Фејсбуковац у подруму Палате правде: “Тукли ме и дозволили да пијем воду на 12 сати”

Јуче сте већ имали прилику да прочитате причу једног од тројице ухапшених на основу кривичног дела ширења шанике на Фејсбуку, коју је нашим колегеницама препричао његов близак пријатељ (“Одвели су мог пријатеља као да је криминалац”). А данас вам представљамо причу другог од ухапшених, коју нам је лично он испричао.

horor_620x0
Тројица наших суграђана ухапшени су, у периоду од 21. до 23.маја, због сумње да су ширили панику на друштвеним мрежама! Њима је 30.маја најпре одређен притвор од месец дана, али је у току дана укинут одлуком кривичног већа Вишег суда у Београду да се бране са слободе.

Као што сте већ могли да израчунате, они су већ били у незаконитом притвору (од 7 до 9 дана), јер полицијски притвор траје максимум 48 сати, а затим кривично веће одлучује о даљем задржавању.

Међутим наш саговорник нам каже да је прва три дана провео сам у ћелији у подруму зграде Палата правде, а затим још шест дана у Централном затвору у ћелији са притвореницима оптуженим за најтежа кривична дела.

Али да почнемо испочетка. Полицијска патрола је младом ожењеном човеку са двоје деце изненада зазвонила на врата. Без икаквог објашњења затражили су да крене са њима.

Пошто је тих дана био општи хаос у држави због великих поплава, он их је потпуно збуњен питао да ли је у питању обавезна мобилизација свих војно способних грађана поводом учешћа у помоћи угроженима. Међутим до доласка у градски МУП никакву информацију није успео да добије.

У МУП-у „29.новембар“ је спроведен у канцеларију једног инспектора. А тамо је уз примљене снажне шамаре, успео само да чује више пута поновљену гласну реченицу: „Ти ћеш у држави да шириш панику!“

„Инспектор ми је, након шамарања, пружио папир на ком је било одштампано пет реченица извучених са мог фејсбука профила“, прича нам саговорник и наставља: „Највише им је бола очи реченица – По Обреновцу плове 1000 тела. Узалуд сам покушавао да им објасним да нисам мислио само људске лешеве, него и на животињске цркотине али и разне предмете, јер људи моје струке сваки предмет називају неким обликом тела.“

Након што му је одређен полицијски притвор, дозвољен му је један телефонски позив, па је одведеден у подрум Палате правде. А тамо је доживео малтретирање и изнуривање, какво је видео само у америчким филмовима.

У наредних 60 сати дозвољно му је само пет пута да пије воду без чаше, директно са чесме. Добијао је батине чим би питао кад ће кући или кад може видети свог адвоката.

А након тога добија пресељење у Централни затвор, и то без икакве одлуке кривичног већа о продужетку притвора.

У ЦЗ-у добија могућност чешћег телефонирања и бива смештен у ћелију са шесторицом притвореника оптуженим за најтежа кривична дела: убиства, силовања, разбојништва,…

Тих преосталих шест дана, до пуштања на слободу, је већ лакше преживео. Цимери у ћелији су га први дан вербално нападали због седења за компјутером док је Србија спашавала угрожене, али су већ од другог дана почели да га сажаљевају уз констатацију да је залутао у затвор. Па су почели да му дају своје сокове, чисте пешкире и доњи веш које он није имао.

Сад га, одлуком кривичног већа Вишег суда у Београду, чека суђење са слободе за дело за које му прети казна и до шест година робије.

текст: Саша Н.

31.05.2014. – 23:45

http://www.vozd.in.rs/588_politika.html

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

One response »

  1. […] Ispovest jednog od trojice uhapsenih zbog “SIRENJA PANIKE” za vreme vanredne situacije […]

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s