Ovako izgledaju 7 neba po Enohovoj knjizi:

I Nebo. Dvojica vodiča su prišla Enohu i postavili ga na oblake. Naviše Enoh sagleda vazduh, a još više „aer“. More je preveliko, veće od zemaljskog mora. Video je vladike zvezdanih činova. Video je i 200 anđela koji vladaju zvezdama i nebeskim telima. Sagledao je riznice snežne i ledene i anđele koji čuvaju strašne riznice i skrovita blaga. Oni mu pokazaše mu skrovišta rose, kao i masline, čiji izgled beše veći od svakog cvata zemaljskog.

II Nebo. Tama je veća od tame zemaljske. Video je bludnike koji su osuđeni da vise na verigama, kako čekaju strašni sud. Anđeli tamnozračniji od tame zemaljske. Plakahu po vazdan. Oni su restupnici Gospoda jer nisu poslušali njegovu zapovest, već su svojom voljom postupali sa svojim knezovima, koji su na Petom nebu.

III Nebo. Raj nepoznate lepote. Drveće lepotno, plodovi zreli i miomirisni. Sva hrana izobilno miomirisna. U sredini je Drvo života. Neizrecive je lepote i mirisa. I lepše od svake stvari postojeće. Odaje zlatnim i crvenim izgledom. Pokriva ceo Raj. Ima svojstvo svih drveta i svih plodova. Koreni mu u Raju na izlazu zemaljskom. Raj je između propadljivosti i nepropadljivosti. Iz njega ističu dva izvora. Iz jednog teče mled i mleko, dok iz drugog teče ulje i vino. Teku tihim tokom i ističu u Edenski raj. I otuda se dele na 40 delova i razlivaju se po Zemlji, vraćajući se krugu svom. Čitavo mesto je blagosloveno. I 300 anđela, veoma svetlih, čuvaju Raj. Blagim pevanjem slave Gospoda neprestano.

IV Nebo. Enoh je video sva kretanja i putovanja Sunca i Meseca. Četiri zvezde su oko Sunca i sa leve i sa desne strane, a svaka od njih ima po 1000 zvezda, tako da Sunce ima oko 8000 zvezda sa kojima putuje. Vode ga danju 15 milijarde anđela šestokrilnih, a noću hiljade anđela dajući mu oganj.
Na Istoku šest je vrata kroz koja izlazi Sunce, a na zapadu pet vrata kroz koja ona zalazi. Enoj je tamo video duhove sa šest krila, kao i vojske naoružane koji služe Gospodu s timpanima i orguljama i neprestanom pesmom

V Nebo. Nebrojena vojska grigoria Lica ljuta. Veći su od velikih čudovišta, namršteni su, usta muka. Nema službe na Petom nebu. Grigori su se odvojili od Gospoda sa knezom Satanailom. Iza njih su verižnici na Drugom nebu. Grirori su oskrnavili zemlju svojim nedelima i opštenjem sa ljudskim ženama. Žene veliko zlo činjaše. Rađahu divove i čudovišta.

VI Nebo. Sedam četa anđela presvetlih i preslanvnih. I lica njihova sjajnija su od Sunca. Upravljaju zvezdanim kretanjima, obilaskom Sunca i Mesečevim menama. Tu su arhanđeli. Tu su i zemaljski anđeli nad vremenima i godinama, anđeli nad rekama i morima. anđeli koji su nad svom travom i svom hranom datim svakom stvorenju, anđeli koji su nad svakom dušom ljudskom i zapisuju sva njihova dela. Tu je 7 feniksa, 7 heruvima i 7 šetokrilih. Svi pevaju i nema kraja njihovom pevanju.

VII Nebo. Svetlost prevelika. Sva ognjena vojska velikih arhanđela i bestelesne sile, gospodstva, načela, vlasti, heruvimi, sefiri, prestoli i mnogookih deset pukova. Enoha vide izdaleka Gospoda kako sedi na prestolu svom. Ovi nebeski vojnici pristupiše Gospodu svrstavši se u 10 stepeni po činovima. Pokloniše se Gospodu. I opet odstupiše na svoja mesta u radosti i veselju, pevajući pesme tihim i krotkim glasom. Heruvimi, serafimi i šestokrilni anđeli su oko prestola. Dva vodiča u tom trenutku napuštaju Enoha. Ostavši sam pred takvim prizorom, Enoh zavapi: „Jao meni šta me snađe“. Tada arhanđeo Gavrilo dovede Enoha do lica Gospoda. Njegovo lice je silno i preslavno, čudno i preužasno, strašno i prestrašno. I reče gospod Mihailu: „Priđi i svuci Enohu zemaljsku odeću i pomaži ga uljem mojim. Obuci ga u odeću slve moje.“
Gospod onda pozva arhanđela Vrevoila, koji po umu beše brži od ostalih arhanđela i reče:
„Iznesi knjige iz riznica mojih i uzmi trsku i daj Enohu i pokaži mu knjige.“
Enoh napisa 366 knjiga, po rečima arhanđela Vrevoila.

A ovako izgleda 7 dimenzija Univerzuma (klikni na broj )

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Jedno reagovanje »

  1. milena kaže:

    hvala za ovaj potpuno genijalni txt i jos genijalniji video!!!!

    Sviđa se 1 person

  2. jevic kaže:

    Molim vas da mi vise ne saljete poruke. Hvala!

    Sviđa se 1 person

Postavi komentar