Ukusna i zdrava domaća čokolada za 15 minuta. Čokolada bez aditiva. Recept

domaća čokolada

Cokolada je omiljeni desert vecine dece i odraslih. Medjutim kupovna cokolada sadrzi mnoge stetne aditive – ucvrscivace, konzervanse, vestacke boje i druge supstance koje nisu potrebne nasem organizmu. Da bi ste uzivali u ukusu cokolade, ne morate da je kupujete, vec mozete pripremiti domacu cokoladu sami kod kuce, sto nije tako tesko kako izgleda na prvi pogled.

Mozete pripremiti razlicite vrste domace cokolade – gorku, mlecnu, sa raznim dodacima – orasima, suvim grozdjem, smokvama, keksom, cimetom,likerom i t.d. Za pripremu domace cokolade potrebno je vrlo malo vremena, a rezultat ce samo obradovati one koji su odlucili da se isprobaju u ulozi poslasticara. Mozda nece liciti na kupovnu, ali je lepo zasladiti se kockom zdrave i ukusne cokolade.

Hajde da pocnemo.

Za pripremu domace cokolade bice potrebno:

  • – 100 gr maslaca
  • – 100 gr kakaa
  • – 6-8 kasikica secera ili meda
  • – 100-150 ml mleka
  • – posuda za vodenu paru
  • – silikonski kalup
  • – i 15 minuta vaseg vremena

Umesto obicnog kakaa mozete koristiti slatki kakao („Neskvik“ ili slicne vrste), onda secer nije potreban, ali ide manje mleka.

domaca cokolada

1. Stavite maslac na vodenu paru da se istopi. Kada se istopi, sklonite sa strane.

domaca cokolada

2. U drugu serpicu sipajte mleko, malo zagrejte, dodajte secer, kakao i promesajte da se ne stvaraju grudvice.

3. Dodajte istopljen maslac i dovedite smesu do kljucanja. Kuvajte 2-3 minuta. Smesa mora biti malo gusca od jogurta. Ako ste primetili da je smesa jako gusta (sve zavisi od vrsta  i kvaliteta kakaa) dodajte jos malo vruce vode ili mleka i promesajte.

domaca cokolada

4. Sipajte u suvi silikonski kalup.

domaca cokolada

Sipala sam pola smese u kalup i dodala sam malo iseckanog badema, pa opet dodala cokoladnu smesu.

domaca cokolada

Smesu ostavite na nekoliko sati u frizider ili zamrzivac (ostavila sam preko noci).

Ovako je ispalo.

domaca cokolada

 

Ako zelite da vasa domaca cokolada bude apsolutno zdrav proizvod umesto secera mozete koristiti med. Ali njega dodajte na samom kraju, da med ne izgubi svoje korisne sastojke. U vec skuvanu i malo ohladjenu smesu dodajte med i promesajte sa blenderom ili mikserom.

Ako cokoladu stavite u zamrzivac, bice tvrda. Ako je drzite u frizideru – meksa, nesto slicno gumi ili plastelinu. Ali mojoj deci to nije smetalo. Probala sam na dva nacina – nestala je u momentu, i ona tvrda i ona mekana :)  Meni se vise svidela ona iz zamrzivaca. Ali najbolja je – sutradan.

Znam, da nije kao kupovna cokolada, jer nismo koristili ucvrscivace, konzervanse i aditive, ali zato se i zove domaca cokolada, za mene je mnogo puta bolja, zdravija i ukusnija!

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

5 responses »

  1. Stefan kaže:

    Moram da Vas smracim sve kolektivno koji citate ovaj post, iako je iz najbolje namere postavljen, i svakako ce Vas spreciti da kuvanjem svoje cokolade izbegnete dobrim delom stetne aditive, necete nazalost izbeci najsmrtonosnije, GMO (genetski modifikovane organizme) sastojke…Jer ih ima u Imlekovom puteru, pod nazivom -sojin lecitin. Jako mi je zao al to je realnost, nas divni puter, koji sam ja od malena jeo, je kontaminiran genetski modifikovanom sojom. A da nije verovatno bih se javio da Vam kazem da ne preterujete sa mlekom i mlecnim proizvodima jer su nezdravi (procitajte o kazeinu malo) i da zamenite obavezno beli secer sa recimo fruktoznim, ili Malteksom ili Stevijom (beli secer je jako nezdrav za ljudsku ishranu kao i belo brasno kao i sve previse rafinisano i preradjeno kao i beli pirinac itd…)…….Inace hvala na receptu, ja cu promeniti te zle sastojke i napravicu vrlo slicnu namirnicu koja ce biti potpuno zdrava. Prijatno

    Sviđa mi se

  2. ALEKSANDRA kaže:

    ХВАЛА ЗА РЕЦЕПТ У СВАКОМ СЛУЧАЈУ.СВИМА НАМ ЈЕ ДАНАС ПОТРЕБАН РЕЦЕПТ ИЛИ РЕЦЕПТИ ГДЈЕ ЋЕ МО НА НЕКИ НАЧИН МОЋИ ДА СЕ ЗАШТИТИМО ОД ХЕМИЈЕ.СА СТЕФАНОМ СЕ ПОТПУНО СЛАЖЕМ.НА ЖАЛОСТ СОЈА ЈЕ ПРЕПЛАВИЛА СВЕ НАМИРНИЦЕ И ГМО ЈЕ НА ЖАЛОСТ.СМОКИ,ЕУРОКРЕМ И ПЛАЗМА СУ НАЈКОРИШЋЕНИЈЕ „ЗДРАВЕ“ НАМИРНИЦЕ ЗА ДЈЕЦУ АЛИ ГМО ЈЕ СОЈА ЗАЧИНИЛА СВЕ ТО.“НЕСКВИК “ ПРЕПОРУЧЕНИ У ОВОМ РЕЦЕПТУ ЈЕ ГМО ЗАСИГУРНО,“НЕСТЛЕ“ „СНИКЕРС“ И СВЕ ТЕ ОМИЉЕНЕ СЛАТКЕ ЗАЛОГАЈЕ СУ УПАКОВАЛИ У ПАКЛЕНЕ ПАКЕТИЋЕ ДА НАС ПОТРУЈУ.СВАКА ЧАСТ ИПАК НА ТРУДУ И РЕЦЕПТУ.НАМЈЕСТО НЕКИХ НАМИРНИЦА ДОДАТИ САМО ПОЛА СТЕФАНОВЕ ПРЕПОРУКЕ И ЕТО ЗДРАВЉА.ИНАЧЕ ЈЕ МАЛТЕКС ЈАКО ЗДРАВ И КАО ЗАСЛАЂИВАЧ И КАО ДОДАТАК КАД СЕ ЖЕЛИ НАПРАВИТИ ЕУРОКРЕМ И У ДАНЕ ПОСТА И СВАКИ ДАН СЕ МОЖЕ ЈЕСТИ.МЕД И МАЛТЕКС СА ДОМАЋИМ КАКАОМ ПОМЈЕШАТИ И ЕТО ВАМ ЈАКО УКУСНОГ ЕУРОКРЕМА И ЗАСИГУРНО ЗДРАВОГ.ПОЛА КГ.МАЛТЕКСА,ПОЛА КГ.МЕДА И КЕСИЦА КАКАА.ПРИЈАТНО.

    Sviđa mi se

  3. САШКА kaže:

    НА ЖАЛОСТ ВРИЈЕМЕ НАШИХ БАКА И БЕЗБРИЖНОГ ДЈЕТИЊСТВА ЈЕ ИЗА СВИХ НАС.СВЕ НЕИЗВЈЕСНИЈА ВРЕМЕНА ДОЛАЗЕ И ШТА ЋЕ МО У ОПШТЕ ЈЕСТИ И КОЛИКИ ЖИВОТНИ ВИЈЕК ЋЕ НАС „КРАСИТИ“ ЈЕ ИЗВЈЕСНО.ВОДА,ВАЗДУХ,ЗЕМЉА,НАМИРНИЦЕ…СВЕ ЈЕ ТО ЗАГАЂЕНО.МОЖЕМО ГОВОРИТИ О МАЊЕ ИЛИ ВИШЕ ЗАТРОВАНОЈ ХРАНИ,ПА МАКАР ОНА,НА ЖАЛОСТ БИЛА И ДОМАЋА.:/

    Sviđa mi se

  4. ja kaže:

    umesto putera može da ide avokado, u tom slučaju nije ni potrebno grejati smesu. Fenomenalan je ukus.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s