Вода у Обреновцу, у суботу, зором ухватила људе на спавању, и за пола сата изненадно порасла невероватних два метра!?

Пет милиона нестручно акумулираних кубика воде у недовршеној брани „Стубо-Ровни“ код Ваљева у петак поподне пробило отвор бране и протоком од 65. кубика у секунди у суботу ноћу затекло Обреновац на спавању и подавило неколико стотина људи

Очигледно погубно штетна и проклета хидро-акумулација „Стубо-Ровни“ којом се уништава чудотворни немањићки манастир Грачаница ваљевска (и све изворске воде Ваљева) – однела је своје прве жртве (прекјуче их је било избројано преко 220, сумња се да број удављених може достићи и до 1.000)… и неминовно ће бити још жртава убудуће, ако народ не спречи државу, да овај проклети пројекат, ове године пусти у потпуну функцију!

Погибија у Обреновцу изазвана недовршеном, а већ проклетом, браном „Стубо-Ровни“, усмртила неколико стотина људи…

IMG_1609

У страху да вода не продре у град Ваљево, локални моћници, су нестручним начином засули отвор недовршене бране „Стубо-Ровни“ и тако изазвали пуњење акумулације, како би се ниво Колубаре у Ваљеву одржао на безбедном нивоу. Ово је учињено ујутру у четвртак 15.05. како су се потом по ваљевским телевизијама хвалили директор ЈП „Колубара-Ровни“ – Миодраг Марковић, као и начелник штаба за ванредне ситуације у Ваљеву Милан Михаиловић…

…”Ваљево је од потопа са несагледивим последицама спасила брана Ровни на реци Јабланици која се налази 13 километара узводно. Критичног дана, од среде на четвртак, на недовршеној брани грађевинским материјалом затворен је део испуста, па је унутар будуће акумулације заустављено око пет милиона кубних метара воде, пристигле из река Сушице, Јабланице и других вододерина”… (Политика – Танјуг – дана 17.05.2014.) Ово је само један од многобројних јавних изјава, да је брана Ровни активирана људским фактором а не самозапуњавањем.

Како су се хвалили локални моћници који нас деценијама малтретирају са овом погубном браном “Стубо-Ровни” – од 15.05. ујутру када је извршено запуњавање испуста бране “грађевинским материјалом”, па све до поподневних сати сутрадан 16.05. у брани се акумулирало, како су се хвалили „невероватних 5-6 милиона кубика воде“. Ту је почетак стравичног сценарио потапања Обреновца, који је ухваћен на спавању ту ноћ и зору у освит суботе 17.05. када је вода која је била у опадању – изненада, за пола сата нарасла невероватних два метра.… Прекјуче су поједини спасиоци изјављивали, да је већ побројано 220 удављених а, знајући да се тада вода још није била повукла, број пострадалих може бити много већи.

Ову вест можете прочитати једино код нас на сајту. Власти се боје своје одговорности, тако да изгледа, да су зато ишли театрално да „спашавају Шабац“ који није био толико угрожен – само како би скренули пажњу са Обреновца, јер су знали стварно стање броја жртава – које ће сада из дана у дан страшљиво и опрезно да повећавају… И поред свега тога – Зар још не схватају, да је ова брана Стубо-Ровни погубно штетна и проклета (о чему смо их годинама црквено и научно документовано опомињали), и то, онолико много проклета, колико је велика наша немањићка светиња манастир Грачаница, коју су годинама скрнавили и раскопавали због градње ове бране, како би је планирано и потопили до краја ове године – када се надају завршетку ове бране. Да и не помињемо то да ће ова брана загадити трајно и све постојеће изворе Ваљева, јер је грађена у порозном кречњачком терену који је, научним испитивањем доказано, повезан са свим пребогатим извориштима питких вода ваљевског краја. Не би више никада било еколошке реке Градац, изворишта Пакље, Лелићког карста… Да и не помињемо и да је шест људи погинуло у саобраћајкама испред ове бране, на обилазној раскрсници, откако је граде… Краће речено, ова брана може бити корисна само ако је празна,  а ради спречавања будућих поплава – све преко тога, а нарочито пуњење преко коте 333 мнв на којој је манастир Грачаница, је богоборство и издаја опште-народног добра.

Због свега овога апелујем на све богољубиве и родољубиве посетиоце овог сајта, да ове вести о страдању Обреновца браном Стубо-Ровни шире где год могу, јер је то мени све теже и теже. Ево, од јуче ми је забрањен приступ Фејсбуку, где смо на групи ИстиноЉубље и свим братским православним групама ширили ове истинољубиве вести. Такође, већина од неколико стотина порука, које сам послао са мобилног телефона прекјуче као позив за скуп у Ваљеву – данас ми се враћају као неуспешно достављене…

Овакве сујетне и злопамтиве власти неће поштовати ни закон ни општенародно добро уколико то њима није у интересу, стога је једини притисак кога се они плаше: истина у народу и народ на улицама. А да би се оваква судбоносна народна питања почела решавати на добро: народ не сме ни мало веровати телевизији и осталим “средствима јавног информисања“, и, друго, сваки појединац мора учинити све што може да се истина шири и победи. Ако истина победи – народ ће се вратити Богу, и ту је победа наша, јер ћемо имати Бога Истине уз нас.

Ево Вас сутра позивамо на протест испред Општине Ваљева од 09:30 да сведочимо штетност и захтевамо обуставу пројекта бране “Стубо-Ровни”, за почетак. Немојте мислити „биће нас мало“, јер и усамљени појединац који сведочи истину је страшан непријатељима нашим. А наш основни непријатељ је лаж и демони. Што се, пак, тиче јадних и бедних проданих масона на власти данашње Србије преко којих се ово све спроводи – они су као мехур од сапунице који ће пробушити реч истине међу народом, као и све, тајне и јавне, организације и секте које су засниване на лажи екуменизма, глобализма, странчарења… Народ ће се ујединити само око истине и око истинољубивих људи, који ће кад тад у овом народу испливати из медијске магле данашње Србије, којом их сада плански  затрпавају сви ови који раде у корист наших вековних непријатеља.

Није Србија шака пиринча да је позоба свака врана која овуда налети, већ је Србија негдашња земља Светитеља Христових који су Богољубљем, добротом и родољубљем толико разјарили непријатеље наше да нас они и данас патолошки мрзе. Управо у тој мржњи непријатеља је искра нашег спаса, јер данас када су народ и духовно и биолошки са умишљајем затровали наш народ, који се толико духовно деградирао, да би се данас већина себично продала за буд-зашто, само да им буде мало боље… Међутим, наши непријатељи нас једноставно не воле и неће да нас узму ни за џабе, већ хоће само да нас исмеју, пoнизе и поразе.

У тим страдањима и понижавањима је наша нада да ћемо се, када схватимо превару и злонамеру данашњих вођа, вратити јединоме своме Спаситељу, јединоме Своме Богу – Христосу и смирити се пред Светитељима Његовим, чије славе данас површно-обичајно прослављамо, а делима их се одричемо.

За ИстиноЉубље: монах-немонах Антоније (Давидовић)

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

5 responses »

 1. Ognjen kaže:

  Hteo sam da pitam, jer sam gledao na mapi, ako je brana Stubo-Rovni uzvodno od Valjeva, kako je moguce da Valjevo nije poplavljeno? Jedini put od te brane do Kolubare i Obrenovca vodi preko Valjeva.

  Sviđa mi se

  • Lilly Tatic kaže:

   Obrenovac poplavljen probijanjem bedema (najverovatnije planski, miniranjem) i preusmeravanjem Kolubare da bi se zastito TENT. To je izgleda skroz pogresno uradjeno a kako se tolika voda nasla u Kolubari da napravi cunami od 2 metra to treba dalje istraziti. U vezi brane sam nasla i ovaj tekst
   http://www.dejanlucic.net/sr/SRPSKI_ARMAGEDON%E2%80%93VALJEVO_GRAD_KOJI_CE_BITI_ZBRISAN_SA_LICA_ZEMLJE.html

   Sviđa mi se

  • Lilly Tatic kaže:

   Moguce zbog podzemnih voda jer tako kazu inzenjeri da je to pretnja kolubarskom kraju . evo jos jednog teksta o tome http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:475441-Brana-Rovni-ekoloska-pretnja
   Brana “Rovni“ ekološka pretnja?
   B. PUZOVIĆ | 27. januar 2014. 21:23 | Komentara: 3
   Hidrogeolog Dragan Petrović obelodanio alarmantne razloge zbog kojih treba obustaviti gradnju. Da li su zaista potcenjene zalihe podzemnih voda kojima obiluje kolubarski kraj?

   VALjEVO – Brana „Rovni“ je veliki promašaj i hitno je treba konzervirati jer, ako jezero bude napunjeno i služilo za snabdevanje vodom za piće, gradu i čitavom Kolubarskom okrugu, u dogledno vreme, sigurno preti nedavni užički scenario! Taloženjem mulja, teških metala, lišća i granja, brana je osuđena na umiranje i ostaće večita ekološka pretnja valjevskom kraju – tvrdi Dragan Petrović, diplomirani inženjer geologije iz grada na Kolubari, dugogodišnji zagovornik teze da je projekat brane i akumulacije „Rovni“ nepotreban i predimenzioniran, jer su potcenjene zalihe podzemnih voda kolubarskog kraja.

   – Još dok sam bio student, sedamdesetih godina prošlog veka, čuveni profesor hidrologije, Jovan Perić, stalno mi je govorio: „Šta vi u Valjevu radite? Šta će vam brana? Imate najbolje vode na svetu, a hoćete da pijete sa bare“ – priseća se Petrović. – Posle sam saznao da se u to vreme uveliko razmišljalo o hidroakumulaciji „Rovni“, a profesor Perić se svim silama borio da spreči njenu izgradnju. Na žalost, brana je završena i sada se najavljuje punjenje jezera, iako nije sprovedeno sijaset mera iz domena ekološke i sanitarne zaštite.

   Sagovornik „Novosti“ ističe i to da je hidroakumulacija projektovana za milion stanovnika, iako ih Kolubarski okrug ima pet puta manje. Uz to, ukupne potrebe za vodom su oko 600, a izvorišta koja se trenutno eksploatišu daju 860 litara u sekundi.

   – Ukupni gubici zbog loših vodovodnih mreža iznose 360 litara vode u sekundi, odnosno 57 odsto ili čak četiri i po miliona evra godišnje – tvrdi Petrović. – Za vodovode opština potrebno je oko 420 litara vode u sekundi, a toliko sa svojih izvorišta zahvata samo valjevsko postrojenje! Uveren sam da bi, smanjenjem gubitaka na standardnih 20 odsto, imali čak i višak vode.

   Ali, ovaj hidrogeolog upozorava i na to da je projektovani vek ove, kao i svake brane samo 35 godina, a žitelji valjevskog kraja imaju priliku da biraju hoće li da piju zdravu vodu, iz obnovljivih izvora, ili stajaću, iz veštačkog jezera.

   – Rešenje je da se akumulacija puni do znatno niže kote od predviđene, odnosno mesta na kom je manastir Gračanica – kaže Petrović. – To bi značilo da se ne bi mogla koristiti za vodosnabdevanje, ali bi bila izbegnuta dalja ogromna novčana ulaganja iz državne kase, odnosno negativan ekološki uticaj na podzemne vode, a sačuvao bi se kanjon reke Sušice, te smanjila opasnost po grad Valjevo, u slučaju poplavnog talasa usled prirodnih ili veštačkih uzroka…

   DEMANTI

   – BRANA „Rovni“, u koju je do sada uloženo više od 70 miliona dolara, jedna od najvećih investicija u Srbiji i gradi se od 1988. Trenutno je u završnoj fazi i vodom će snabdevati više od 200.000 stanovnika – kaže Miodrag Marković, direktor Javnog preduzeća „Kolubara“. – Navodi u Petrovićevoj knjizi nemaju nikakve veze s istinom i, u demantiju koji pripremamo, stručnjaci će nesumnjivo osporiti sve njegove tvrdnje. Valjevu ne preti nikakav užički scenario, a nije tačna ni njegova tvrdnja da ovaj kraj obiluje vodom, jer svakodnevno dobijamo na stotine poziva iz valjevskih sela u kojima je – nema. Uostalom, Španija ima 1.400 brana poput „Rovni“, pa im ništa ne fali.

   Dex 28. januar 2014. 14:32 #2814306
   Skoro 30 godina generacije Slobinih funkcionera ( od Bankovica pa naovamo) prave licno financijsko carstvo pomocu brane Stubo-Rovni. Istovremeno odbijaju svaku ideju i istrazivanje u tom smeru da bi brana mogla imati katastrofalno los uticaj na Valjevo i okolinu. Toliko su ogrezli u tom kriminalu da sada i ne smeju da prekinu radove pa makar to kostalo zivota celokupne populacije kolubarskog okruga. A ta prica gospodina Markovica o demantiju koji pripremaju je samo sarena laza, kupovina vremena

   Sviđa mi se

  • Lilly Tatic kaže:

   У зору у четвртак 15. маја багерима су, како сами кажу, „грађевинским материјалом“ запунили отвор на недовршеној брани Стубо-Ровни јер затварачи на брани нису били у функцији како би се ниво Колубаре у Ваљеву смањио, што је моментално постигнуто. Брана је почела да се пуни тај цео дан и сутрадан, у петак 16.5., до подне – када је притисак воде нагло пробио њихову вештачку запуну од грађевинског материјала и вода под великим притиском у капацитету пуног отвора од 65. кубика у секунди јер кренула да плави околна сеоска домаћинства низводно – ПАЗИТЕ -иако та иста домаћинства нису била поплављена ни при највећем нивоу Јабланице. Иначе, највећи природни бујични ниво тока Јабланице и Обнице је био у зору 15.5. и отада су оне биле у опадању јер су отвор бране засули грађевинским материјалом и снизили ниво Колубаре, потом се брана акумулирала све до петка нешто пре поднева када је брана пробила њихове нестручне чепове на испусту.

   Ово објашњава зашто Ваљево није мало више потопљено, јер су реке у опадању успеле у корито кроз град примити сву брзу воду из Ровни, али је зато катастрофално настрадао Обреновац који се није надао овоме. Већ разливена Колубара је додатним потстицајем новог таласа и огромне количине воде са бране Ровни прво делимично пробила насипе баш у петак увече када је додатна вода са Ровни стигла до Обреновца а у току ноћи талас који је лутао огромним разливеним пространством је суботњег јутра пред зору завршио у Обреновцу и затекао на спавању затечене и уснуле мештане.

   Sviđa mi se

 2. Lilly Tatic kaže:

  Reblogged this on .

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s