– Нема те тачке у равни коју шестар и лењир не могу повезати и пронаћи.
ПРОФЕСОР Михаило М. Бошковић рођен је 1945. године у Бајиној Башти. Дипломирао је на Природно-математичком факултету у Новом Саду, а радни век је провео у ужичким средњим школама. На решавању нерешивих математичких проблема, радио је целог живота, а уз стручна сазнања, неминовно је било да се “роде” и она животна и филозофска. Тако поглавља његових математичких књига почињу досегнутим мудростима: “Сви који се роде, имају једнако право на Земљу”, “Када се дели, много се добија”, “Расна, верска и национална мржња најружније је у људском роду. Стидимо се, јер су животињске врсте то превазишле”….

СРБски ФБРепортер

Четири проблема класичне математике сматрају се нерешивима од античких времена до данас. Најблиставији умови у историји цивилизације, од Хипије, Архимеда и Никомаха, преко Декарта и Гауса до Галоа и безброј наших савременика – нису успели да их одгонетну. Питања удвостручења запремине коцке, квадратуре круга, трисекције угла и конструкције правилних многоуглова помоћу једног шестара и једног лењира – наука је заувек ставила “ад акта” прогласивши их нерешивима.

05.04.2014. Никола Јанковић-НОВОСТИ

Михаило М. Бошковић / Фото Д. Карадаревић Михаило М. Бошковић / Фото Д. Карадаревић

Ужички професор Михаило М. Бошковић (69) тврди да је решио два „нерешива“ проблема, а целокупну стручну јавност, академије наука и бројне институције, домаће и стране асоцијације математичара позвао је да његов рад провере и да пронађу грешку. Уверен је да грешку не могу да нађу, јер је нема!

– Од четири проблема које сматрамо нерешивима решио сам два: поделу угла на три једнака дела и поделу угла на н једнаких делова помоћу једног…

View original post 602 more words

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s