika, oličene su u ratovima koji su vodjeni na prostoru ex-Yu, nestankom deviznih rezervi naše drzave, nestankom štednih uloga, besomučnom kradjom i rasprodajom državne imovine, zatvaranjem državnih investicionih banaka, privatizacijom banaka i konacno, aktuelnom “ekonomskom” krizom.
Opsirnije na: ZAŠTO JE DIREKTNA DEMOKRATIJA VEROVATNO JEDINO PRAVO REŠENJE ZA KONTROLU VLASTI!.

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s