Potrebno je preispitati prirodu društvenih, gospodarskih, političkih struktura, te razotkriti strukturu hijerarhije i dominacije od koje se mora zahtijevati da dokažu svoju legitimnost. Te strukture nemaju opravdanje ako ne mogu dokazati svoj legitimitet, a ukoliko ga nemaju treba ih demontirati i onda rekonstruirati odozdo. To treba učiniti u kontekstu postojećeg društva. Razvijati alternativne institucije koje će biti slobodnije i pravednije i nadati se da će se svijet razvijati u smjeru slobodnih udruga radničkih zajednica koje će nadzirati svoje institucije i svoje sudbine, a sve u suradnji s ostalima tako da tvore različite vrste federalnih zajednica i tako dalje. To je osnovni argument anarhizma. Sve u svemu, to je moj pogled na anarho-sindikalizam u posebno složenim industrijskim društvima.

Noam Chomsky, američki lingvist, filozof, istoričar i politički aktivist, poznat po svom kritičkom stavu prema američkoj spoljnoj politici i modernom kapitalizmu, za Glas Rusije je dao intervju u kome tvrdi da Izrael, kao i Sjedinjene Države, ne žele da Bashar Al-Assad ode s vlasti, ali su i jedni i drugi prilično zadovoljni trenutnom situacijom u kojoj se Sirijci ubijaju međusobno.

U vezi s iranskim nuklearnim programom, zapad, tj. SAD i njihovi saveznici, a posebno Izrael, opisuju Iran kao najozbiljniju pretnju svetskom miru, ali arapski svet ne misli tako i većina arapskih naroda, suprotno onome što govore njihovi diktatori, kao pretnju ne vidi Iran, nego SAD i Izrael. Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja se može rešiti samo na način da se Bliski Istok proglasi denukleariziranom zonom, tvrdi Chomsky, ali je Izrael blokirao sve pokušaje u tom smislu.

View original post 2.426 more words

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s