STA JE BITCOIN?!? (PROCITAJTE)

Oni nepopularni “harači” ili porezi apsolutističke vlasti protiv kojih su se borili Karađorđe ili Robin Hud su uzmali “desetak” (10%) onoga što imate. A danas nam vladari uzimaju i do 4%, ali prilikom svake razmene novca, i TO NIKO NE PRIMEĆUJE!!!
Na moje već izgrađeno mišljenje o negativnim posledicama korišćenja platnih kartica, nadovezao se jedan tekst idejnog vođe Piratskog pokreta, pa onda nedefinisani pokret Occupy, koji bar znaju protiv koga su (protiv banaka), pa uzavrela borba u USA oko provizija…

Sada samo da ukratko dam neke činjenice:
Polako, banke postaju apsolutni vlasnici svog novca na svetu, znaju sve o svakome i samostalno odlučuju koliko će i od koga uzeti kad god im zatreba!
Da objasnimo kreditne kartice:
– banka naplaćuje “održavanje” od korisnika
– banka naplaćuje kamate na prekoračenje koje vam je sama odobrila, dok u isto vreme ne plaća ništa za korišćenje vašeg novca
– banka naplaćuje “instaliranje” na mestima prodaje
– banka naplaćuje procenat od svake transakcije koja se obavi
(slična situacija vam je i kod bezgotovinskog plaćanja u privredi, koje je, uzgred budu rečeno i jedini način plaćanja u privredi).
Za svaku od ovih stavki banka sama odlučuje kolika je, tj sama odlučuje koliko će i od koga uzeti!
Sve ovo ne bi bilo moguće bez neke vrste monopola, i to Zakonski uređenog, tako da:
– MORATE koristiti bezgotovinsko plaćanje u privredi
– NE SMETE objavljivati niti uračunavati procente koje banka naplaćuje po transakciji

Ovih dana je na ovu temu polemika i u US. Odlučili su da ograniče provizije banaka na otprilike polovinu dosadašnjih iznosa. Procenjuje se da će samo najveće banke u US zbog ovoga izgubiti 8 milijardi $ godišnje!?
Znači, do sada su samo najveće banke, samo u US, uzimale oko 16 milijardi dolara godišnje, samo na provizije na plaćanje kreditnim karticama!!!!!
Izvor: Businessweek

I šta sad?
Tako da što je kriza dublja, izgleda da ljudi siromaše, a bankari se goje. Trenutna situacija podseća na pijavicu koja se zalepila i sisa krv, sve dok potpuno ne oslabi telo na kojem se nalazi. I šta sad?
Piratska partija, i gore pomenuti idejni vođa Rick Falkvinge, predlaže Bitcoin sistem! Ovo je sistem razmene novca preko anonimne mreže, nešto slično P2P mreži koja se razvija preko mnogo čvorova.
Ne samo da oslobađa građane enormnih troškova nametnutih od strane banaka, već daje i slobodu raspolaganja svojim novcem. Kako sada stvari stoje, banke (država) znaju koliko ko ima i na šta troši, a i sve se lakše ruše barijere nesmetanog i neodobrenog uzimanja sa vašeg ličnog računa
Naravno, Bitcoin ima mnogo prepreka pred sobom koje treba da preskoči. Dve osnovne prepreke su:
– tehnološki problemi zaštite, sigurnosti, efikasnosti… i
– politički problemi, jer bi ovaj sistem duuuuboko uvukao ruku u džep trenutnim monarsima, što naravno, nikada neće proći bez velike borbe.

Ali, kao ideja, jeste možda jedan od načina izgradnje pravednijeg i boljeg društva.

Vrijeme je za promjene

AAAAAAAARRRRRRRHH

TS IMPERIAL - BANKING NEWSLETTER

Internet je svet za sebe koji polako razvija sve institucije i alate koje imaju svaka država i privreda . Kako raste taj virtuelni svet , tako rastu i instrumenti koji se paralelno sa njim razvijaju . Najbolji primer koji pokazuje sve veću moć mreže jest veliki uspon internetske valute koja si je postavila cilj da uskoro postane globalni novac .

Stabilna i demokratska

Dužnička kriza trese Evropu godinama , a za posledicu ima veliki pad poverenja u evro . Nepoverenje je poraslo i prema glavnoj svetskoj valuti , dolaru , jer ni Amerika nikako ne uspeva da pokrene rast , pri čemu je centralna američka banka prisiljena štampati novac i veštačko davati podsticaj privredi , što će na kraju dovesti do inflacije i smanjenja vrednosti dolara .

O ovakvom scenariju pre četiri godine , kada su razvijali svoju ideju , mogli su samo da sanjaju tvorci internetske valute – Bitcoin…

View original post 702 more words

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s